Nieuws en andere wetens(w)aardigheden over Old Course Loenen

(Tips of een leuke redactionele bijdrage? E-mail naar: pr.oldcourseloenen@gmail.com of info@oldcourseloenen.nl)

 

‘A picture tells a thousand words …’

Een golfbaan kan om duizenden redenen worden gesloten; haar schoonheid zal ze nooit verliezen.
Sterker nog, ze zal haar vele verrassende gezichten, die in geen duizend woorden zijn uit te drukken, altijd blijven tonen 
(want gelukkig hebben we – na de invallende dooi – de foto’s nog).

    

            

Old Course Loenen, 11 en 15 februari 2021

 

Wintergreens, vuur, koek en zopie

Een heerlijke ‘zon’-dag op Old Course Loenen
(31-1-2021)

 

Wittegreens

17 januari 2021, 08:45 uur (foto: Ruud Taal)

 

Landelijke Ooievaarstelling op 16 en 17 januari.

Terwijl een op de vijf ooievaars elke winter ons land in de zuidelijke richting verlaat, werden deze twee vaste gasten op 8 januari op het nest bij Old Course Loenen gesnapt door ons clublid Catharina Korver.
Het is nu maar te hopen dat onze klepperende vrienden in het weekend van 16 en 17 januari ook weer hun snavels laten zien, anders tellen ze niet mee voor de jaarlijkse landelijke momentopname. En als dat wel mocht lukken, neem dan een verrekijker of camera met telelens (een telefoon-camera zal echt niet toereikend zijn) mee om te proberen de ringnummers van de ooievaars, als ze die hebben, te spotten. Op die manier probeert de Sichting Ooievaars Research & Knohow (STORK) een goed beeld te krijgen van overwinterende ooievaars in Nederland.
In tien jaar tijd is het aantal getelden, met grote jaarlijkse varianten, gestegen van 497 naar 996. 

Meldingen kunnen worden gedaan via www.ooievaars.eu.

(12-1-2021)

 

WHS, het nieuwe golf-normaal?

Een nieuwjaarsknuffel met de beste golfwensen zat er al niet in; het had je bovendien zomaar een flinke snier hebben kunnen opleveren.
Immers, als golfer wakker worden in 2021 had leuker gekund.

Oftewel: welkom bij het World Handicap System.

Een blik op het persoonlijk golfprofiel volstond. Zelfs zonder in het nieuwe jaar maar een bal te hebben aangeraakt was bij velen al de eerste dimpel in de golfziel geslagen. Kreten als ‘drie komma twee punten omhoog, kijk maar op je pasje’, gonsden rond bij de koffie-to-go.
En dan is het nog niet eens 1 maart, het moment waarop de beginbalans van veel nieuwe golflevens definitief zal worden opgemaakt. Het is misschien maar een cijfertje op je golfpas, maar toch even wennen.

Allemaal met één doel: vanaf nu zijn alle golfers ter wereldwijd gelijk.
Wanneer hadden we dat soort woorden over gelijke kansen eerder gehoord? Hadden de frustraties van Dokter Frank Barney Gorton Stableford over zijn strijd tegen ‘par’ op de golfbaan, bijna 90 jaar geleden, ook al niet tot een revolutionaire manier van punten tellen geleid? Eindelijk konden alle golfers zich – volgens zijn systeem – op een gelijkwaardige manier meten, door het onderlinge verschil te verrekenen met een oprechte handicap.

Maar de wereld van golf en golfers werd almaar groter en noopte wederom tot een nieuwe onderling ijking.
Ter geruststelling: het good old Stableford-systeem blijft in sommige spelvormen nog bestaan. Alleen wordt je persoonlijke handicap vanaf nu anders berekend, te beginnen met het gemiddelde van de beste 8 van je laatste 20 Q-kaarten.

En geen 20 kaarten ingeleverd sinds 2016? Laat dat maar aan het WHS-systeem over.

De gemiddelde middenmoters, en dat zijn er plotsklaps velen meer, zullen zich er niet al te lang mee bezighouden; hun ambities en verlangens liggen waarschijnlijk meer op het vlak van een spoedige ‘fysieke’ hereniging met golfmaatjes, bij voorkeur in de vorm van een flinke knuffel of, op z’n minst, een stevige en welgemeende handdruk na afloop van een fijne ronde. En ook daaraan wordt, buiten de golfbaan, hard gewerkt.

Maar wat zijn die voordelen van het WHS dan wel?
Ze zijn er wis en waarachtig.
Ook de allerlaagste single handicap’ers mogen vanaf nu scores over 9 holes inleveren. En voor iedereen geldt dat ook een ‘gemankeerde’ ronde, over meer dan 9 maar minder dan 18 holes kan worden ingevoerd. Er zijn dus geen moeilijke excuses meer nodig als na hole 13 de geur van verse koffie vanuit het clubhuis toch meer lonkt dan die 150 meter naar de vlag op de 14e. Gewoon de score van 1 tot 13 invoeren en het WHS doet de rest.
En strepen op de kaart? Die zetten we niet meer. Na het verlaten van elke hole wordt (maximaal) een ‘par + 2 + de extra handicapslagen op die hole’ opgeschreven; oftewel het aantal slagen dat bij Stableford nèt geen punt meer zou hebben opgeleverd. Maar zelfs als je per abuis een slag teveel zou hebben opgeschreven, dan word die score netjes digitaal voor je afgeroomd.

In de ‘nacht erna’ worden zelfs alle ongewenstheden, zoals werkzaamheden in de baan of heel slecht weer, die ieders ‘dagresultaat’ (ook een nieuwe term) statistisch gezien oneerlijk hebben beïnvloed, keurig gecorrigeerd.

Eigenlijk is het WHS een heel barmhartige vorm van strokeplay.

Kortom, het nieuwe golf-normaal heeft ook zijn voordelen. En als je even helemaal niks te doen hebt en per se álles over course en slope ratings, berekeningen tot ver achter de komma en soft- en hardcaps wilt weten, klik dan op deze link: golf.nl/whs

Het is wat het is. De ranglijsten zijn (en worden nog tot 1 maart) opgeschud en er is maar één manier om daar verandering is aan te brengen: gewoon zoveel mogelijk kaarten registreren en zorgen dat iedere keer die éne, slechtste 8e kaart wordt verbeterd!
Gelukkig rekent het systeem het allemaal automatisch voor ons uit…

Dit is een bericht van de PR- en Communicatiecommissie. 
De technische inhoud is geautoriseerd door de Handicap & Regelcommissie. Hun Q&A’s volgen binnenkort.

