Nieuws en andere wetens(w)aardigheden van en over Old Course Loenen

De eieren van Bram

     

Het valt voor wedstrijdcommissies niet altijd mee om iedere keer weer iets origineels te bedenken als het aankomt op het vullen van de prijzentafel. Steevast onderdeel zijn doosjes met golfballetjes voor de winnaars, maar dat zijn nu juist de spelers die zelden een balletje verspelen. Daardoor winnen ze immers.

Bram van Vliet, lid van zowel de MIDI- als de Herencommissie, heeft daar iets op gevonden. Een vrij onconventionele oplossing, maar daarom wel zo uniek.

Bram’s kippenren biedt plaats aan 18 jonge Wyandotte krielkippen met een stamboom van hier tot ginder. En allemaal met een koninklijke naam. Wat dacht u van de zilverwit-gezoomde koningin Máxima? Op de wit-blauwe Margarethe van Denemarken? Daarnaast dartelen er nog een aantal fraai gestoffeerde Sofia’s, Fabiola’s en Camilla’s rond. Allemaal achterna gezeten door de enige haan in de ren, prins Charles, die overduidelijk de scepter zwaait en de dames in goede conditie houdt. Het gevolg daarvan is dat Bram elke ochtend voor dag en dauw de hennen van het nest moet jagen om de verse eieren te kunnen rapen of zoals hij het zelf noemt: ’het beste voorbehoedsmiddel toepast’.

Menig winnaar van een MIDI- en Herenwedstrijd bij Old Course Loenen heeft intussen met smaak kunnen genieten van Bram’s koninklijke eitjes. Het gevolg van een voedingsprogramma, dat naast de noodzakelijke granen en legkorrels bestaat uit ingrediënten zoals sla, brandnetels, pasta en restanten van de huiselijke pot.

Eitjes in plaats van ballen dus, als eerste prijs.
Columbus zou het bedacht kunnen hebben!

Wat is wijsheid?

OCL-lid Jan Blokker vond onlangs in het bunkerzand van hole 15 een afgebroken deel van een Delfts blauw siertegeltje waarop onmiskenbaar twee voeten en een golfclub te herkennen zijn.
Een historische vondst …?
Jan liet het kleinnood in het clubhuis achter, in de vertrouwde handen van Jelle Terpstra, vergezeld van zijn geschreven bevindingen:

‘’Op 3 geraakte mijn tweede niet geheel perfect uitgevoerde slag in de laatste fairway bunker zo’n vijftig meter links voor de green.
Na het spelen van een verbluffend goede bunkerslag naar en op de green, viel mijn oog op een witte scherf in het zand. Het bleek tot mijn verbazing een brokstuk van een oude Delfts blauwe tegel te zijn, uit het zand gespoeld door een van de zware hoosbuien, welke ons land kortelings teisteren.

De afbeelding toont de onderzijde van twee benen met iets wat op het slaggedeelte van een kolfstok lijkt.
Op de site www.colf-kolf.nl van het Webmuseum Colf & Kolf staan afbeeldingen van dit soort tegels. 

Volgens een door zijn leeftijd ervaren medelid in het clubhuis, zou de tegel weleens uit rond 1296 kunnen dateren, wat mij eerlijk gezegd overdreven en niet wetenschappelijk te bewijzen lijkt!
Wellicht kan de Historie-commissie, welke ook al een historische film vervaardigde, haar licht op deze vondst laten schijnen?’

De (informele) Historische Commissie van OCL tast eveneens in het zand.
Bestonden er al Delfts blauwe tegeltjes in 1297 (want daar houden ‘wij’ ons maar aan vast als het over de vermeende historie van de geboorteplaats van golf, al-dan-niet met een c of een k, in Loenen aan de Vecht gaat)?
Het antwoord is neen. De Delftse plateelbakkers produceerden pas vanaf de 15e eeuw hun kleitegels met het fameuze laagje tinglazuur (overigens een ‘goedkope’ variant van het échte Chinese porselein, maar dat terzijde).

Hoe dan ook, welke goedkope of misschien wel unieke variant heeft Jelle Terpstra nu in handen gekregen?
Is er nog iemand met enige tegeltjeswijsheid, of misschien zelfs een héél tegeltje achter de hand …?
pr.oldcourseloenen@gmail.com

Eens per jaar is het stil op de herenochtend

Doorgaans staan op de parkeerplaats van Old Course Loenen op dinsdagochtend meer dan veertig auto’s geparkeerd. Een teken dat de wekelijkse Herenochtend weer uitstekend wordt bezocht.
Vorige week dinsdag vormde daarop een uitzondering. Vierentwintig heren hadden zich aangemeld voor de jaarlijkse, tweedaagse trip van ‘de Mannetjeputters’. Dit keer werd ‘uitgeweken’ naar de Swinkelsche en de Golfhorst, twee bijzondere banen in Noord-Brabant en Limburg.

Organisator Jan Theunissen overhandigt de Mannetjesputter-trofee aan zijn ‘opvolger’ Bram van Vliet, die dit jaar de wedstrijd won.

Dinsdag, herendag

Deelname aan de ‘vrije’ dinsdagochtenden is van oudsher voor meer dan tachtig herenleden van Old Course Loenen een bijna heilige verplichting. De Herencommissie, bestaande uit Harry Vos, Frans van Liempt, Bram van Vliet, Jan Theunissen en Lambert Thiry, organiseert daarnaast twee keer per maand een bijzondere wedstrijd, waarvoor zelfs van tevoren moet worden ingeschreven. De belangstelling daarvoor overschrijdt namelijk met gemak het maximum aantal deelnemers van 48. Commissielid Lambert Thiry daarover: “Gedurende de winterperiode wordt elke eerste dinsdag een Matchplay-competitie gespeeld om de titel ‘Winterkoning’; in de zomer staat de eeuwige roem van ‘Zomerkoning’ op het spel. Op de overige dinsdagen wordt een mix van wedstrijdvormen en ‘vrij’ spelen georganiseerd, die door de deelnemers zeer wordt gewaardeerd.”

De Herenochtend is ook een bron voor andere activiteiten gebleken. Vijftien senioren namen de afgelopen jaren succesvol deel aan de landelijke NGF-competitie. Twee teams speelden in april en mei op vier andere banen in Nederland en waren elk eenmaal gastheer op onze home course.
Lambert Thiry: “Dat de Herenochtend in een behoefte voorziet, blijkt niet alleen uit de grote belangstelling voor de wedstrijden, maar ook uit de gezamenlijke lunch, erna, in het clubhuis. En als de weergoden de spelers een keer niet gunstig gezind zijn, dan maken sommigen er toch nog een gezellige dag van en worden de fairways ingeruild voor de biljartkamer in het clubhuis. Al met al kunnen we stellen dat de Herenochtend binnen OCL een instituut is dat in de behoefte voorziet om met een grote groep golfliefhebbers wekelijks een rondje golf te spelen en daarna onder het genot van een hapje en een drankje de contacten en vriendschappen te onderhouden.”

VECHTCUP 2019 naar Maarssen

De jaarlijkse greensome-wedstrijd om de Vechtcup, waarbij leden uit de verschillende dorpen in teams van twee samenspelen, is gewonnen door Maarssen. Marianne en Lambert Thiry scoorden maar liefst 42 stableford-punten. Na optelling van alle scores per dorp – en deling door het aantal deelnemers – bleken zij de besten van de regio.
Marianne en Ruud Taal uit Loenen werden tweede met 36 punten; Lizzy te Braak en Corry Zagt (Oud-Loosdrecht) behaalden de derde plaats (35 pt).

