Achter het nieuws

Nyenrode-studenten in de leer bij Golf Academy

                                                                                                               
Het is nauwelijks bekend, maar binnen de gemeente Stichtse Vecht bestaat nóg een golfclub; ouder zelfs dan Old Course Loenen.

De eerlijkheid gebied erbij te vertellen dat de Nyenrode Golf & Country Club (anno 1997) al jaren een bescheiden bestaan leidt. Althans, tot voor kort, want een groep Nyenrode-studenten (foto) heeft het initiatief genomen om de universiteitsgolfclub nieuw leven in te blazen. Er zullen niet alleen toernooien georganiseerd gaan worden, maar binnen het studentenbestand bleek ook grote behoefte aan golflessen.


Probleem daarbij is dat de NG&GC wel een chique naam, maar geen golfbaan heeft. Sterker nog, geen enkele hole.
Het contact met Old Course Loenen was via Frank van Wezel (Nyenrode-alumnus, Duca del Cosma-eigenaar en OCL-lid), snel gelegd. In korte tijd meldden zich meer dan 30 studenten bij OCL’s Golf Academy-docenten Stuart Mathie en Maryono Olink.
Binnenkort zullen de eerste kandidaten hun propedeuse afronden in het leervak ‘Golf voor Beginners’ en de virtuele status Bachelor of Golf bereiken.

Maar, van het een kwam nog iets anders.
De oude driving range-matten van OCL, die enigszins verloren in een uithoek van het parkeerterrein lagen, zijn voor hergebruik verhuisd naar de universiteitscampus. In het weidse bos dat de universiteitsgebouwen van Nyenrode omringt is met een groot net tussen de bomen een geïmproviseerde oefenplaats ingericht. Er wordt daar door de aankomend gediplomeerden en de al wat meer gevorderde NG&GC-leden druk gehuiswerkt.
Daarnaast hoopt OCL natuurlijk dat ze de weg naar Loenen blijven vinden voor het behalen van hun Master.

Operatie ‘Bonte Piet’

Een nest ter grootte van een kuiltje in de grond is genoeg voor een scholeksterpaar om de vreugde van de lente om te zetten in gezinsuitbreiding.
En voor 
de keuze van een legplaats is een scholekster, ook wel Bonte Piet genoemd, doorgaans niet al te kieskeurig.


Het was daarom maar goed dat onze greenkeeper Sjoerd vorige week werd geattendeerd op een grijs gespikkeld ei dat in het grind, midden op de parkeerplaats, lag. Hij stelde het ei direct veilig door het in een geïmproviseerd nest in de vlakbij gelegen afscheidingsstrook te leggen. Kennelijk tot genoegen van het scholekster-paar, want de volgende dag bleek de leg verdubbeld.

Desondanks beloofde de situatie weinig perspectief, want de kans op een rustige, vier weken durende broedtijd, tussen aan- en afrijdende bolides, is niet bijster groot. Bovendien worden scholeksters behoorlijk agressief zodra hun jongen zijn geboren en duurt het daarna nog een week of vijf voordat ze vliegvlug zijn.

Het besluit om het nest elke dag een stukje te verplaatsen lijkt vooralsnog succesvol. Eerst in de richting van de grasstrook bij hole 2 en vanaf vandaag aan de andere kant van de heg. Moeder heeft het nest telkens snel teruggevonden, zodat ze in redelijke rust kan broeden.
 Toch blijft het nog een tijdje oppassen, want scholeksters kunnen flink krijsen en – letterlijk – van zich afbijten om ongewenste pottenkijkers te weren.


Houd dus zoveel mogelijk afstand van het nest.

(28 april 2021)

De MIDI gaat weer van start

De MIDI, de 9 holes-wedstrijd die op de woensdagen in de lente en zomer wordt gespeeld, is al jaren dé gelegenheid om mede-clubleden tijdens het golfen beter te leren kennen. De MIDI-formule is geschikt voor spelers van elk handicap-niveau en nieuwe leden zijn natuurlijk van harte welkom.