(11-1-2021)

 

Joost Luiten op Old Course Loenen

Vanaf de start van het nieuwe European Tour-seizoen in januari 2021 is Duca del Cosma de nieuwe schoenen- en kledingsponsor van Joost Luiten.
Het snelgroeiende Nederlandser golfmerk, met een eigenzinnige Italiaanse inslag, is al enige jaren sponsor van Old Course Loenen. Niet zo vreemd, want eigenaar Frank van Wezel en zijn vrouw Caroline van Duca del Cosma zijn al jaren met veel plezier lid van onze golfclub.
Om die warme band te benadrukken is Nederlands meest succesvolle golfer – winnaar van zes European Tour-titels, waarvan twee KLM Open’s – vanaf vandaag levensgroot aanwezig in zijn nieuwe outfit op de wand van de loods bij hole 4.
En ook een leuk voordeel voor leden en bezoekers van Old Course Loenen: 15% korting via de ducadelcosma.com, code FF15.

(17-12-2020)

 

King Cheetah

       

Caroline van Wezel, OCL-lid en ’Afrika lover’, bezocht vorig jaar in Zuid-Afrika het HESC, het ‘Hoedspruit Endangered Species Centre’. Zij stond daar oog in oog met een jonge King Cheetah, een van de zeldzaamste dieren ter wereld. Het dier kan snelheden bereiken van meer dan 120 kilometer per uur. Vermoedelijk leven er nog maar 50 exemplaren in het wild. Het leefgebied van de King Cheetah is Zimbabwe, Botswana en het noorden van Zuid-Afrika.

Caroline bedacht zich geen moment, adopteerde de welp en gaf haar de naam ‘Duca’. Een verwijzing naar Duca del Cosma, het golfschoenenmerk van haar man Frank. Bij Old Course Loenen zeker bekend als clubsponsor en het grote spandoek op de greenkeepersloods.

Bij de adoptie van de King Cheetah bleef het echter niet. Caroline overtuigde ter plekke haar echtgenoot om een speciale golfschoen te introduceren, waarvan de opbrengst deels naar het HESC gaat. De Italiaanse grondlegger – en huisontwerper – van Duca del Cosma, Baldovino Mattiazzo, bracht vervolgens een ode aan de King Cheetah met een speciale golf- en lifestyle sneaker. De zool ervan is gebaseerd op het Marquessa-model, die doet denken aan de voetkussens van de cheetah. Het zwarte, Italiaanse lakleer en het safari-beige suède symboliseren de kleuren van de King Cheetah.

Elke koper van de King Cheetah-‘golf’-sneaker, die slechts in een beperkte oplage is geproduceerd, steunt het HESC. Zie: www.ducadelcosma.com.
Voor ‘friends’ van Duca geldt een speciale on line-kortingscode: FF15 (de code is geldig voor het hele Duca del Cosma-assortiment, aanbiedingen uitgezonderd).


Baanwissel bij de Baancommissie

“Hoe langer ik golf speel bij Old Course Loenen, hoe meer ik van de baan ben gaan vinden. En dan wordt het vanzelf boeiend om te zien hoe je dingen eventueel kunt veranderen.” Aan het woord is de kersverse voorzitter van de Baancommissie, Frans Dirk Passer. ‘Positief kritisch’ noemt hij dat.
Ook zijn voorganger Michael van den Berg (rechts op de foto), sinds de oprichting van de club lid van de Baancommissie, schuift aan bij het gesprek.

Frans Dirk is sinds een jaar of zeven lid van onze golfclub en vertoeft al jarenlang in het illustere gezelschap van ‘Heren 3’; een – kennelijk – vermaard gezelschap, waarvan ook de huidige clubvoorzitter, Dirk Jan van der Hoeden, deel uitmaakt. Toen diens ambities voor het Baancommissieschap voortijdig werden ingeruild voor een bestuursfunctie, was er weinig voor nodig om Frans Dirk over te halen: “Een agrarisch achtergrond heb ik niet, maar de kennis van de andere commissieleden, samen met die van onze vaste greenkeeper Sjoerd en zijn werkgever De Ridder geven me voldoende vertrouwen om het onderhouds- en verbeteringsproces van de baan aan te sturen. Bovendien maakte mijn voorganger Michael van den Berg sinds het prille begin van de club deel uit van de baancommissie; en die blijft voorlopig nog wel even lid van de club. Kortom, aan know how vooralsnog geen gebrek. Wat er op korte termijn zeker niet zal veranderen is het karakter van de baan.”

Michael van den Berg, licht dat toe: “Onze baan is ooit bewust minimalistisch opgezet: weinig ‘baanmeubilair’, geen grote routeborden en niet te veel opsmuk. Een golfbaan waarop golf gespeeld moet worden zoals golf bedoeld is.”
Frans Dirk is zeker niet van plan daar iets aan te veranderen. “Misschien ontgaat het veel spelers, maar we hebben een golfbaan met prachtige zichtlijnen. Om dat te kunnen handhaven zal zo af en toe heus wel een boompje sneuvelen, maar dat is minimaal. Elke keer als ik door baan loop, ook zonder golfclubs, zie ik weer nieuwe invalshoeken. Ik raad iedereen aan om, alleen al om die reden, af en toe eens van een andere kleur tee box af te slaan. Het verruimt je blik”.