FOTO: Marianne en Lambert Thiry met de zilveren schaal, waarin voor het eerst in de geschiedenis van de Vechtcup de naam van het dorp Maarssen zal worden gegraveerd.

 

Nieuwe leden nemen hun intrek

En daar zat het dan, zomaar, zonder enige vooraankondiging. Het echtpaar ooievaar.
Hun woning op Old Course Loenen stond al zo’n vijf jaar klaar om betrokken te worden, maar het was kennelijk even zoeken.
En waar kun je, middenin de randstad, een rustiger woonplek vinden dan op een golfbaan? Bovendien met het mooiste uitzicht op hole 9, de oefengreen en het terras van het clubhuis.

Als ze zich maar wel van commentaar onthouden ….


‘Hoog’ bezoek op hole 8

En dan is er vanuit de lucht opeens ‘hoog’ bezoek op onze golfbaan. Twee duurzame sporten ontmoeten elkaar op een zwoele zomeravond.
Een enorme ballon daalt schijnbaar vanuit het niets, in een stilte die slechts af en toe wordt onderbroken door het openen van de gasbrander, richting de green van hole 8.
Om daarna zwijgend verder te varen op de wind.

 

De ‘Drill van Phil

Phil Alan, de coach van Nederlands topgolfer Joost Luiten, was maandag 15 juli op uitnodiging van de ‘Business Friends of Loenen’ te gast bij golfclub Old Course Loenen.

In smeuïg Schots-Nederlands lichtte Phil een tip van de sluier op van het wel en wee binnen het professionele golfcircuit. Hij liet daarnaast met een uitgebreid scala aan slagen zien wat het effect is van een goede voorbereiding op elk shot en over wat het gevolg kan zijn van een klein stapje teveel naar links of rechts, een verkeerde grip of draai van de heupen.
Het klonk allemaal zo logisch en simpel.

Deze ‘Drill van Phil’ gaf de golfende ondernemers uit Loenen en omgeving in ieder geval genoeg inspiratie om daarna vol goede moed de baan in de te gaan voor een onderlinge wedstrijd. Op hole 4, een par-3 van bijna 120 meter, kregen alle deelnemers de kans om Phil Allen te verslaan. Een viertal lukte dat, wat maar weer eens aantoonde dat golf een sport is die iedereen – en altijd -kansen biedt.

De ‘Business Friends of Loenen’ spelen vier keer per jaar een wedstrijd op Old Course Loenen en sluiten in oktober het speeljaar af met een galadiner in sterrenrestaurant ‘Het Amsterdammertje’ in Loenen. De opbrengst daarvan komt ten goede van het Fonds Gehandicaptensport, met name ter ondersteuning van de aangepaste sporten in de regio.

Foto: Ruud Taal

Grote X-factor bij 10-jarig bestaan golfbaan

Exact tien jaar na de opening van golfbaan Old Course Loenen, op 27 juni 2009, speelden 54 dames hun ‘Vriendinnendag’ tijdens de jaarlijkse Golfweek. Het thema X-factor speelde een belangrijke rol bij de X-travagante uitdossingen die sommige dames zich hadden aangemeten.Maar ook bleek hoe mooi Old Course Loenen in tien jaar is uitgegroeid van een ‘golfbaan in de polder’, zoals de media destijds schreven, tot een  letterlijk en figuurlijk ‘volgroeide’ golfclub. Het aantal leden heeft inmiddels het aantal van 650 overstegen, zodat de onlangs aangekocht 13.7 hectare, ten zuiden de huidige golfbaan, in de komende jaren zeker nodig zal zijn voor uitbreiding van het aantal holes.

Clubkampioenen strokeplay 2019

Na het spelen 54 holes, verdeeld over twee speeldagen, konden zondagmiddag 16 juni de nieuwe strokeplay-kampioenen van golfclub Old Course Loenen in de bloemen worden gezet.

Bij de heren prolongeerde Tyron de Groot zijn titel. Met 235 slagen bleef hij Andries Nieuwland en Diederik Tange 5 slagen voor.

Bij dames moest een shoot out de beslissing brengen. Op de 55e hole versloeg Annette Blommendaal haar tegenstandster Nicole van Twuijver. Derde werd Johanna Rijntjes.

 

De vrijwilliger:
Marshal Leoniek Jansen, gastvrouw met een knipoog

Samen met twee heren en vijf andere dames van de Marshal-commissie ziet ‘marshal’ Leoniek Jansen toe op een goede gang van zaken in de baan bij golfclub Old Course Loenen. Ze volgde er zelfs een workshop voor bij de NGF.

Leoniek: “Zie ons in de eerste plaats als gastvrouwen en gastheren. We zijn er absoluut niet voor de naleving van de golfregels en zijn evenmin een referee. Ik vind het gewoon leuk om een gezellig praatje te maken met de spelers, maar de functie vereist ook dat je, voor een goede doorloop in de baan, af en toe wat strenger moet zijn.”

Er zijn helaas spelers die denken dat de dames en heren in ‘de buggy’ een ‘marshall’ zijn, met dubbel ‘l’; een soort politieagent.
Leoniek daarover: “Maar dat zijn we absoluut niet. Soms nemen spelers helaas een houding aan van ‘wat doe jij hier?’. En eerlijk gezegd vindt ook niet iedere man het leuk om door een vrouw te worden gecorrigeerd. Daar had ik in het begin best wel moeite mee. Ja, natuurlijk letten we op de naleving van de etiquette, zoals de juiste kleding en een goede omgang met de baan. Want er zijn helaas nog altijd spelers die ‘per ongeluk’ bunkers niet aanharken, plaggen laten liggen of met hun karren over kwetsbare grond rijden. En daar zeg ik dan wel wat van. Heel soms ook stuit je op ‘zwart’-spelers, met allerlei argumenten waarom hij of zij niet vooraf hebben betaald. Die stuur ik dan niet meteen weg, maar verwijs ze na afloop van hun rondje vriendelijk naar het clubhuis om alsnog de rekening te voldoen. En dat allemaal zoveel mogelijk met een knipoog.”

En weg rijdt ze weer. Er dreigt een opstopping bij hole 1. Ze lijkt in haar element, alhoewel de marshal natuurlijk op z’n best is als hij of zij de hele dag niets te doen heeft.
Leoniek: “Maar dan ben je toch heerlijk een dagje buiten geweest.”

 

Golfclub Old Course Loenen zet eerste stap voor uitbreiding

 Luchtfoto: © Ruud Taal

Met de aankoop van 13,7 hectare grond ten zuiden van de huidige golfbaan (rechts op de foto), tussen de N402 en het Amsterdam-Rijnkanaal, heeft golfclub Old Course Loenen zich verzekerd van de nodige ruimte voor een toekomstige uitbreiding.
Voorzitter Ben van Doesburgh: “De grond van je buurman is doorgaans maar één keer te koop en daarom hebben wij aan de leden voorgesteld om deze kans nu te pakken. Dat voorstel is met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Voor het realiseren van de aankoop wordt gewerkt aan een combinatie van financiering door leden en externe partijen.”

De grond, die op 1 januari 2020 aan de golfclub wordt overgedragen, zal de voorlopig een agrarische bestemming behouden. Ben van Doesburgh: ”Terwijl schapen het land begrazen zullen verschillende teams binnen de club zich in alle rust buigen over de aanleg van nieuwe holes. Maar dat het gebied ‘groen’ is – en blijft – staat nu al vast.” De aangekochte grond is extra bijzonder omdat zeer nabij tijdens archeologisch onderzoek een oude ijzeren kolfslof, vergelijkbaar met het blad van een hedendaagse golfclub, is gevonden. Een vondst die de overlevering, dat de golfsport in 1297 in Loenen aan de Vecht is ‘geboren’, ondersteunt.

