Golfen 'en glad ijs'
’Vergelijk het met schaatsen. Dat gaat veel beter op glad ijs dan op een vlakte met scheuren. En het geeft ook meer plezier.’
Jan Willem Leverstein, als bestuurslid o.a. belast met de gebouwen en baan- en milieuzaken, gebruikt deze metafoor graag om aan te geven dat intensiever onderhoud een betere golfbaan oplevert en daardoor veel prettiger speelt. Hij is blij met het besluit van de leden om een aanzienlijk bedrag te reserveren voor het onderhoud aan baan en gebouwen: “De club zit op dit moment als het ware in een ‘perfect storm’. Om zeer plausibele redenen is besloten om de uitbreiding van de baan voorlopig te parkeren, maar tegelijkertijd zijn we daardoor financieel in staat om onze baan, na 15 jaar, weer eens goed op orde te brengen. In de komende jaren gaan we dus volop door met waarmee we al begonnen zijn: intensief en duurzaam onderhoud.”
Samen met Frank Dirk Passer en Geert Kerkvliet heeft Jan Willem Leverstein zich over alle denkbare aspecten gebogen. Een van de doelstellingen is het verlengen van de optimale speelbaarheid van de baan met een maand of drie: “Nu is dat, realistisch gezien, van juni tot en met september. We willen de baan zodanig prepareren dat die periode al in april begint. Daarom gaan we onder meer over tot een andere manier van conisch prikken; weliswaar vier maal per jaar in plaats van tweemaal, maar met een techniek die het baanoppervlak minder verstoord. Door de inzet van een robot-maaier op de fairways zal niet alleen de kwaliteit van het gras verbeteren, maar krijgen de greenkeepers meer tijd voor andere zaken. Zoals controle op verzakkingen van de drainagebuizen en de aanpak van kwetsbare delen in de rough. Ook is geld vrijgemaakt voor nieuwe beregeningssoftware, waardoor effectiever kan worden gesproeid.”
Jan Willem’s opsomming van werkzaamheden gaat nog even door. Het zal velen zijn opgevallen dat alle trappen bij de verhoogde tee’s zijn vervangen. Dat is slechts een onderdeel van het onderhoudspakket in de baan. Enkele tee’s moeten worden geëgaliseerd en attributen zoals hole-paaltjes, prullenbakken en wegwijzers zijn dringend aan vervanging of een opknapbeurt toe. Ook in de gebouwen heeft hier en daar de tand des tijds toegeslagen. De ‘lekkende’ schoorstenen van het clubhuis worden binnenkort vervangen en na 15 jaar moet de houten betimmering van de stokkenloods en driving range nodig worden vernieuwd. De bestrating rond het clubhuis is onlangs al aangepakt en een nieuwe toplaag op de oprijlaan staat ook op het verlanglijstje voor de komende twee jaar. In het clubhuis wordt een nieuwe zithoek gecreëerd, waarmee onze handy men Richard en Wilgerd al een paar dagen zoet zijn.
Al deze werkzaamheden passen uitstekend in het voornemen om de duurzaamheid binnen Old Course Loenen gestaag naar het hoogste niveau te tillen. Dat houdt niet op bij de reeds geïnstalleerde led-verlichting en het mogelijk inrichten van een veld met zonnepanelen. Er zal ook kritisch gekeken moeten worden naar alles wat op en om onze golfbaan met milieu en duurzaamheid te maken heeft. Daarbij dienen – voorlopig alleen als leidraad – de normen van het GEO-certificaat, een erkenning die meer dan de helft van alle Nederlandse golfclubs al heeft verworven. Een intensieve, maar dankbare klus. Er wordt in dit kader gezocht naar leden dat zich over dit project wil buigen. Specifieke kennis van zaken is weliswaar een pre, maar duurzaamheid is alledaags. Om meer inzicht te krijgen in GEO klik hier. Het eerste lid heeft zich inmiddels aangemeld; nog minstens twee erbij en er is een projectgroep waarmee kan worden begonnen!
En is de wintertijd niet bij uitstek geschikt om de koppen daarvoor eens bij elkaar te steken?
’