Project OCL-XL, stap 2
7 december 2022
Tijdens een tweede informatie-sessie over de uitbreiding van de baan (Project OCL-XL), zijn een viertal opties gepresenteerd. Daarin waren alle reacties naar aanleiding van de eerste sessie (10 november) verwerkt.
Ook werd een nieuwe plan getoond voor de herindeling en uitbreiding van het oefengebied rondom het clubhuis.
Jan Willem Leverstein (bestuurslid), Harold Poelma (ontwerpteam) en baanarchitect Alan Rijks lieten alle geopperde ideeën de revue passeren, waarbij haalbaarheid en praktische bezwaren werden toegelicht. Daardoor ontstond een steeds duidelijker beeld van de mogelijkheden, waarbij een uitbreiding naar 18 holes vooralsnog als onrealistisch wordt gezien (te krap op de aangekochte grond en te duur). Aankoop van extra grond wordt op dit moment afgeraden.
Puntsgewijs (en willekeurig):
- De verbetering van de veiligheid rondom de driving range heeft een zeer hoge prioriteit. In eerste instantie wordt gekeken naar de (technische) mogelijkheid om de palen en netten te verhogen teneinde afzwaaiers naar hole 1 te voorkomen.
Een alternatief is het verbreden van de driving range, waarbij de (huidige) holes 1 en 8 opnieuw moeten worden vormgegeven. Een kostbare aangelegenheid (zie plan 12 Holes -A).
Een derde optie is het verbieden van drivers en woods op de driving range, maar het oefenen van lange slagen te verplaatsen naar een digitale simulator in een afgesloten ruimte. - De suggestie om de green van de huidige hole 9 te verplaatsen naar de oefengreen wordt om veiligheidsredenen (o.a. rondom de tee box van 1) afgeraden.
- De keuzes die thans voorliggen zijn uitbreiding naar 12 (2×6 of 9+3) of 14 (9+5) holes. Bij alle configuraties wordt steeds rekening gehouden met een ‘finish’ in de buurt van het clubhuis na 9, 12 of 18 holes. De 12 of 14 holes-versies kunnen beide worden uitgespeeld tot 18 holes.
Goed om te weten: voor het registreren van een Q-kaart is het spelen van minimaal 9 holes vereist. Minder dan 18 mag ook; het WHS voorziet daarin (bij het invoeren van de score verschijnt die optie automatisch).
Bij het bestuderen van de 5 schetsen vallen een aantal details op.
1: Bij de 14-holes ontwerpen (A en B) is een par-3 ‘semi eiland-hole’ (vanaf de back tee van de huidige hole 7) opgenomen. De huidige hole 7 wordt dan ingekort tot een par-4. Deze optie vervalt (vooralsnog) bij de 12 holes-versies, omdat een logische routing daarmee in het geding komt.
2: Keuze par 3 of par 4 in het nieuwe gebied (rechtsonder).
3: Spectaculaire afslag vanaf een verhoogde tee box bij de Oostkanaaldijk (linksonder).
4: Aanpassingen van het oefengebied nabij het clubhuis (zie schets) voorkomt de noodzaak tot een eerder geopperde aankoop van extra grond (t.o. het parkeerterrein).
Penningmeester Marc Toebes schetste aan de hand van enkele fictieve opties een financieel plaatje, dat bijna dagelijks aan nieuwe variabelen onderhevig is. Alle kosten zijn sinds de start van het project sterk gestegen en blijven onvoorspelbaar.
Tijdens een derde (en laatste) informatie-sessie, in het eerste kwartaal van 2023, zal een gedetailleerd financieel plan worden gepresenteerd aan de hand van de dan voorliggende keuze(s). Al het rekenwerk en de uiteindelijke keuze zullen tijdens de voorjaars-ALV van 2023 worden voorgelegd aan de leden.
De schetsen staan hieronder afgebeeld en liggen vanaf 11 december ook ter inzage in de Biljartkamer van het clubhuis.
Tot 1 januari a.s. bestaat de gelegenheid om te reageren op de plannen (via het secretariaat: t.a.v. ‘OCL-XL’). Het ontwerpteam zal die samen met de baanarchitect beoordelen, opdat die tijdens een laatste informatiesessie (eerste kwartaal 2023) kunnen worden toegelicht.