De eerstkomende aanpassingen zullen volgens beide heren gericht zijn om de speelroute door de baan weer meer in lijn te brengen met het basisconcept. Sommige bomen en bossages zijn wat te hard gegroeid, waardoor op enkele holes de neiging is ontstaan om die te ontwijken. Dat kan ongewenste veiligheidssituaties opleveren. Frans Dirk: ”Baanarchitect Alan Rijks heeft ons tips gegeven om bepaalde fairways weer wat ‘zichtbaarder’ te maken. Dat kan bijvoorbeeld door iets anders of vaker te maaien. Zo zullen de fairways op hole 3 en hole 6 een aangepast maaipatroon krijgen. Ook het consequent bezanden van de baan heeft merkbaar resultaat opgeleverd. De baan is aanzienlijk droger dan in de beginjaren. Door dat continue ophogen van de fairways lijken nu de putten en sprinklers in de baan verzaktte zijn. Daar gaan we deze winter iets aan doen. Daarnaast zullen in de nabije toekomst ook wat bunkers gaan verdwijnen. We staan qua aantal zandhindernissen wel erg hoog op de landelijke lijst. Bovendien hebben die bunkers niet allemaal de functie meer waarvoor ze ooit zijn aangelegd, namelijk als richtpunt voor de spelers. Door de jaren heen zijn sommige door de ‘groei’ van de baan onzichtbaar en daardoor nutteloos geworden. En dat vergt alleen maar kostbaar onderhoud.”

Maar eventjes een bunker opknappen is een begrotelijke zaak. Daarom is er een speciaal bunker-plan gemaakt. Er is immers veel grond en zware machinerie voor nodig. Hetzelfde geldt min of meer voor greens en tee boxen. De veengrond onder baan heeft her en der flinke verzakkingen veroorzaakt; overigens niet allemaal ten slechte. Veel greens zijn door het inzakken steeds geonduleerder geworden, omdat die inzakkingen nu eenmaal niet gelijkmatig over een hele green plaatsvinden. Maar de green van hole 6, daarentegen, is sinds de aanleg in zijn geheel zo’n 80 centimeter gezakt, waardoor de opzet van de architect, om vanaf de green óp het water van het Amsterdam-Rijnkanaal te kunnen kijken, letterlijk ‘ten onder’ is gegaan.
Maar de belangrijkste schade aan greens is volgens beide heren nog steeds de schimmel ten gevolge van ongerepareerde pitchmarks. Die vallen alleen maar te verhelpen met een pitchfork. En dat kost niks.

Vanzelfsprekend komt ook het ’nieuwe land’ ter sprake. Het is zeer denkbaar dat tijdens de voorzittersperiode van Frans Dirk de eerste ontwerpen van de tekentafel zullen rollen. Frans Dirk: “De architecten staan in de rij om ons van advies te dienen. We luisteren daar uiteraard belangstellend naar, alhoewel we pas in de beschouwende fase zitten. Maar het is toch interessant om te horen hoe zij, ieder met een ander idee, naar onze baan kijken”.

Maar het is uiteindelijk aan de penningmeester, wiens zichtlijnen en de ondulatie van de financiële curves bepalend zijn voor het moment waarop de shotgun-start voor de uitbreiding zal worden gegeven.

(17-11-2020)

 

Old Course Loenen, Stuart, de jeugd en de toekomst.


Toen, inmiddels bijna een jaar geleden, was het nog zo op de zondagochtenden bij Old Course Loenen: ouders, opa’s en oma’s koffie drinkend op het terras, kinderen dartelend op het groene gras. Dat is dit najaar helaas even iets anders.
Het terras is dicht en begeleiders ‘langs de lijn’ zijn ook op de golfbaan niet toegestaan. Maar gelukkig neemt de jeugd op zondagochtend nog steeds in groten getale bezit van de driving range en oefengreens.

De groep bestaat deze herfst uit meer dan 30 jongens en meisjes, ingedeeld naar spelniveau en leeftijd. Het zijn veelal kinderen en kleinkinderen van leden van Old Course Loenen, maar ook enkele vriendjes en vriendinnetjes hebben zich spontaan aangemeld. Meer dan een paar gympen hebben ze in eerste instantie niet nodig; de golfclubs en ballen stelt de golfschool beschikbaar.

Head pro Stuart Mathie heeft er zichtbaar lol in als hij het jonge grut op een speelse manier vertrouwd probeert te maken met het golfspel. In een oogopslag ziet hij welke jonge talenten hij over een paar jaar terug zal zien bij de trainingen van de competitieteams. Jong geleerd, oud gedaan; het gaat hier zeker op. Stuart, een beetje gekscherend: De huidige selectie van Old Course Loenens eerste competitieteam telt een aantal heel jonge spelers. Gelukkig ook nog een paar met een rijbewijs, anders zouden ze nog door hun ouders naar de wedstrijden moeten worden gebracht …”.

Alle kinderen zijn jeugdlid van de golfclub. De contributie, inclusief het NGF-lidmaatschap, bedraagt € 166,-. Dat is inclusief 10 praktijk- en theorielessen van een uur, zodat ze ook de regels in de baan leren kennen. Aan het eind van de reeks lessen kunnen de jonge golfertjes baanpermissie krijgen, zodat ze afhankelijk van hun vorderingen zelfstandig of met hun ouders, opa of oma een paar holes kunnen spelen. Het enthousiasme is bij veel kinderen zo groot dat ze, vaak in groepjes, ook na schooltijd komen oefenen. Dat is een van de voordelen van een golfbaan die zo dichtbij het dorp licht.

In de lente start een nieuwe serie van 10 jeugdochtenden op zondag.

Old Course Loenen telt meer dan 80 jeugdleden tussen de 6 en 21 jaar. Reden om de toekomst positief tegemoet te zien.

29-10-2020

 

 

‘Blote billen’ op hole 3

Ook dit jaar zorgen de naweeën van onze Hollandse zomer, met een afwisseling van droogte, zon en regen, weer voor bijzondere spelingen der natuur op onze golfbaan.
Aan de linker kant van hole 3 liggen, bijna als kunstwerken vermomd, enkele gigantische Reuzenbovisten (Langermannia gigantea). Het zijn ongewoon gewone paddestoelen, die wereldwijd voorkomen.
De bollen zullen door het rijpen van de sporen binnenkort een beetje open scheuren, waardoor op voorhand de bijnaam ‘Blote billenzwam’ verklaard is.