De huidige 9-holes golfbaan van Old Course Loenen is tien jaar geleden in gebruik genomen. De golfclub heeft de A-status van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie en telt op dit moment 648 leden. De toekomstige uitbreiding omvat een nog onbepaald aantal holes. Bestuurslid Marco de Jong, verantwoordelijk voor de baan, daarover: “De eerste leden hebben zich al spontaan gemeld met suggesties voor de vormgeving van de baanuitbreiding. Die betrokkenheid geeft een heel prettig clubgevoel en bevestigt dat we met zijn allen een goed besluit hebben genomen.”

Een deel van de aangekochte grond, gezien vanaf de Oostkanaaldijk van het Amsterdam-Rijnkanaal. Op de achtergrond de huidige golfbaan, het clubhuis en het dorp Loenen aan de Vecht.

 

Nog meer topprestaties

Bij alle nabeschouwingen over de successen en andere belevenissen van de competitieteams van Old Course Loenen zou een van de belangrijkste prestaties bijna over het hoofd worden gezien. Achter en voor de keukendeur van ons clubrestaurant werd in die zes weken minstens zo hard gewerkt en gepresteerd als in de baan.

Het vaste team van Brasserie Old Loenen, Susan en Göran Gitsels, Jelle Terpstra en Hans Groenewold, zorgden op de vijftien speeldagen voor meer dan 800 lunches en diners. Maar daar bleef het niet bij, want de ‘business as usual’ ging intussen ook gewoon door. Göran: “Op de maandag na de laatste competitiedag zat het hier al weer stampvol met meer dan veertig Business Friends of Loenen. Het waren werkweken van 60 tot 80 uur voor ons, maar als je alles goed voorbereid lukt dat prima.” Susan vult haar man aan: “Intussen neemt ook het aantal borrelaars en eters van buiten de golfclub sterk toe. We zien dat als een groot compliment, want we zien steeds vaker dezelfde gezichten. Het ‘open besloten club’-idee geldt heel duidelijk ook voor de brasserie. En dan is het seizoen nog maar net begonnen. Helaas merken we dat er nauwelijks horeca-personeel beschikbaar is, maar toch hopen we snel een of twee medewerkers te vinden die ons team 20 tot 30 uur per week kunnen versterken.”
Het weerhoudt de keukenstaf er niet van om vol goede moed het zomerseizoen in te gaan, waarin elke week een ‘special’ met verse seizoensproducten op de kaart zal worden gezet.
Göran: “We zouden het zelfs heel leuk vinden als leden ons daarvoor suggesties aan de hand doen.”
En weg is hij, de keuken weer in. Het is woensdag, de MIDI gaat zo van start. De fameuze ‘daghap’, voor zo’n veertig hongerige deelnemers, moet worden voorbereid.

V.l.n.r. Göran Gitsels, Jelle Terpstra en Susan Gitsels treffen voorbereidingen voor de zoveelste lunch, terwijl Hans Groenewold in de keuken de oven op temperatuur houdt. 

Eerste herenteam van Old Course Loenen promoveert wederom

Nog voordat op 12 mei de laatste putt van de nationale golfcompetitie was gevallen, kon al feest worden gevierd bij golfclub Old Course Loenen. Het hoogste herenteam werd, zonder zelf te spelen, voor het tweede achtereenvolgende jaar kampioen en promoveert naar de landelijke eerste klasse van de NGF-competitie. Daarin zal het team zich volgend jaar mogen meten met de ‘gevestigde’ Nederlandse golforde.

De samenstelling van het kampioensteam is opmerkelijk: de oudste speler is 58 jaar en de jongste, Jimi Nieuwland, was bij de start van de competitie pas 15. Diens vader en teamcaptain Andries Nieuwland (50): “Het team is een goede mix van ervaring en jong talent. Maar laten we ook de inbreng van onze golfpro, Stuart Mathie, niet onderschatten. We hebben de hele winter met hem getraind en zijn met zijn adviezen tot de sterkste opstelling gekomen.”

Golfclub Old Course Loenen kan trouwens terugkijken op een zeer succesvolle competitie. Van de vijftien deelnemende dames- en herenteams, in diverse klassen, zijn er vier gepromoveerd. Een mooi resultaat voor de pas 10 jaar oude golfclub uit Loenen aan de Vecht.

FOTO: Heren 1 (v.l.n.r.): Coach Stuart Mathie, Diederik Tange, Jimi Nieuwland, Andries Nieuwland, Gerard Kloosterboer, Tyrone de Groot, Danny van Kuik en reserve Bas van Stekelenburg. Vaste speler Job van Nieuwkerk ontbrak op het feestje in verband met zijn studie.

 

In gesprek met de Baancommissie: een college grasbeheer

Een praatje met Baancommissie-voorzitter Michael van den Berg en greenkeeper Sjoerd Griffioen van Old Course Loenen ervaart als luisteren naar het ‘gesproken Groot Hoveniers Handboek’.
Deze mannen hebben niet alleen groene vingers, maar ook een groene tong. Waar elders treft je zoveel passie voor de natuur?

Michael: “Wij streven ernaar om van Old Course Loenen de leukste, mooiste en meest ‘natuurlijke’ golfbaan te maken. Door de kwaliteit steeds weer te verhogen lonken we naar een plaats bij de top tien 9 holes-banen van Leading Courses. Van al dat werk is heel veel onzichtbaar, maar we kunnen er nu eenmaal niet omheen dat de baan en de greens af en toe bezand, geverticuteerd, gesneden, belucht of geborsteld moeten worden. Daarbij komt ook nog dat de natuur zich geen dag hetzelfde gedraagt”. Sjoerd, die ‘zijn’ golfbaan na 10 jaar kent als geen ander: “Als alles volgens het boekje gaat is ons dagelijkse programma heel overzichtelijk. In het zomerseizoen beginnen mijn collega en ik elke dag met het maaien van de greens, dan de rough en twee tot drie keer per week de fairways en de afslagplaatsen. Maar als je daarna net alle bunkers hebt aangeharkt en er breekt een stortbui los, dan kun je weer opnieuw beginnen. De natuur is nooit hetzelfde. In het voor- en najaar hebben we bovendien te maken met groeispurts van het gras, dus het blijft continue schakelen met de omstandigheden.”

Dan volgt een college ‘grasbeheer’; geen onbelangrijk bestanddeel van een golfbaan. Je kunt het haten, strelen en liefhebben, maar gras blijft, zo blijkt uit het betoog van de heren, een verzamelnaam voor een heel eigenwijze soort groen. Sjoerd: “Op onze greens groeit rood zwenkgras. Die plantsoort is heel resistent tegen schimmels en ziektes en zeer goed te onderhouden zonder gebruik van onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen. En dat is in overeenstemming met de ‘Green Deal Nederland’. Maar op de fairways tieren de bloemetjes zonder een vorm van bestrijding welig. Daar hebben we dan weer een andere, natuurvriendelijke oplossing voor gevonden.”

Michael vult hem aan met een misschien wat heikel onderwerp, het ontvilten van de greens: “Rood zwenkgras heeft diepe wortels, dus moeten we zorgen dat regen- en sproeiwater snel in de grond verdwijnt. Daarmee bestrijden we op een natuurlijke manier de groei van het kort gewortelde straatgras, dat op elke green voorkomt. Vorig jaar zijn we begonnen met het ‘snijden’ van de greens, maar helaas net iets te laat in het seizoen. Er was te weinig tijd voor herstel. De richels die nu nog op sommige greens zichtbaar zijn zullen echter snel verdwijnen. Om die oneffenheden te dichten hebben we heel fijn zand gestrooid, waardoor de greens ook iets sneller zijn geworden. We streven dit jaar naar een ‘rol’-snelheid van 8 of 9 op de stimpmeter. Maar dat heeft natuurlijk alleen zin als we allemaal onze pitchmarks repareren. We blijven het roepen. Van bezanden van de baan zullen we dit jaar minder last hebben, want slechts enkele hardnekkige, drassige plekken zullen worden aangepakt.”