Op woensdag 14 april beginnen we weer met onze midweekse wedstrijden, al gebeurt dat vanwege alle corona-maatregelen in aangepaste vorm.
Het unieke van de ‘MIDI’, de vrije inloop, de speciale ‘MIDI-hap’ van de brasserie en de uitermate gezellige nazit met prijsuitreiking, zullen daardoor niet mogelijk zijn.
Zolang die situatie voortduurt zal geen inschrijfgeld worden gevraagd.

In afwijking tot wat voorheen gebruikelijk was moeten alle deelnemers zich van tevoren inschrijven via de wedstrijdrubriek op de website (eGolf4u). Dat kan vanaf de vrijdag vóór de eerstvolgende MIDI, vanaf 17.00 uur. De inschrijving sluit op de dinsdag voor de wedstrijd om 17.00 uur.
De starts zijn tussen 16:00 en 18:30 uur.  Je kunt bij het inschrijven aangeven of je vroeg of laat wilt starten.
De flightindeling wordt gemaakt door de MIDI-commissie en staat op dinsdagavond, vanaf ca. 20:00 uur, gepubliceerd als startlijst bij de wedstrijdrubriek op de website (eGolf4u).

De laatste wedstrijd van het MIDI-seizoen staat gepland op 8 september. We hopen dat er tegen die tijd weer een ouderwets gezellige afsluiting kan plaatsvinden. Op die feestelijke avond zullen uiteraard ook de diverse winnaars worden bekroond.
Het is niet perse noodzakelijk om alle wedstrijden te hebben meegespeeld, want de resultaten worden berekend over de 6best gespeelde rondes. Maar ook als je maar een enkele keer wilt deelnemen ben je van harte welkom!

We hopen natuurlijk dat de gezelligheid, die altijd zo kenmerkend is voor de MIDI, spoedig volledig zal kunnen terugkeren.
Het clubhuis en terras zullen vooralsnog alleen toegankelijk zijn voor een drankje en hapje ‘To Go, waarbij uiteraard alle corona-maatregelen in acht moeten worden genomen.

Tot MIDI!

 

King Cheetah

       

Caroline van Wezel, OCL-lid en ’Afrika lover’, bezocht twee jaar geleden in Zuid-Afrika het HESC, het ‘Hoedspruit Endangered Species Centre’. Zij stond daar oog in oog met een jonge King Cheetah, een van de zeldzaamste dieren ter wereld. Het dier kan snelheden bereiken van meer dan 120 kilometer per uur. Vermoedelijk leven er nog maar 50 exemplaren in het wild. Het leefgebied van de King Cheetah is Zimbabwe, Botswana en het noorden van Zuid-Afrika.

Caroline bedacht zich geen moment, adopteerde de welp en gaf haar de naam ‘Duca’. Een verwijzing naar Duca del Cosma, het golfschoenenmerk van haar man Frank. Bij Old Course Loenen welbekend als clubsponsor en het grote spandoek op de greenkeepersloods.

Bij de adoptie van de King Cheetah bleef het echter niet. Caroline overtuigde ter plekke haar echtgenoot om een speciale golfschoen te introduceren, waarvan de opbrengst deels naar het HESC gaat. De Italiaanse grondlegger – en huisontwerper – van Duca del Cosma, Baldovino Mattiazzo, bracht vervolgens een ode aan de King Cheetah met een speciale golf- en lifestyle sneaker. De zool ervan is gebaseerd op het Marquessa-model, die doet denken aan de voetkussens van de cheetah. Het zwarte, Italiaanse lakleer en het safari-beige suède symboliseren de kleuren van de King Cheetah.

Elke koper van de King Cheetah-‘golf’-sneaker, die slechts in een beperkte oplage is geproduceerd, steunt het HESC. Zie: www.ducadelcosma.com.
Voor ‘friends’ van Duca geldt een speciale on line-kortingscode: FF15 (de code is geldig voor het hele Duca del Cosma-assortiment, aanbiedingen uitgezonderd).

