Operatie ‘Bonte Piet’

Een nest ter grootte van een kuiltje in de grond is genoeg voor een scholeksterpaar om de vreugde van de lente om te zetten in gezinsuitbreiding.
En voor 
de keuze van een legplaats is een scholekster, ook wel Bonte Piet genoemd, doorgaans niet al te kieskeurig.


Het was daarom maar goed dat onze greenkeeper Sjoerd vorige week werd geattendeerd op een grijs gespikkeld ei dat in het grind, midden op de parkeerplaats, lag. Hij stelde het ei direct veilig door het in een geïmproviseerd nest in de vlakbij gelegen afscheidingsstrook te leggen. Kennelijk tot genoegen van het scholekster-paar, want de volgende dag bleek de leg verdubbeld.

Desondanks beloofde de situatie weinig perspectief, want de kans op een rustige, vier weken durende broedtijd, tussen aan- en afrijdende bolides, is niet bijster groot. Bovendien worden scholeksters behoorlijk agressief zodra hun jongen zijn geboren en duurt het daarna nog een week of vijf voordat ze vliegvlug zijn.

Het besluit om het nest elke dag een stukje te verplaatsen lijkt vooralsnog succesvol. Eerst in de richting van de grasstrook bij hole 2 en vanaf vandaag aan de andere kant van de heg. Moeder heeft het nest telkens snel teruggevonden, zodat ze in redelijke rust kan broeden.
 Toch blijft het nog een tijdje oppassen, want scholeksters kunnen flink krijsen en – letterlijk – van zich afbijten om ongewenste pottenkijkers te weren.


Houd dus zoveel mogelijk afstand van het nest.

(28 april 2021)

Scroll to top