Intussen is met de start van de competitie het golfseizoen weer officieel losgebarsten. De invoering van de nieuwe golfregels betekende ook werk aan de winkel voor de Baancommissie. Michael daarover: “Wij hebben op het streven naar meer snelheid in de baan geanticipeerd door, in samenspraak met de NGF en de Handicap en Regelcommissie, wat aanpassingen te doen. Van sommige gebieden, waar het vaak lang zoeken was naar afgedwaalde ballen, hebben we rode penalty area’s gemaakt. In dat kader is ook het zogenoemde ‘opschot’ bij hole 9 verwijderd, maar ook omdat daar de wallenkant van de sloot dreigde in te storten. Tevens zijn sommige out of bounds-gebieden iets verlegd en duidelijker zichtbaar gemaakt.
Maar het was bij al die maatregelen ook onze taak om de mooie zichtlijnen in de baan te bewaren en bewaken. En daar is dus niks aan veranderd!”

Sjoerd maakt intussen aanstalten om op zijn machtige maaimachine weer de baan in te gaan. Elke dag opnieuw wordt bepaald of er ‘tegendraads’, ‘two tone’, ‘countour’ of ‘cross’ gemaaid zal worden. Het zal de doorsnee golfer waarschijnlijk een zorg zijn, als ‘ie maar kan doorspelen. Sjoerd daarover: “ Dat begrijpen wij best en daarom passen we onze maaistijl aan de omstandigheden aan. Het is niet leuk als wij bij een vol bezette baan in de lengte maaien, want dan kom we de golfers op elke hole meerdere keren tegen. Dat is niet efficiënt. Daarom maaien we vaak ‘dwars’, zodat we elkaar sneller kunnen passeren.”
En weg is Sjoerd; de groeispurt van het gras te lijf.

Vrijwilligers maken de club (2): De Damescommissie

Het is donderdagochtend half elf. De baan is voor even het domein van de Damescommissie. Maar liefst 30 dames hebben zich verzameld in het clubhuis. Komt het door het milde najaarsweer of is het de aangekondigde komst van voorzitter Ben van Doesburgh? Een heer op de damesochtend, een zeldzaamheid in het clubhuis. Zijn korte toelichting op de voorgenomen aankoop van enkele hectaren grond voor een toekomstige uitbreiding van de golfbaan creëert voor even een voor de donderdagochtend ongebruikelijke stilte.
Daarna gaan de dames de baan in voor hun ‘eigen’ wekelijkse rondje matchplay.


De Damescommissie, v.l.n.r.: Marianne Taal, Marianne Thiry, Liesbeth van der Heijden, Marianne Gadella en Laetitia Praamstra.

De damesochtend bij Old Course Loenen kende 9 jaar geleden een wat moeizame start. Er werd nogal geschoven met de wekelijkse speeldag, waardoor de opkomst enigszins stagneerde. De huidige damescommissie probeert met een duidelijk communicatiebeleid het elan weer op te voeren. Regelmatig krijgen alle damesleden een bericht over de wedstrijdvorm op de volgende donderdagen.
Voorzitter Laetitia Praamstra: “En er wordt weer veel gelachen. Die boodschap verspreidt zich kennelijk snel, want de opkomst begint steeds beter te worden. We hebben ook bewust gekozen voor continuïteit in de winter met het organiseren van een ‘Winterkoning’-matchplaycompetitie. Voor veel dames is dat een mooie oefening voor de NGF-competitie in het voorjaar en voor anderen een leuke uitdaging om iedere week tegen iemand anders te spelen. Op de laatste donderdag voor kerstmis houden we een Kerstputt-wedstrijd, maar speelt een groot deel van die ochtend zich af met koffie of iets anders lekkers en kadootjes onder de kerstboom”.

De overwinteringsperiode wordt door de damescommissie benut om het afgelopen jaar te evalueren en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Laetitia: “We geven alle dames de mogelijkheid om hun voorkeuren kenbaar te maken, zodat we tot een leuke mix van ‘echte’ en fun-wedstrijden kunnen komen. Een van onze grootste wensen, starten om 11:00 uur, is inmiddels door het bestuur ingewilligd, zodat ook de dames uit de wijdere omgeving file-vrije naar de baan kunnen komen”.

Maar de absolute hoogtepunten van het seizoen zijn toch wel de ‘Vriendinnendag’, waarbij alle dames een vriendin van buiten de club uitnodigen en de ‘Golfen en golven’-dag, waarbij ’s ochtend wordt gegolfd en na de lunch met sloepen een vaartocht wordt gemaakt over de Vecht. Die dag eindigt altijd in een van de vele leuke restaurantjes die de Vechtstreek rijk is. Laetitia: “En daar ontstaan dan weer tal van nieuwe ideeën …”.


De Vriendinnendag 2018, in Italiaanse sferen

 

Vrijwilligers maken de club (1): De Handicap & Regelcommissie

Zoals bij zovele amateur-organisaties is ook golfvereniging Old Course Loenen voor een belangrijk deel afhankelijk van haar vrijwilligers. Het is dan ook niet verbazend dat de jaarlijkse Commissiedag, speciaal voor commissieleden en hun partners, een van drukst bezochte clubwedstrijden is. Bijna een kwart van de leden vervult een rol in een van de 21 commissies die de vereniging zo gezellig en levendig houden. Van de Baan- en Milieucommissie, die zorgt voor een perfecte conditie van het ‘groene’ gebied, tot aan de Wedstrijdcommissie die alle clubwedstrijden organiseert. Met alle denkbare disciplines daar tussenin. Ze worden in deze rubriek in de nabije toekomst allemaal een keer in het zonnetje gezet.


Een van de minst opvallende commissies in die rij is de Handicap- & Regelcommissie (v.l.n.r. Joyce Lucardie, Gert te Braak en Thalien Wesselink, voorzitter). Zij waakt niet alleen over de naleving van de vele regels die de golfsport kent, maar is ook verantwoordelijk voor een correcte inrichting en bespeling van de golfbaan. Maar daar kwam dit najaar opeens veel meer bij kijken. Er wachtte de drie commissieleden een hoop studie- en vertaalwerk, want op 1 januari 2019, klokke middernacht, worden wereldwijd de golfregels drastisch aangepast. De ‘R&A Rules Limited’ in St Andrews en de ‘United States Golf Association’ noemen het, onder de naam ‘Ready Golf’, aanpassingen om het spel vlotter te laten verlopen.
Op www.golf.nl/regels worden alle nieuwe regels toegelicht.

275 jaar later

In 1744 schreven de ‘honourable’ Gentlemen Golfers of Edinburgh 13 ‘articles & laws’ op een papiertje om hun onderlinge spel zo fair mogelijk te laten verlopen. Door de jaren heen is het handgeschreven kattebelletje, dat inmiddels zorgvuldig wordt bewaard in de National Library of Scotland, uitgegroeid tot een boekwerk met 34 regels, subregels en appendices, met een oplossing voor elke denkbare spelsituatie. Van een bal die in een vogelnestje is beland tot aan het op de juiste wijze schoonmaken ervan. Het staat er allemaal in. Maar men wil daarnaast ook een beetje tempo in het spel houden, dus worden binnenkort sommige spelhervattingen, waar zinvol en mogelijk, reglementair vereenvoudigd.