En mocht u die plek doorgaans vermijden, door uw bal gewoon rechtdoor op de fairway te slaan, neem dat toch even de moeite om deze fenomenen te bewonderen.
(Foto: Lambert Thiry)

 

Pionieren op Old Course Loenen

Meer dan 50 leden van Old Course Loenen hebben zaterdag tijdens de Super Cross Country kennis kunnen maken met een paar nieuwe uithoeken van de golfbaan.
Ploegend, als waren het pioniers uit de 19e eeuw, trokken zij het onlangs aangekochte ‘nieuwe land’ in. Hun golftrolleys, als de huifkarren van weleer, duwden zij moeizaam door het onontgonnen land; op naar de golfvlag, die als symbool van de toekomst aan de einder was geplant. De aanblik van de naar hun ballen speurende golfers leek nog het meest op het zoeken naar kievitseieren en andere natuurlijke specimen, want er zal nog heel wat grond moeten worden verzet alvorens daar serieus kan worden gegolfd.

      

       

Maar het idee van de wedstrijdcommissie, om op deze manier kennis te maken met het toekomstige Old Course Loenen, sloeg geweldig aan.

Nauwelijks bekomen van de drassige ervaring in het Nieuwe Land, leidde de golf-trail via de meest vreemde routes naar een andere uithoek van het complex: Sjoerd’s Place, het zogenoemde schapenveldje naast de hoofdingang. Zowel heen als terug moesten verkenners vooruit worden gezonden om de richting van het volgende shot aan te geven en de bal daarna ook nog terug te vinden. De spelers moeten daarbij ongeveer dezelfde beleving hebben gehad als de Hollandse vissers die eeuwen geleden het spel met gekromde stok en bal vanuit Loenen aan de Vecht naar het ruige land aan de Schotse oostkust exporteerden. Met alle gevolgen van dien …

    

Enfin, een dagje waarop menig golfer weer even met beide benen op de ruige grond werd gezet.

Voor een uitgebreide foto-impressie (van Arjen Zweedijk, Nicole van Twuijver en Ruud Taal) zie: https://oldcourseloenen.nl/gallery/ 

 

BRUG NAAR DE TOEKOMST

15 oktober 2020:
Vandaag heeft greenkeeper Sjoerd Griffioen letterlijk een brug naar de toekomst van Old Course Loenen geslagen.
Zaterdag a.s. zullen tijdens de Super Cross Country voor het eerst ballen worden geslagen vanaf de grond waarop in de toekomst de uitbreiding van de golfbaan zal plaatsvinden.
FOTO : De bouw van de tijdelijke brug, halverwege hole 6, ging zonder al te veel ceremonieel gepaard. Sjoerd legde een stevig fundament en de golfers op hole 6  deden, zoals gebruikelijk hun ding. Net als de fotograaf, die voor de noodzakelijke geschiedschrijving zorgde …

 

De helden van de herfst


Van afstand denk je eerst even aan crocussen (in de herfst?), maar dichterbij lijkt deze verzameling paddenstoelen op hole 2 wel een tribune met zwijgende toeschouwers. Maar zo passief zijn paddenstoelen absoluut niet; zonder zou het immers maar een rommeltje zijn in de natuur. Hun schimmeldraden ruimen allerlei organisch materiaal op, zoals bladeren, hout en dode wormen. Het zijn de stofzuigers van natuur, de helden van de herfst.
De golfers die zaterdag deelnamen aan de herfstachtige Maandbeker-wedstrijd hadden er nauwelijks oog voor. Geteisterd door onstuimige buien, met slechts heel af en toe een iel zonnestraaltje, werkten zij zich 18 holes lang naar het einde, waar in het clubhuis zelfs geen versterkertje klaarstond om de lichaamstemperatuur weer een beetje op peil te krijgen.
Ook geen prijsuitreiking, maar snel weer terug naar ieders eigen biotoop. Zoals de minister-president ons adviseerde.
De uitslag en een verslag van de wedstrijd is, net zo kil als deze zaterdagmiddag, te lezen op de website (zie Leden>Nieuws).
(10 oktober 2020)

Ballenjongens aan het werk

“Het was soms net op eieren lopen”, zegt Nicky Dörfel, als hij met een net vol met afgezwaaide en gestrande golfballen uit de plas bij hole 8 klautert. De oprichter en eigenaar van golfballennederland.nl struint met zijn team jaarlijks de bodems van circa 180 golfbanen in Nederland, België en Duitsland af om afgedwaalde golfballen een herkansing te geven.

Letterlijk met fingerspitzengevoel waadden de duikers deze week door de waterhindernissen van Old Course Loenen. En als het net iets te diep was om de ballen staande te kunnen ‘rapen’, dan gingen de zuurstofflessen op de rug en de loodzakken om het middel om de waterhindernissen ‘tot op de bodem’ leeg te vissen. Nicky daarover: “Soms was het wel even oppassen dat we geen mosselen mee opraapten, want die gedijen hier heel goed. Wel een teken van schoon water!”

Niet alleen voor Nicky Dörfel en zijn team was het een mooi oogst. Met meer dan 10.000 ballen keerden de duikers na een dagje ‘vissen’ terug naar hun opslagplaats in Raamsdonksveer. Daar worden de veelal besmeurde ballen (Nicky: “in de modder gedijen ze eigenlijk het best”) in hun wasserij gereinigd en op kwaliteit gesorteerd, waarna ze aan een tweede (of nog langer) leven beginnen. Allemaal met hun eigen prijs, want een golfbal is niet zomaar een balletje met wat deukjes.

Ook onze head pro Stuart Mathie kan binnenkort weer 1.100 ‘schone’ driving range-ballen in ontvangst nemen. Een betere reclame voor de Golf Academy is nauwelijks denkbaar, want die afzwaaiers kwamen allemaal uit de sloot langs hole 2. Er valt dus nog flink wat te oefenen …

5 oktober 2020
(Deze reportage, met foto’s van Ruud Taal, verschijnt later dit jaar in Golfers Magazine)

De Grote Droomloterij

De Business Friends of Loenen, de bedrijfsvrienden van Old Course Loenen, dragen Fonds Gehandicaptensport niet alleen warm hart toe, maar zorgen ook jaarlijks voor een financiële bijdrage.
Dit jaar zijn veel evenementen geannuleerd, waaraan Fonds Gehandicaptensport als initiator, goed doel of partner verbonden was. Denk aan de Invictus Games, Special Olympics Nationale Spelen, de start van de Vuelta in Nederland, het KLM Open, Healthy Fest, het benefietconcert van Waylon en de Als1team Challenge. Daardoor is het Fonds Gehandicaptensport gedwongen om nieuwe, alternatieve vormen van fondsenwerving te ontwikkelen om ook dit jaar de toezeggingen naar haar beneficiënten te kunnen nakomen. Want gehandicapte sporters ondervinden momenteel, op zowel sportief- als sociaal gebied, nog meer beperkingen dan ‘gewone’ sporters.