WHS, het nieuwe golf-normaal

Het nieuwe jaar was nog maar amper begonnen toen, zonder maar een bal te hebben geslagen, bij velen al de eerste dimpel in de golfziel was geslagen.
Kreten als ‘drie komma twee punten omhoog, kijk maar op je pasje’, gonsden rond bij de koffie-to-go.
En toen was het nog niet eens 1 maart, het moment waarop de beginbalans van alle golflevens definitief werd opgemaakt. En dat allemaal met één doel: alle golfers van de wereld zijn gelijk.
Wanneer hadden we dat soort woorden over gelijke kansen eerder gehoord? Hadden de frustraties van Dokter Frank Barney Gorton Stableford over zijn strijd tegen ‘par’ op de golfbaan, bijna 90 jaar geleden, ook al niet tot een revolutionaire manier van punten tellen geleid? Eindelijk konden alle golfers zich – volgens zijn systeem – op een gelijkwaardige manier meten, door het onderlinge verschil te verrekenen met een oprechte handicap.
Maar de wereld van golf en golfers werd almaar groter en noopte wederom tot een nieuwe onderling ijking.
Ter geruststelling: het good old Stableford-systeem blijft in sommige spelvormen nog bestaan. Alleen wordt ieders persoonlijke handicap vanaf nu anders berekend, te beginnen met het gemiddelde van de beste 8 van je laatste 20 Q-kaarten.
En geen 20 kaarten ingeleverd sinds 2016? Laat dat maar aan het WHS-systeem over.

De gemiddelde middenmoters, en dat zijn er plotsklaps velen meer, zullen zich er niet al te lang mee bezighouden; hun ambities en verlangens liggen waarschijnlijk meer op het vlak van een spoedige ‘fysieke’ hereniging met hun golfmaatjes, bij voorkeur in de vorm van een flinke knuffel of, op z’n minst, een stevige en welgemeende handdruk na afloop van een fijne ronde.

Maar wat zijn die voordelen van het WHS dan wel?
Ze zijn er wis en waarachtig.
Ook de allerlaagste single handicap’ers mogen vanaf nu scores over 9 holes inleveren. En voor iedereen geldt dat ook een ‘gemankeerde’ ronde, over meer dan 9 maar minder dan 18 holes, kan worden ingevoerd. Er zijn dus geen moeilijke excuses meer nodig als na hole 13 de geur van verse koffie vanuit het clubhuis toch meer lonkt dan de 150 meter verderop wapperende vlag van 14. Gewoon de score van 1 tot 13 invoeren en het WHS doet de rest.
En strepen op de kaart? Die zetten we niet meer. Na het verlaten van elke hole wordt (maximaal) een ‘par + 2 + de extra handicapslagen op die hole’ opgeschreven; oftewel het aantal slagen dat bij stableford nèt geen punt meer zou hebben opgeleverd. Maar zelfs als je per abuis een slag teveel zou hebben opgeschreven, dan word die score netjes digitaal voor je afgeroomd.
In de ‘nacht erna’ worden zelfs alle ongewenstheden, zoals werkzaamheden in de baan of heel slecht weer, die ieders ‘dagresultaat’ (ook een nieuwe term) oneerlijk zouden hebben beïnvloed, keurig gecorrigeerd.

Eigenlijk is het WHS een heel barmhartige vorm van strokeplay.

Kortom, het nieuwe golf-normaal heeft ook zijn voordelen. En als je even helemaal niks te doen hebt en per se álles over course en slope ratings, berekeningen tot ver achter de komma en soft- en hardcaps wilt weten, klik dan op deze link: golf.nl/whs

Het is wat het is. De ranglijsten zijn (en worden nog tot 1 maart) opgeschud en er is maar één manier om daar verandering is aan te brengen: gewoon zoveel mogelijk kaarten registreren en zorgen dat iedere keer die éne, slechtste 8e kaart wordt verbeterd!
Gelukkig rekent het systeem het allemaal automatisch voor ons uit…

Dit is een bericht van de PR- en Communicatiecommissie. 
De technische inhoud is geautoriseerd door de Handicap & Regelcommissie. Hun Q&A’s volgen binnenkort.

(11-1-2021)

Old Course Loenen, Stuart, de jeugd en de toekomst.