De Handicap & Regelcommissie heeft inmiddels al twee druk bezochte ‘regel’-middagen voor de leden van Old Course Loenen achter de rug. En er volgen er ongetwijfeld meer.
Terwijl het allemaal zoveel eenvoudiger zou kunnen als we met z’n allen gewoon de oeroude basisregels van het golf zouden volgen: ‘Play the ball as it lies, play the course as you find it, and if you cannot either, do what is fair’. Maar ja, zo zit de golfwereld nu eenmaal niet in elkaar.
En dat maakt het spelletje juist zo boeiend!

 

Een beeld dat meer dan duizend woorden vertelt.

De schoonheid van een ‘ontwakende’ Golfbaan Old Course Loenen, gezien door Camilla Navermyr, marketing-manager van Duca del Cosma.
Duca del Cosma, ontwerper en leverancier van modieuze golfschoenen en accessoires, is een van de sponsoren van Old Course Loenen.“Heel bewust gekozen voor sponsoring lokale sport”

Rico Eerenstein, general-manager van Auto Spijker in Loenen aan de Vecht, is er heel duidelijk over: “We hebben als bedrijf heel bewust gekozen voor sponsoring van sportverenigingen en evenementen in Loenen aan de Vecht en de omliggende dorpen. Zoals de Swim to Fight Cancer in Breukelen, de lokale voetbal- en hockeyclubs in Loenen en uiteraard ook golfvereniging Old Course Loenen. En niet alleen omdat ik golf een erg leuke sport vind, maar het is voor ons bedrijf een geweldige manier om meer bekendheid te krijgen. Wij hadden ooit het imago van een ‘goedkope’ autohandel; misschien niet zo vreemd voor een bedrijf dat voorkomt uit de lokale dorpssmederij anno 1928. Maar onze huidige collectie jonge auto’s straalt kwaliteit en betrouwbaarheid uit. Auto’s van onder de vijfduizend euro hebben wij sinds een paar jaar niet meer in de verkoop. Daarnaast speuren we voor onze klanten via onze dochteronderneming Auto Import Nederland heel West-Europa af naar auto’s ‘op maat’. Bovendien hebben we een prachtig geoutilleerd garagebedrijf met een stel uitstekende monteurs, die van alle markten thuis zijn en volledig aan de BOVAG-normen voldoen. Van Fiat tot Ferrari en Toyota tot Tesla”.

Dat je naast heel zakelijk ook een beetje creatief moet zijn blijkt uit de actie die Rico samen met Old Course Loenen-voorzitter Ben van Doesburgh heeft bedacht: de Hole-in-One-prijs. De komende vijf jaar kan tijdens bepaalde clubwedstrijden een auto tussen de zeven en de tienduizend euro worden gewonnen als een hole in one wordt geslagen op hole 5.

Rico: “Zelf ben ik serieus bezig met golflessen bij Stuart Mathie en ben lid van de Business Friends of Loenen. Daar komen elke maand 50 à 60 lokale ondernemers bijeen. De contacten die ik daar opdoe blijken van grote waarde voor Auto Spijker, want onze bekendheid in de omgeving is al aardig merkbaar. Veel van mijn collega-ondernemers uit de regio nemen ook deel aan ons Cars & Lifestyle Gooi & Vechtstreek-evenement op 16 en 17 november, dat we dit jaar voor het eerst organiseren. En als dat allemaal achter de rug is ga ik hard aan mijn baanpermissie werken en wordt dan meteen persoonlijk lid van de golfclub. Kan ik samen met mijn vrienden op mijn vrije maandag lekker de baan in”.

 

De gezichten van Old Course Loenen


Of je nu opbelt, e-mailt of met een vraag het clubhuis van Old Course Loenen binnenwandelt, het is haast onvermijdelijk dat je Adrienne Bieshaar (links) of Gera Jansen treft.
Zij zijn al negen jaar ‘Het Secretariaat’, de ‘gezichten en stemmen’ van Old Course Loenen.
Adrienne: “We zijn in augustus 2009 tegelijk begonnen bij de club, in een bouwkeet. Het clubhuis was nog in aanbouw. De voorzitter stond ons op te wachten met een bos bloemen, maar vertrok daarna meteen weer. Een takenpakket was er ook niet echt; wel een telefoon, een pc en een excelsheet met het ledenbestand”. Gera vult aan: “En een dongel, want een vaste internetverbinding hadden we ook nog niet. De boodschap was zoiets als ‘zie maar dat het loopt’. Dat ging meteen goed, want onze deeltijd-samenwerking is vanaf het begin ‘top’ geweest”. Adrienne: “We wisten allebei nog net het verschil tussen een golfbal en een golfclub, maar van golfen wisten we verder weinig af. We hebben het over de tijd dat de ALV’s nog druk bezocht werden door de founders en participanten. Turbulente bijeenkomsten in de roerige beginjaren zullen we maar zeggen”. Gera: “Maar ook van de polonaises tijdens de jaarlijkse feestweek. Dan leer je de club wel heel goed kennen”. Adrienne: “Veel leden zien de golfclub als hun tweede thuis, waardoor je veel contacten met ze opbouwt. Ze delen soms hun lief en leed met je. Vooral ziektes en overlijdens zijn heel pittig. Wij hebben een groter beroepsgeheim dan een dokter”. 
Gera bekent schoorvoetend dat ze een jaar of wat geleden wel haar GVB heeft gehaald. “Maar er is verder nog niet zo veel van gekomen. Onder andere vanwege een auto-ongeluk. Overigens was dat wel een tijd waarin de club en de leden mij absoluut een familiegevoel hebben gegeven door de vele kaarten en bezoekjes die ik kreeg”.
Of er inmiddels een functieomschrijving voor beide dames bestaat weten ze zelf niet, maar het rijtje functies dat ze vervullen is niet gering: ze zijn aanspreekpunt, gastvrouw, administrateur, receptioniste en caddymaster tegelijk. En tussendoor verkopen ze ook nog golfballetjes en caddieboekjes. De dames, bijna in koor: “De manusjes van alles dus, soms met 500 bazen”. Adrienne: “En zelfs meer dan dat, want ook slechte speelrondes worden af en toe op ons botgevierd. Want het ligt natuurlijk altijd aan de baan …. Maar het is ook gebeurd dat ik nogal dwingend werd verzocht om een te water geraakte trolley te redden. Nou, die discussie is helaas niet zo goed verlopen …”. Het zijn gelukkig uitzonderingen beamen de dames, “want het is gewoon een heel gezellige golfclub”.
Er is in die negen jaar sinds de opening van de golfbaan veel gebeurd. Het is allemaal professioneler geworden.
Adrienne: “Ook de toegankelijkheid van de club is tegenwoordig zoveel groter. Er hoeft geen groot bedrag meer te worden betaald om lid te kunnen worden en wat golfers heel erg aanspreekt is dat we een club zijn zonder starttijden. Je kunt hier bijna altijd spelen zonder te wachten. Maar ook het prachtige clubhuis en de horeca worden door iedereen geroemd. En dat is absoluut medebepalend voor de prettige sfeer hier en maakt het werken hier zo plezierig.”