Vanuit die tegenslag en noodzaak is het idee van De Grote Droomloterij ontstaan; een loterij die niet gebonden is aan één evenement, maar bij succes elk jaar herhaald zal worden.
Voor slechts € 2,- per lot steun je sporters met een handicap en maak je kans op één van de honderden droomprijzen. Het prijzenpakket maakt het misschien wel de leukste loterij van Nederland, zoals: een jaar lang vakantie bij Droomparken, een jaar lang rijden in een nieuwe Toyota, met twee vrienden een all-in reis naar een thuiswedstrijd van Liverpool, een trip met de vliegende auto PAL-V Liberty, een Giant e-bike, tickets optreden van Jeroen van der Boom tot aan gesigneerde sportitems van wereldsterren als Lionel Messi, Mike Tyson, Eliud Kipchoge en Marco van Basten.

Loten bestellen kan via de website: www.degrotedroomloterij.nl
De trekking is op 30 december 2020.

 

Veni, vidi, fietsie

Een rondje golf is doorgaans allesbehalve eentonig.
Bij de Maandbeker-wedstrijden van dit jaar lijkt het echter alsof er maar een de winnaar kan zijn: Job van Nieuwkerk won te titel voor de derde achtereenvolgende keer en verbeterde wederom zijn handicap (39 pt).
Behalve de prolongatie van de felbegeerde parkeerplaats voor de Maandbekerwinnaar wordt zijn naam ook bijgeschreven op de Voorzittersbeker, de ere-trofee van de dag.
En het bord op de parkeerplaats? Dat benut hij doorgaans alleen om zijn fiets tegenaan te plaatsen.
FOTO: Job van Nieuwkerk, hij kwam, zag, overwon en verdween weer op de fiets, met de ‘Maandbeker’.

 

Matchplay; de ultieme krachtmeting.

Zo wordt het door veel golfers genoemd.
Niet alleen techniek en – misschien nog wel meer – de tactiek bepalen het verloop van een wedstrijd. Maar ook de conditie van de speler speelt een grote rol, vooral als een kampioenschap in één weekeinde wordt afgewerkt.
Hoeveel van de 72 reguliere holes, over vier matches in twee dagen, heeft een speler nodig om de tegenstander tot overgave te dwingen? In het uiterste geval kan het zelfs leiden tot een sudden death, niet al te letterlijk, op extra holes.
Bij de clubkampioenschappen matchplay is het dit weekend niet tot dat laatste gekomen.

Jimi Nieuwland ging in de finale, net als zijn bal, ‘ten onder’ op de 17e hole tegen Tyrone de Groot. Die kon bij 2 up en nog een hole te gaan voor de derde achtereenvolgende keer zijn naam laten graveren op de voet van de bokaal.
Bij de dames was Sanne Bernhart voor de tweede achtereenvolgende keer ‘vrouw en meester’ op dit golf-‘nummer’.
Nicolette Ledeboer moest in de finale op hole 12 de meerdere erkennen in haar jongere tegenspeelster.

FOTO: Een vertrouwd ritueel voor ‘de kampioenen op herhaling’. Klik hier voor nog meer foto’s.

 

Andries bij top 50 van Nederland

Ons lid Andries Nieuwland is bij het NK Strokeplay voor senioren als 41e geëindigd in een veld van 90 deelnemers.
De tweedaagse wedstrijd op Drentse golfbaan De Gelpenberg, 22 en 23 augustus jl., ging over 36 holes.
Andries had 169 slagen nodig om rond te komen. Pem van Heek van de Hattemse eindigde met 151 slagen als eerste.
(23-8-2020)

 

De jeugd van tegenwoordig …

En dan bedoelen we in dit geval Job van Nieuwkerk.
Old Course Loenen, 15 augustus 2020: Vecht Cup, hole 7.

Een drive van 299, 50 meter (misschien was het zelfs wel meer dan 300 meter) en dan heel subtiel zijn nakomende competitors ‘succes’ toewensen.
Gevoel voor humor (en talent) kunnen we Job in ieder geval niet ontzeggen ?

 

Vecht Cup verhuist naar Vreeland

15 augustus 2020

De jaarlijkse ‘dorpen’-strijd om de Vecht Cup bij golfclub Old Course Loenen is dit jaar beslecht in het voordeel van Vreeland.

De ‘cup’, merkwaardigerwijs een zilveren schaal, prijkte een jaar lang aan de wand bij Marianne en Lambert Thiery in Maarssen, maar zal tot augustus 2021 wisselend – en op gepaste afstand – te bewonderen zijn ten huize van de Vreelanders (vlnr op de foto) Ewout Wolff en Albert van Marwijk Kooy.

Aan de strijd om de Vecht Cup deden 16 leden-teams mee, allen woonachtig in de Vechtstreek.


FOTO: Ook bij de prijsuitreiking gold: minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.

 

OCL-jeugdspelers in top 40 bij NK t/m 18 jaar.

         

De OCL-jeugdspelers (vlnr) Jimi Nieuwland  en Diederik Tange hebben zich bij het NK strokeplay voor jeugd t/m 18 jaar op de prachtige golfbaan De Stippelberg kranig geweerd.
In een veld van 110 golfers eindigde Jimi na twee speeldagen met 152 slagen op de 25e plaats. Diederik had 6 slagen meer nodig en werd daarmee 37e.

De volledige uitslag is op de website van de NGF te zien. De foto’s zijn gemaakt door Andries Nieuwland.
(De Stippelberg, 6 en 7 augustus 2020)

 

 

Golfen om ‘t Vat

     
Op zaterdag 11 juli kon eindelijk het startschot worden gegeven voor de eerste officiële wedstrijd van dit jaar op Old Course Loenen. Helaas voor de dames, maar de sinds 1985 door Bavaria gesponsorde wedstrijd ’t Vat Open is alleen opengesteld voor heren. De Royal Swinkels Family Brewers, gastheer van deze wedstrijd, zorgt er doorgaans voor dat er in elke flight een lid van de Swinkels Family meespeelt. In verband met de corona-maatregelen waren dit keer slechts 31 spelers toegelaten, waaronder 17 ‘gelukkige’ OCL-leden.