Ooit, inmiddels meer dan een jaar geleden, werd het terras van Old Course Loenen op zondagochtenden druk bezocht door ouders, opa’s en oma’s terwijl hun kinderen en kleinkinderen over het groene gras van de oefengreen dartelden. Die aanblik is sinds het uitbreken van de corona-crisis helaas volledig anders. Het terras is dicht en begeleiders ‘langs de lijn’ zijn niet toegestaan.
Toch neemt de jeugd op de zondagochtenden gelukkig nog steeds in groten getale bezit van de driving range en oefengreens.

De groep bestaat uit meer dan 30 jongens en meisjes, ingedeeld naar spelniveau en leeftijd. Het zijn veelal kinderen en kleinkinderen van leden van Old Course Loenen, maar ook enkele van hun vriendjes en vriendinnetjes hebben die zich spontaan hebben aangemeld. Meer dan een paar gympen hebben ze in eerste instantie niet nodig; de golfclubs en ballen stelt de golfschool beschikbaar.

Head pro Stuart Mathie heeft er zichtbaar lol in als hij het jonge grut op een speelse manier vertrouwd probeert te maken met het golfspel. In een oogopslag ziet hij welke jonge talenten hij over een paar jaar terug zal zien bij de trainingen van de competitieteams. Jong geleerd, oud gedaan; het gaat hier zeker op, want de huidige selectie van Old Course Loenens eerste competitieteam telt een aantal heel jonge spelers.

Alle kinderen zijn jeugdlid van de golfclub. De contributie, inclusief het NGF-lidmaatschap, bedraagt € 166,-. Dat is inclusief 10 praktijk- en theorielessen van een uur, waarbij ze ook de regels in de baan leren kennen. Aan het eind van de reeks lessen kunnen de jonge golfes baanpermissie krijgen, zodat ze afhankelijk van hun vorderingen zelfstandig of met hun ouders, opa of oma een paar holes kunnen spelen. Het enthousiasme is bij veel kinderen zo groot dat ze, vaak in groepjes, ook na schooltijd komen oefenen. Dat is een van de voordelen van een golfbaan die zo dichtbij het dorp ligt.

In de lente start een nieuwe serie van 10 jeugdochtenden op zondag.

WHS, het nieuwe golf-normaal?

Een nieuwjaarsknuffel met de beste golfwensen zat er al niet in; het had je bovendien zomaar een flinke snier hebben kunnen opleveren.
Immers, als golfer wakker worden in 2021 had leuker gekund.

Oftewel: welkom bij het World Handicap System.

Een blik op het persoonlijk golfprofiel volstond. Zelfs zonder in het nieuwe jaar maar een bal te hebben aangeraakt was bij velen al de eerste dimpel in de golfziel geslagen. Kreten als ‘drie komma twee punten omhoog, kijk maar op je pasje’, gonsden rond bij de koffie-to-go.
En dan is het nog niet eens 1 maart, het moment waarop de beginbalans van veel nieuwe golflevens definitief zal worden opgemaakt. Het is misschien maar een cijfertje op je golfpas, maar toch even wennen.

Allemaal met één doel: vanaf nu zijn alle golfers ter wereldwijd gelijk.
Wanneer hadden we dat soort woorden over gelijke kansen eerder gehoord? Hadden de frustraties van Dokter Frank Barney Gorton Stableford over zijn strijd tegen ‘par’ op de golfbaan, bijna 90 jaar geleden, ook al niet tot een revolutionaire manier van punten tellen geleid? Eindelijk konden alle golfers zich – volgens zijn systeem – op een gelijkwaardige manier meten, door het onderlinge verschil te verrekenen met een oprechte handicap.
Maar de wereld van golf en golfers werd almaar groter en noopte wederom tot een nieuwe onderling ijking.
Ter geruststelling: het good old Stableford-systeem blijft in sommige spelvormen nog bestaan. Alleen de berekening van je persoonlijke handicap wordt vanaf nu anders berekend, te beginnen met het gemiddelde van de beste 8 van je laatste 20 Q-kaarten.
En geen 20 kaarten ingeleverd sinds 2016? Laat dat maar aan het WHS-systeem over.

De gemiddelde middenmoters, en dat zijn er plotsklaps velen meer, zullen zich er niet al te lang mee bezighouden; hun ambities en verlangens liggen waarschijnlijk meer op het vlak van een spoedige ‘fysieke’ hereniging met golfmaatjes, bij voorkeur in de vorm van een flinke knuffel of, op z’n minst, een stevige en welgemeende handdruk na afloop van een fijne ronde. En ook daaraan wordt, buiten de golfbaan, hard gewerkt.