 

Aanstormend jong golftalent geeft kleur aan strokeplay-kampioenschap 

Dit weekeinde werd het Strokeplay-kampioenschap van golfclub Old Course Loenen gespeeld. Bij de heren werd het verloop van de tweedaagse strijd over 3 x 18 holes verrassend bepaald door twee zeer jeugdige spelers. V.l.n.r.: Diederik Tange (15 jaar) en Job van Nieuwkerk (17 jaar), die beiden pas drie jaar serieus golfen, maakten het de uiteindelijke winnaar, Tyrone de Groot, tot op de laatste holes zeer moeilijk. Tyron, die eerder dit jaar ook de Matchplay-titel won en daarmee de onbetwiste clubkampioen van Old Course Loenen werd , had voor de 54 gespeelde holes slechts enkele slagen minder nodig dan zijn jeugdige opponenten.

Bij de dames wist Nicole van Twuijver haar naaste tegenstandsters, Maureen Scroggie en Eline de Zeeuw, pas op de laatste dag van zich af te schudden.


Foto: Nicole van Twuijver en Tyron de Groot, de strokeplay-kampioenen van 2018

 

Het clubgevoel van Frank en Caroline van Wezel

Het is druk in het Vreelandse kantoor van Duca del Cosma. Binnenkort gaat het KLM Open van start. En daar moeten 1.300 vrijwilligers in ‘het officiële pak’ worden gehesen. Tijd om te golfen heeft Frank van Wezel, een van de founding members van Old Course Loenen, dan ook nauwelijks. Want samen met zijn vrouw Caroline is hij sinds twee jaar eigenaar van het trendy Italiaanse golfschoenenmerk Duca del Cosma. 

Frank: “Vanaf het moment dat we Duca del Cosma van de befaamde schoenenontwerper Baldovino Mattiazzo hebben overgenomen draait hier alles op volle toeren. Bovendien kregen we de unieke kans om voor drie jaar officieel kledingsponsor van het KLM Open te worden. Na de verkoop van ons vorige sportschoenenbedrijf HiTec hadden we de hoop om meer tijd om te golfen te krijgen, maar dat is er tot nu toe dus niet van gekomen. Hoe leuk we het spelletje ook vinden”.

Na hun vele omzwervingen, want het bedrijf heeft vestigingen in meerdere landen, keerden zij uiteindelijk toch weer terug naar hun roots, vlak bij Frank’s Nijenrode en Caroline’s Breukelen. “En dan is het natuurlijk leuk om een ‘eigen’ golfclub te hebben zo dicht bij je woonplaats Vreeland. We hebben na al dat reizen een echt clubgevoel gevonden bij Old Course Loenen en dan kijk je ook wat jij voor de club kunt betekenen. Een sponsoring lag daarom al snel voor de hand. Bovendien kunnen we hier op een fantastische manier onze relaties ontvangen. Het prachtige wijdse uitzicht over de baan, met die schepen in de verte, dat is toch uniek? Vorig jaar hebben we hier met Japanse klanten een geweldig kerstdiner gehad. Ze waren totaal verbouwereerd dat ze een paar meter onze zeeniveau zaten te eten”.

Toch zullen we Frank en Caroline niet al te vaak op de club aantreffen, alhoewel ze een trouw lid zijn van de Business Friends of Loenen. Frank: “Maar er is hoop, want we hebben net een nieuwe CEO aangetrokken. Een echte schoenenman uit de Brabantse Langstraat, dus wie weet kunnen we de belofte aan onszelf binnenkort toch gaan inwisselen. Want na 53 jaar golfen begin ik het spelletje na iedere keer nog leuker te vinden”.
Caroline, moet zich intussen melden bij Stuart Mathie voor haar golfles. Op de valreep roept ze nog: “Zet er nog even bij dat leden van Old Course Loenen 15% korting krijgen op al onze golfschoenen!”.
En dat doen we natuurlijk graag: OCL2018

 

VECHT CUP gaat voor een jaar naar Vreeland

De jaarlijkse golfwedstrijd om de Vecht Cup van golfclub Old Course Loenen, tussen teams van twee spelers uit hetzelfde dorp of stad, is gewonnen door Wim Kögeler (links) en Henny van IJzendoorn uit Vreeland.
Zij hadden in de strijd tegen teams uit de wijde omgeving van de Vechtstreek het minst aantal slagen nodig nodig om de zilveren schaal voor een jaar mee naar huis te mogen nemen.

Stuart Mathie: “Je voelt je hier welkom”
 
Sinds eind vorig jaar heeft Old Course Loenen een nieuwe head pro, Stuart Mathie.
Tijd voor het opmaken van een tussenbalans en het noteren van zijn eerste ervaringen.

Stuart kan met zijn mond net zo makkelijk uit de voeten als met zijn golfclubs en barst onmiddellijk en enthousiast los: “Het begint al bij de lange oprijlaan. Heel apart. En in het clubhuis krijg je er meteen een huiskamergevoel overheen. Je voelt je gewoon welkom. Deze club bruist. Ik was in het begin blij verrast over de vele actieve leden en het aantal deelnemers aan wedstrijden. Maar ook niet-leden zijn hier echt welkom. De club is heel toegankelijk voor mensen die les willen nemen of alleen maar iets willen eten en drinken. Iemand die hier voor het eerst binnenkomt wordt altijd even apart verwelkomd. Dat was ik bij mijn vorige clubs niet gewend. Dat is de bijzondere sfeer hier”.

Bijna vergeten we dat Stuart in hoofdzaak is ‘aangenomen’ om met zijn golfschool de golfers van Old Course Loenen en daarbuiten op een hoger niveau te brengen. Daarover heeft hij regelmatig contact met de greenkeepers en diverse commissies binnen de club. Of het nu over het baanonderhoud gaat of over de jeugdopleiding, het hoort er volgens hem allemaal bij. Stuart daarover: “Het belangrijkste is dat je altijd je gezicht laat zien. Daarom speel ik af en toe ook mee met clubwedstrijden. Zo hoor en voel je wat er leeft binnen de club. En tussen de lessen door ben ik altijd beschikbaar voor advies over clubfitting of repareer ik golfclubs. Ik noem dat de golfclub-APK”.

Samen met zijn collega Maryono Victor Olink zorgt Stuart Mathie ervoor dat er zeven dagen per week golfles wordt gegeven. Volgend jaar introduceren ze naast de reguliere lessen een nieuw concept onder het motto ‘Golfen doe je samen’. Stuart: “We brengen dan groepjes van circa vier, vijf spelers van hetzelfde niveau bij elkaar om zo’n anderhalf uur op de driving range en in de baan ‘letterlijk’ aan de slag te gaan. Dat is in meerdere opzichten aantrekkelijker dan wanneer je in je eentje staat te oefenen”.
 
Stuart was bij zijn entree ook verbaasd over het niveau van de competitieteams die hij les geeft. “Ik geloof dat Old Course Loenen het grootst aantal competitieteams van alle 9-holes banen van Nederland heeft. En ze presteren nog goed ook. Verschillende herenteams zijn dit jaar gepromoveerd, waarbij vooral het aandeel van de jeugdleden opvallend was. Hun niveau is verbazend hoog, zodat ‘Heren 1’ volgend jaar wel eens voor het merendeel uit jongeren zou kunnen bestaan. En dat is voor een jonge golfclub met een groot aantal oudere leden toch een mooi vooruitzicht”

 

 

Nike Boor, een van de Business Friends of Loenen

De ‘Business Friends of Loenen’ (BFoL) is een bijzondere club binnen Golfvereniging Old Course Loenen. De bijna vijftig regionale business-professionals en ondernemers vormen een belangrijke groep beneficianten van Old Course Loenen.
Vier keer per jaar organiseert de ‘BFoL’ golf-events, waarbij golfen, netwerken en gezamenlijk dineren hand in hand gaan. Daarbij komt steevast ook het maatschappelijk ondernemen ter sprake. Voorafgaand aan elk diner is er een gastspreker. Dit jaar waren golfpro Robert-Jan Derksen, oud-bokser Arnold Vanderlyde en golfbaanarchitect Alan Rijks op bezoek (zie ook oclbcl.nl).