Het ‘t Vat Open is een landelijke competitie waarin Bavaria Family-spelers jaarlijks op zo’n 35 banen spelen, waar hun bier wordt geschonken. De wedstrijd kent een aantal speciale regels en gebruiken. Het mooiste is dat de bijdrage van de clubspelers wordt aangewend voor de aanschaf van een handicart, die na de tweejaarlijkse finale wordt geschonken aan de club van de winnaar. Een ludiek element van ’t Vat Open is de wijze van sponsoring door Royal Swinkels Family Brewers. Niet alleen zijn de drankjes, hapjes en balletjes voor hun rekening, maar het verliezende lid van de Bavaria Family is verplicht de kosten van het biervat, zijnde € 140 + fooi, te dragen. Dat betekent in de praktijk dat elke Bavaria Family-deelnemer die dag voldoende cash bij zich moet dragen. Een pinpas volstond zelfs in corona-tijd niet, zodat Susan Gitsel met een hartelijke omhelzing de bankbiljetten in ontvangst mocht nemen.

Zowel spelplezier, bierconsumptie als weersomstandigheden droegen bij aan een fantastische golfdag. De OCL-winnaars Adriaan Rademakers en Job van Nieuwkerk kregen niet alleen een mooi krat met verschillende bieren uitgereikt, maar zijn tevens uitgenodigd voor de landelijke finale in 2021.

(11 juli 2020)

 

Golf nieuwe leden bij Old Course Loenen

Op 2 juli 2020 verstuurde OCL's PR- en Communicatiecommissie onderstaand PERSBERICHT naar de lokale media:

Op 16 maart jl. werden ook golfclubs abrupt gedwongen om hun accommodaties te sluiten in verband met het rondwarende corona-virus. De tegenargumenten van buitensport-organisaties werden weliswaar begripvol aangehoord door het Outbreak Management Team, maar alleen samenzouden we corona kunnen bestrijden, dus ook bij golfclub Old Course Loenen ging het hek hermetisch op slot.
Ondanks het feit dat bij het spelen van golf met gemak voldoende onderlinge afstand kan worden gehouden, heerste er bij de leden van de golfclub een groot gevoel van begrip en solidariteit. De enigen die nog enig voordeel uit dit nadeel haalden waren de greenkeepers die, niet gestoord door rondvliegende golfballen, aan de slag bleven. Het gras groeide immers gewoon door. Al die tijd lonkten de prachtige fairways en greens naar de verbannengolfers, die joggend en fietsend hun conditie op peil hielden op de Oostkanaaldijk, pal naast de Loenense golfbaan.

De vergelijking met de beelden van dartelende dieren, die na een lang verblijf in de stal eindelijk weer de wei in mogen, doemde dan ook op toen de poorten van de golfclub en veel andere buitensporten weer opengingen. Aangemoedigd door het fraaie weer probeerden velen de gevoelsmatige opgelopen speelachterstand snel weer in te halen.

Opmerkelijk is dat sinds de her-opening van de golfbaan zich een golf aan nieuwe leden, afkomstig uit de wijde omgeving van de Vechtstreek, heeft aangemeld. Vaak buitensporters, voor wie de opheffing van de corona-stop vrijwel meteen overging in de zomerstop van hun sport. Bovendien zullen velen, door de omstandigheden gedwongen, hun vakantie in eigen land doorbrengen. En dan blijkt een golfbaan in de buurt een heel aangename manier van ontspannen. Op zich niet zo opmerkelijk, want golf is met bijna 400.000 geregistreerde leden de vierde grootste sport van Nederland, na voetbal, tennis en sportvissen.

Bij Golfclub Old Course Loenen is, zeker met de geplande uitbreiding van de golfbaan in het vooruitzicht, voldoende ruimte om onbeperkt en corona-proof te kunnen sporten.

Zelfs bij een volle baanbezetting en met inachtneming van de 1,5 meter-regel staat elke speler meer dan een halve hectare vrije natuur ter beschikking. Evenals het mooiste en gezelligste terras van de Gooi- en Vechtstreek, na afloop van zijn of haar golfronde.
Het hele jaar door!

En zo vonden we het deze week terug in enkele media:

 

Nieuwe bestuursleden bij Old Course Loenen

Loenen aan de Vecht, 30 juni 2020

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 30 juni, die vanwege Covid-19 digitaal plaatsvond, zijn twee nieuwe bestuursleden benoemd:
Dirk Jan van der Hoeden en Heide van Seumeren-Rapp.
Zij nemen de plaatsen in van Ben van Doesburgh (voorzitter) en Irmgard Michielsen (lid).

Dirk Jan van der Hoeden

Old Course Loenens nieuwe voorzitter, per 30 juni, Dirk Jan van der Hoeden (55) was in 2008 misschien wel het allereerste buitenlidvan Old Course Loenen. Golfclub-oprichter Cas Jansen wist het destijds in Hongkong wonende gezin Van der Hoeden, vanaf de toen nog onontgonnen Vechtse veengronden, te overtuigen om snel lid te worden, omdat het storm liep met aanmeldingen voor de nieuwe golfclub.

Twaalf jaar later is Dirk Jan (‘DJ’) elke zondagochtend present bij de training van zijn team, Zondag Heren 3, “om de stabiliteit in mijn spel te houden en vooral omdat ik het spelletje zo leuk vind”. Hij is de laatste tijd dan ook meer dan regelmatigop de club te vinden. Daardoor drong zich aan mij al snel de behoefte op om iets meer aan de golfclub te kunnen bijdragen. Dat was ook zo bij de hockeyclub in Loenen, waar ik achtereenvolgens penningmeester en voorzitter was. Ik dacht in eerste instantie aan de baancommissie, want het leek me zo interessant om alles over de techniek van het onderhoud en de flora en fauna in de baan te leren. Maar dat werd vanwege mijn bancaire achtergrond al gauw even meekijkenbij de uitgifte van de obligaties voor de aankoop van de nieuwe grond. Bestuursleden Ben van Doesburgh en Matthijs Babeliowsky wisten me vervolgens te overtuigen om iets andersvoor de club te willen betekenen. En dat leek me een mooie uitdaging, want als voorzitter kun je immers over de volle breedte een bijdrage leveren.”