Maar wat zijn die voordelen van het WHS dan wel?
Ze zijn er wis en waarachtig.
Ook de allerlaagste single handicap’ers mogen vanaf nu scores over 9 holes inleveren. En voor iedereen geldt dat ook een ‘gemankeerde’ ronde, over meer dan 9 maar minder dan 18 holes kan worden ingevoerd. Er zijn dus geen moeilijke excuses meer nodig als na hole 13 de geur van verse koffie vanuit het clubhuis toch meer lonkt dan die 150 meter naar de vlag op de 14e. Gewoon de score van 1 tot 13 invoeren en het WHS doet de rest.
En strepen op de kaart? Die zetten we niet meer. Na het verlaten van elke hole wordt (maximaal) een ‘par + 2 + de extra handicapslagen op die hole’ opgeschreven; oftewel het aantal slagen dat bij Stableford nèt geen punt meer zou hebben opgeleverd. Maar zelfs als je per abuis een slag teveel zou hebben opgeschreven, dan word die score netjes digitaal voor je afgeroomd.

In de ‘nacht erna’ worden zelfs alle ongewenstheden, zoals werkzaamheden in de baan of heel slecht weer, die ieders ‘dagresultaat’ (ook een nieuwe term) statistisch gezien oneerlijk hebben beïnvloed, keurig gecorrigeerd.

Eigenlijk is het WHS een heel barmhartige vorm van strokeplay.

Kortom, het nieuwe golf-normaal heeft ook zijn voordelen. En als je even helemaal niks te doen hebt en per se álles over course en slope ratings, berekeningen tot ver achter de komma en soft- en hardcaps wilt weten, klik dan op deze link: golf.nl/whs

Het is wat het is. De ranglijsten zijn (en worden nog tot 1 maart) opgeschud en er is maar een manier om daar verandering is aan te brengen: gewoon zoveel mogelijk kaarten registreren en zorgen dat iedere keer die éne, slechtste 8e kaart wordt verbeterd!
Gelukkig rekent het systeem het allemaal automatisch voor ons uit…

Dit is een bericht van de PR- en Communicatiecommissie. 
De technische inhoud is geautoriseerd door de Handicap & Regelcommissie. Hun Q&A’s volgen binnenkort.

Pionieren op Old Course Loenen

Meer dan 50 leden van Old Course Loenen hebben zaterdag tijdens de Super Cross Country kennis kunnen maken met een paar nieuwe uithoeken van de golfbaan.
Ploegend, als waren het pioniers uit de 19e eeuw, trokken zij het onlangs aangekochte ‘nieuwe land’ in. Hun golftrolleys, als de huifkarren van weleer, duwden zij moeizaam door het onontgonnen land; op naar de golfvlag, die als symbool van de toekomst aan de einder was geplant. De aanblik van de naar hun ballen speurende golfers leek nog het meest op het zoeken naar kievitseieren en andere natuurlijke specimen, want er zal nog heel wat grond moeten worden verzet alvorens daar serieus kan worden gegolfd.

      

       

Maar het idee van de wedstrijdcommissie, om op deze manier kennis te maken met het toekomstige Old Course Loenen, sloeg geweldig aan.

Nauwelijks bekomen van de drassige ervaring in het Nieuwe Land, leidde de golf-trail via de meest vreemde routes naar een andere uithoek van het complex: Sjoerd’s Place, het zogenoemde schapenveldje naast de hoofdingang. Zowel heen als terug moesten verkenners vooruit worden gezonden om de richting van het volgende shot aan te geven en de bal daarna ook nog terug te vinden. De spelers moeten daarbij ongeveer dezelfde beleving hebben gehad als de Hollandse vissers die eeuwen geleden het spel met gekromde stok en bal vanuit Loenen aan de Vecht naar het ruige land aan de Schotse oostkust exporteerden. Met alle gevolgen van dien …

    

Enfin, een dagje waarop menigeen weer even met beide benen op de ruige grond werd gezet.

Scroll to top