Tijdens het laatste event spraken we met ‘BFoL’-lid Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport. De vraag lag voor de hand: waarom sponsort een fondsenwerver een golfclub?
Nike Boor: “Het antwoord is heel duidelijk. De golfwereld kent veel ‘beslissers’ die iets voor de maatschappij kunnen en willen doen. In de samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven vragen we bedrijven en organisaties om bovenop hun totale budget voor sportsponsoring 1% te willen investeren in de gehandicaptensport. We noemen dat ‘1% FairShare®’. In Nederland sporten bijna 5 miljoen mensen bij een sportvereniging, waarvan circa 50.000 met een handicap, 1% van de geregistreerde sporters dus. Maar uiteindelijk willen we er naar toe dat we circa 1.000.000 gehandicapten, zo’n 60% van alle mensen met een handicap in Nederland, op een gelijkwaardige manier kunnen sporten. Old Course Loenen is een van de vele sportclubs die faciliteiten voor gehandicapten bieden. Daarom heeft Fonds Gehandicaptensport twee lidmaatschappen bij de ‘BFoL’. En de spontane contacten die wij to nu toe hebben opgedaan blijken dat meer dan waard. Bovendien heeft de ‘BFoL’ als tegenprestatie toegezegd om ons contributiegeld viervoudig terug te betalen door middel van fondsenwervende activiteiten. Tijdens het slotdiner van het ‘BFoL’-jaar in oktober, bij het Loenense sterrenrestaurant ‘Het Amsterdammertje’, zal in dat kader een veiling ten bate van Fonds Gehandicaptensport worden gehouden. Om de sportparticipatie voor mensen met een handicap te kunnen vergroten is immers veel geld nodig. Het is wel jammer dat ik door het vele werk dat we daaraan hebben iets te weinig aan mijn handicap op de golfbaan kan doen …”.

 

Het caddieboekje van Erik van de Klippe

Bij de ene golfclub heet het ‘birdie’-boekje, de andere noemt het ‘baan’-boekje, maar bij Old Course Loenen is deze week de vierde editie van het ‘caddie’-boekje verschenen.
De inhoud bevat alle informatie over de baan, teneinde een vlekkeloos rondje golf te kunnen spelen. U hoeft eigenlijk alleen nog maar de bal over de exact omschreven afstand naar de hole te slaan. Zo’n boekje dus.

Als verwijzing naar Loenen aan de Vecht als bakermat van het golfspel is de – inmiddels bekende – prent van de historische colf-partij gekozen voor de voorpagina.
De samensteller van het caddieboekje is Erik van de Klippe, Old Course Loenen-lid en vrijwilliger van het eerste uur: “Zo’n boekje is mijn figuurlijke caddie in de baan, dus die naam leek me logisch. Ik verzamel ze van overal”. En dat overal mag bij een gezagvoerder op een Boeing 777 wel heel wijds worden geïnterpreteerd. Erik: “Ik vind een caddieboekje een belangrijk hulpmiddel bij het spelen en het is ook nog een aardige herinnering aan de baan waar je gespeeld hebt. Bij Old Course Loenen heb ik tijdens mijn bestuurslidmaatschap, zo’n vijf jaar geleden, het reeds bestaande boekje gerestyled. De Baancommissie zag niet zoveel in hole-borden en daar was ik het eigenlijk wel mee eens. Ik had jarenlang het blad van een autoclub gemaakt en kon daardoor aardig ‘knippen en plakken’, dus heb het caddieboekje maar meteen ter hand genomen”. 

Het nieuwste caddieboekje is in een beperkte oplage gedrukt omdat volgend jaar een aantal wijzigingen in de golfregels worden doorgevoerd. Zodra die bekend zijn gaat Erik er weer mee aan de slag. Maar dan moeten we wel nog op zoek naar enkele hole-sponsors, want we willen het caddieboekje graag tegen zo laag mogelijk kosten blijven produceren.
Voor geïnteresseerden: de holes 3/12, 5/14 en 8/17 zijn nog beschikbaar ….

 

Zonovergoten Golfweek

De jaarlijkse Golfweek van Old Course Loenen stond vorige week vijf dagen lang in het teken van de ‘Golffather’. Die knipoog naar het beroemde verhaal ‘the Godfather’ betekende veel rood, wit en groen in en om het clubhuis, waar chef-kok Göran Gitsels zich in de keuken naar hartelust kon uitleven met Mediterraanse ingrediënten.

De diverse wedstrijden, waarvoor veel leden hun golfvrienden en -vriendinnen hadden uitgenodigd, bevatte nogal wat ludieke elementen. De ‘Vriendinnendag’ werd gestart met een massale warming-up, tijdens de Cross Country-wedstrijd moesten de spelers hun bal kriskras door de baan slaan en als apotheose van de Golfweek werd de zogeheten Battle of the Sexes gespeeld, oftewel ‘de dames tegen de heren’. Ook de te winnen prijzen hadden een bijzonder karakter, uiteenlopend van een dinertje of een vaartocht op de Vecht met een van de leden tot een gratis kapbeurt bij de Loenense Kapper Niels, een fles wijn en bonbons van Prinselijk Proeven en een volledige autopoetsbeurt bij Auto Spijker.

Het afsluitende, feestelijk Golfweek-diner vond zaterdagavond plaats bij een ondergaande zon die de deelnemers zich aan de Middellandse Zee deed wanen.

 

Old Course Loenen-sponsor Duca del Cosma lanceert de ‘KLM Open’-golfschoen

Directeur Harm Kreulen van KLM Nederland (links) en Carl Stal, managing director van ING Private Banking Private Wealth & Asset Management (rechts), beiden hoofdsponsor van het KLM Open-golftoernooi, waren aanwezig bij de presentatie van de kleding die 1.500 vrijwilligers tijdens de belangrijkste golfwedstrijd van Nederland zullen dragen. Het 99e KLM Open, een van de oudste toernooien van de Europese Tour, wordt van 13 tot 16 september gespeeld op golfbaan ‘The Dutch’ in Spijk.
Directeur Frank van Wezel van Duca del Cosma, kledingsponsor van het KLM Open en fabrikant van modieuze golfschoenen, verrasten de aanwezigen met de lancering van een speciaal door de Italiaanse ontwerper Baldovino Mattiazzo ontworpen ‘KLM Open’-golfschoen. De schoen is beschikbaar in twee kleuren blauw met wit en heeft, als knipoog naar beide hoofdsponsors, oranje veters.
Frank en Caroline van Wezel, die samen de directie vormen van Duca del Cosma, zijn beiden lid van Old Course Loenen.
De’ KLM Open-schoen is verkrijgbaar in de pro-shops en online: www.ducadelcosma.com (speciale 15%-kortingscode voor OCL-leden: OCL2018).

 

Matchplay-kampioenen 2018

Old Course Loenen heeft twee nieuwe matchplay-kampioenen. De finalisten bij zowel de dames als de heren hadden in de één tegen één strijd meer dan de reguliere achttien holes nodig om tot een winnaar te komen. In beide gevallen kwam het tot een verlenging.
Maureen Scroggie versloeg Simone Enneking pas op de 19e hole. Bij de heren besliste Tyrone de Groot de ‘match’ op de 20e hole tegen Andries Nieuwland.