Het moment van de voorzitters-overdracht verleidt Dirk Jan tot een ietwat ironische conclusie: Eigenlijk is dit een slecht moment om voorzitter te worden. Ongeveer alles in de club is op een hoogtepunt: een mooie baan, een gezonde ledenaanwas en een goede financiële situatie. Ook is er een geweldige groep jeugdspelers. Ik zeg wel eens gekscherend dat het wel praktisch is dat er in het eerste herenteam ook nog twee spelers met een rijbewijs zitten. Maar er blijven nog genoeg uitdagingen over. Slagen we er bijvoorbeeld ook in om die jonge spelers vast te houden? We hebben momenteel het hoogste aantal leden ooit en toch zullen we in de komende jaren meer leden moeten werven om de uitbreiding van de golfbaan te kunnen realiseren. Die is gepland voor over een jaar of vier, vijf, maar dat mag wat mij betreft eventueel ook wel wat eerder. Laten we daarom eens binnen onze eigen vrienden- en kennissenkring, maar ook bij de beoefenaars van andere sporten kijken of er potentiële leden tussen zitten. We moeten in ieder geval het huidige, gunstige momentum proberen te behouden. De goede bereikbaarheid van onze mooie golfbaan, vlakbij Amsterdam en Utrecht, biedt daarvoor prima voorwaarden.

Als het aan Dirk Jan ligt is er dus genoeg werk aan de winkel: In de afgelopen maanden heb ik al meegekeken binnen het bestuur en ben onder de indruk geraakt van de gedrevenheid en het teamwork binnen de club. Laten we proberen dat zo te houden!”

Heide van Seumeren-Rapp

Heide van Seumeren-Rapp heeft het druk. Op 30 juni werd zij, als opvolgster van Irmgard Michielsen, benoemd tot bestuurslid van Old Course Loenen. Intussen is zij, zoals ze met een knipoog formuleert, “al jaren bezig om met pensioen te gaan.”
Daarom ging ze bij de stap naar de bestuurstafel niet over een nacht ijs.

De uitnodiging om bestuurslid te worden kwam van twee dames ‘die wel eens een gesprekje met haar wilden.’ Dat is al weer enige tijd geleden.
Heide: “Ik heb er een vakantie overheen laten gaan alvorens antwoord te geven.” Als business controller, iemand die geacht wordt een werksituatie van enige afstand te kunnen inschatten, nam ze bewust even de tijd om te bekijken wat hieruit zou voortvloeien. Bovendien was het effect van corona op de samenleving toen nog nauwelijks bekend.

De komst van een geschikte opvolger geeft haar de mogelijkheid om per 1 september eindelijk met pensioen te gaan. Ze heeft lang over het bestuurslidmaatschap nagedacht, want behalve het ‘van afstand bekijken’ speelde haar ‘gevoel’ ook een grote rol. Heide: “Ik wilde vooral inschatten of ik iets nuttigs kan bijdragen.” Haar conclusie daarover is duidelijk: “Het gaat goed met de golfclub en vooral het geweldige werk van veel commissies maakte mijn besluit makkelijker. Het is interessant om te zien hoe sterk ze functioneren. Ik wil graag meehelpen ze nog meer te stimuleren en motiveren. Het blijft natuurlijk vrijwilligerswerk, maar soms moet je ook niet uit het oog verliezen dat niet de grootte maar vooral het plezier binnen een commissie het resultaat bepaalt. Momenteel zijn er niet echt problemen, maar ik zou het bijvoorbeeld fantastisch vinden als we nog meer leden kunnen werven. Daardoor kunnen we, met het juiste beleid, bepaalde investeringen misschien iets eerder realiseren. Je ziet op dit moment het ledental van golfclubs opvallend toenemen en op die golf moeten we zien mee te drijven.”

We sluiten ons gesprekje af met een drankje op een gezellig, vol terras. “Kijk om je heen”, zegt Heide, “die vrolijke gezichten en bruisende gezelligheid; die gaven de doorslag”.

 

Alles netjes

De titel van een dubbele pagina-foto in het juni 2020-nummer van Nederlands mooiste Golfmaandblad, Golfers Magazine.
Het maakt maar weer eens duidelijk dat je ook als kleine club een kans hebt om ‘groots’ op te vallen!


De heren doen het ‘apart together

Een van de populairste wekelijkse golfmomenten bij golfclub Old Course Loenen is de Herenochtend. Althans, dat wás het, want georganiseerde wedstrijden  en evenementen zijn – ook op golfbanen – tijdelijk niet toegestaan. De onderliggende redenen daarvoor zijn inmiddels een bijna niet meer weg te denken onderdeel van ons dagelijks leven geworden. De oergezellige shotgun-wedstrijden op de dinsdagen, met vaak meer dan 40 deelnemers, zijn daarmee voorlopig ook van de baan.
Maar de heren zouden de heren niet zijn als er niet een creatieve oplossing werd gevonden.
Onder het motto ‘Playing Apart Together’ kunnen op elk gewenst moment onderlinge potjes worden gespeeld om daarna – met een maximum van twee scores per week – hun stableford-puntjes door te geven aan wedstrijdleider Bram van Vliet. De beste tien scores tellen mee voor een eindklassement dat ‘ooit’ zal worden opgemaakt. En met een gemiddelde van dertig aangemelde kaarten – tot nu toe – per week lijken de heren hun onderlinge verbondenheid aardig te bevestigen.
Aan het eind van de ‘groeps’-lock down levert het in ieder geval in twee handicap-categorieën toch nog winnaars en runners up op, zodat het dinsdagochtendgevoel van de Heren niet helemaal verloren hoeft te gaan.


De ‘Heren’ in betere tijden bijeen op het clubhuisterras, na weer zo’n gezellige Dinsdag-herenochtend.