Hierbij een foto-impressie:
 

  

 

Old Course Loenen stijgt flink bij Golfers’ Choice Rankings 2018

De website www.leadingcourses.com publiceert continue de laatste gegevens en kwaliteit van golfbanen in 40 landen. Daarnaast worden aan de hand van beoordelingen, die door golfers worden ingediend, ranglijsten samengesteld. Alleen golfclubs met voldoende beoordelingen worden in die jaarlijkse Golfers’ Choice Rankings opgenomen. Voor de vaststelling van deze lijsten zijn elementen, zoals kwaliteit en onderhoud van de baan, het clubhuis, de faciliteiten en gastvrijheid verwerkt.

Op de lijst van beste Nederlandse golfclubs met 9 holes is Old Course Loenen in 2018 opgeklommen naar een gedeelde 16e plaats. De betrekkelijk ‘jonge’ golfbaan (2009) kreeg een beoordeling van 7,6 op de schaal van 10. Dat betekent een stijging van tien plaatsen ten opzichte van vorig jaar.

 

Even voorstellen: Maryono Victor Olink, golfpro

Per 1 juni heeft onze golfpro Stuart Mathie assistentie gekregen van zijn collega Maryono Victor Olink. Vooralsnog zal Maryono de vrijdag en de zaterdag voor zijn rekening nemen. Lessen bij hem kunnen worden geboekt via de gebruikelijke manier op de OCL-website of telefonisch: 06 50 21 63 41.

Maryono is dertig jaar geleden geboren in Bandung, Indonesië, maar werd als vier weken oude baby liefdevol geadopteerd door de familie Olink in Amsterdam. Al op zijn 10e maakte hij kennis met de golfsport.
In zijn studietijd aan de Hotelschool (hij is volledig ‘horeca’-bevoegd) was hij 2,5 jaar voorzitter van de Amsterdamse Studenten Golf Vereniging, met als homecourse De Hoge Dijk. Maryono :“Ik kreeg daar les van onder anderen Stuart. Hij was ook één van degenen die me aanspoorde om golfpro te worden. Stuart en ik hebben dezelfde visie op de golfsport. Samen hebben we allerlei ideeën om Old Course Loenen een nog leukere golfclub te maken voor iedereen. Old Course Loenen is ideaal; er zijn geen starttijden en heeft ook de mogelijkheid om, bijvoorbeeld na het werk, nog even een korte lus te spelen. Heel wat vrienden, mijn eigen vriendin voorop, zijn om die reden geïnteresseerd in een eventueel lidmaatschap.”

Tot slot nog een ontboezeming van Maryono: “Ik houd van lekker eten. Stuart en ik beginnen de dag daarom altijd met de vraag ‘wat eten we vandaag?’. Mijn tip is om tijdens een rondje golf om de hole wat te eten en te drinken. Kleine hapjes en kleine slokjes doen wonderen voor je energie in de baan. En zo kan je met één banaan makkelijk de holes van Old Course Loenen aan”.

Jeugdige golfers laten zich gelden bij Old Course Loenen

Het ‘vlaggenschip’ van golfclub Old Course Loenen, het eerste herenteam, is ongeslagen kampioen geworden van de NGF-competitie en promoveert naar de 2e klasse.
Van de 54 te behalen winstpunten liet het team er slechts 3 liggen. Nog verheugender is de opmars van de jeugd binnen het team, waarvan drie spelers van 21 jaar en jonger deel uitmaken.

Teamcaptain Matthijs Babeliowsky prijst het jeugdbeleid van de pas tien jaar oude golfclub: “Job van Nieuwkerk (17) is de eerste ‘vrucht’ daarvan en zeker niet de laatste. Ook de aantrekkingskracht van onze nieuwe golfpro Stuart Matthie heeft geresulteerd in de overstap van enkele jonge spelers van elders naar Loenen aan de Vecht. In de laatste wedstrijden hebben we zelfs twee ‘eigen’ talenten van 15 jaar opgesteld om ze te laten kennismaken met het speelniveau waarop we met Old Course Loenen zijn beland. Het ziet er dan ook naar uit dat de ‘oudere’ garde langzaam een stapje terug zal moeten doen”.

Op de foto v.l.n.r.: Andries Nieuwland, Michael van den Berg, Ben van Doesburgh, Job van Nieuwkerk, Gerard Kloosterboer, Fabian van Bockel, Danny Kuik en Matthijs Babeliowsky.

Bavaria om ‘t vat -wedstrijd

Zaterdag 5 mei draaide op Old Course Loenen alles ‘om het vat’. Een vat Bavaria-bier.
Dat verdient enige uitleg.
Wat ruim 30 jaar geleden door de zesde generatie Swinkels, de brouwers van Bavaria-bier, werd begonnen als een golfwedstrijd om een vat bier, is inmiddels uitgegroeid tot een serie landelijke golfwedstrijden. In het hele land worden golfbanen bezocht waar Bavaria-bier voor verbroedering en jolijt zorgt. Samen met leden van de ontvangende club wordt een wedstrijd in de wedstrijd gespeeld. Op Old Course Loenen gingen zaterdag 11 flights van start. Na afloop kregen de winnaars van OCL het nodige ‘huiswerk’ mee; de verliezende Swinkels-speler ontving de rekening voor een vat bier. Daarvan kon overigens al tijdens de 18 holes-ronde worden ‘geproefd’. De dames van onze brasserie kwamen handen te kort om bij de ‘turn’ het verfrissende schuimend vocht aan te reiken.

Menno Luyer en Wim Kögeler werden winnaars in hun categorieën en mogen zich opmaken voor de finale die volgend jaar op de Brabantse Golfclub Princenbos wordt gespeeld. Maarten van Twuijver ging er met ongeveer alle andere prijzen vandoor. Waarna het op het terras nog lang heel gezellig bleef.

De alles overtreffende hoofdprijs van de landelijke finale van deze Bavaria Om ‘t Vat-competitie is de schenking van een nieuwe buggy aan de Stichting Handicart, bijeengebracht door alle deelnemers aan de voorronden.

Robert-Jan Derksen bij Old Course Loenen

De ‘Business Friends of Loenen’ zijn hun golfcompetitie uitbundig begonnen. Veertig ondernemers uit de regio Loenen aan de Vecht, allen behept met liefde voor de golfsport, gingen de golfbaan in, waar het normaal gesproken niet over zaken mag gaan. Bij de Business Friends of Loenen echter wel. Sterker nog, het is juist de bedoeling dat business-professionals en ondernemers uit de regio elkaar spelenderwijs – en later aan de gedekte tafels van Brasserie Loenen – beter leren kennen.
De winnaar van de wedstrijd was Ewout Wolff (Onedaycompany). Uit handen van Duca del Cosma’s PR-directeur Caroline van Wezel kreeg hij een paar Italiaanse design-golfschoenen aangeboden.
Daarna was het woord aan de eerste gastspreker van dit jaar, voormalig golfprofessional Robert-Jan Derksen. Zijn boeiende betoog ging over hem als jonge golfprofessional, die aanvankelijk moeizaam sponsors bij elkaar sprokkelde om zijn reiskosten te kunnen dekken, maar uiteindelijk op de European Tour de Dubai Dessert Classic en het Madeira Island Open won. Hij vertelde verder over de 25 kwaliteiten die een topgolfer moet bezitten, waarvan de bal goed slaan er slechts één is. Het klonk allemaal zo logisch.
Maar na 20 jaar als professional, waarvan hij hij gemiddeld 40 weken per jaar van huis was, besloot Robert-Jan zijn passie voort te zetten in zijn puttingschool in Nunspeet en geeft wekelijks commentaar bij de tv-beelden van Ziggosport Golf.

Op 28 mei vindt het tweede Business Friends of Loenen-golfevent plaats. Gastspreker is dan voormalig bokser Arnold van der Leijden. Voor meer informatie zie: www.oclbcl.nl

 

 

Scroll to top