 

Welkom terug bij Brasserie Oud Loenen

Nog een paar dagen en er kan, vóór en ná de sportieve arbeid, weer naar hartenlust worden gelaafd en gelest in het clubhuisrestaurant van Old Course Loenen.
Met ingang van tweede pinksterdag staat de crew van Brasserie Oud Loenen elke dag klaar om leden van de golfclub en hun introducees van alle gewenste natjes en droogjes te voorzien (uiteraard alleen als zij geen corona-achtige ziekteverschijnselen vertonen, maar dat spreekt inmiddels vanzelf).

Daarmee is tevens een eind gekomen aan de dagenlange, ietwat mysterieuze bedrijvigheid in en om het clubhuis, die vanachter een rood lint kon worden waargenomen. Eindeloos schoven Susan en Göran Gitsels, samen met Jelle Terpstra, tafels en stoelen heen en weer om de brasserie corona-proof te maken.
Toen vorige week eindelijk de verlossende woorden en gebaren uit Den Haag kwamen, kon serieus werk worden gemaakt van een definitief werkprotocol.
Het gedoe met duimstokken, rolmaten, stickers en plakband kan vanaf 1 juni worden ingewisseld voor het roeren in pruttelende pannen en het vullen van kopjes en glazen.
Susan: “Een van de voorwaarden is dat we gasten verzoeken om van tevoren te reserveren voor lunch of diner, want we hebben door de anderhalve meter-regel een beperkter aantal zitplaatsen in het restaurant beschikbaar. Dus ‘zomaar’ even binnenlopen zal niet altijd mogelijk blijken.” Göran: “Het wordt best ingewikkeld, want er mogen bijvoorbeeld wél twee ‘willekeurige’ mensen aan één tafeltje zitten, maar een eventuele derde in het gezelschap zal dan de bekende anderhalve meter afstand in acht moeten nemen. En bij meerdere gasten uit hetzelfde huishouden is de regel weer anders. Het wordt een beetje uitvinden hoe het in de praktijk verloopt, maar we lossen het binnen ‘de regels’ zeker op”.
Buiten, op het terras, is wat meer ruimte, dus bij mooi weer zullen er weinig problemen zijn. Susan hoopt daarbij wel op ieders medewerking: “We hopen dat terrasbezoekers zonder reservering, die uitsluitend een drankje komen drinken, na enige tijd plaats willen maken voor spelers die net uit de baan zijn gekomen”.

Susan’s wens om iets meer tijd aan haar gezin te kunnen besteden dreigt door de gecompliceerde werkwijze nog even uitgesteld te moeten worden. Maar om aan alle voorwaarden en voorzorgen te kunnen voldoen, en iedereen op de gebruikelijke gastvrije manier te kunnen ontvangen, is de restaurantstaf uitgebreid met Gerard Fokker.
Op de foto presenteren zij zich, v.l.n.r.: Lieve de Wispelaere, Gerard Fokker, Göran en Susan Gitsels, Jelle Terpstra, Dirk van Doesburgh en Diederik Tange.

 

Het is lente op Old Course Loenen (2.0)

   

De golfbaan mag dan twee maanden gesloten zijn geweest, de natuur wist intussen wel raad met die onbekommerde vrijheid.
De fauna dartelt er lustig op los en ook de flora tiert weer welig na de onstuimige, drijfnatte wintermaanden. De rust die de gedwongen onthouding van het golfende volk teweeg bracht, heeft de dierlijke bewoners van de golfbaan goed gedaan.
Het is blijkbaar goed toeven op Old Course Loenen, want greenkeeper Sjoerd keek twee weken geleden zijn ogen uit toen een duo hertjes de fairway van 6 betraden en, na een paar holes te hebben afgegraasd, met grote sprongen richting Vreeland verdwenen. De hermelijntjes zijn inmiddels ook weer gezien, de huispoes is weer terug en de ooievaars hebben wel al een sneak preview genomen, maar beraden zich kennelijk nog op een woonplek voor dit jaar.
De sensatie bereikte twee dagen geleden echter een hoogtepunt, toen vanonder het clubhuis drie jonge vosjes tevoorschijn kwamen. Kerngezond volgens de bemanning van de dierenambulance, die er voor de zekerheid toch maar even is bijgeroepen.
Het zien van wilde vosjes is een buitenkans, dus geniet ervan, maar laat ze vooral met rust. Ze kunnen voldoende voedsel, zoals muizen en ratten, vinden in het veld. Dus voer ze niet. En vermijd fysiek contact, want vossen dragen parasieten bij zich en kunnen bijten. Hoe lieflijk ze op het Youtube-filmpje (van Arjen Zweedijk) ook lijken.
(24 mei 2020)

 

Ode aan de vrijwilligers

Sinds de heropening van de golfbaan is in het kader van Covid-19 – op gemeentelijke verordening – tijdens de openingsuren steeds een ‘Toezichthouder’ aanwezig; een marshal of andere vrijwilliger die erop let dat aan de gestelde veiligheids- en gezondheidseisen wordt voldaan.
Daarom hierbij een fotografische hulde aan hen die uren achtereen, op een plekje in de zon, schaduw of luwte, hun ‘vitale’ functie uitoefenen. Opdat wij allen weer onze rondjes kunnen spelen!
Op de foto een van hen: Heide van Seumeren.
(21 mei 2020)

Golfbaan vanaf 11 mei weer open voor álle leden

7 mei 2020

Vanaf maandag 11 mei is de golfbaan, zij het onder speciale voorwaarden, weer geopend voor álle leden van Old Course Loenen.
Het clubhuis en het terras blijven vooralsnog gesloten. Een starttijd is verplicht (zie ‘Leden’ op de website). Voor alle bijzondere voorwaarden verwijzen wij naar de uitgebreide e-mail die heden aan alle OCL’ers is verstuurd. Zie ook de link die verwijst naar een video van de NGF.
Voor greenfee- en ‘Alliantie’-spelers blijft de golfbaan tot nader order gesloten.

Jeugd weer de baan in op Old Course Loenen

2 mei 2020


Vanaf vandaag is de golfbaan van Old Course Loenen weer open voor jeugdleden tot en met 18 jaar; zij het onder ‘toezicht’ en na reservering van een starttijd (vooraf). 
De ‘corona’-voorwaarden die daarvoor gelden zijn vastgelegd in een gemeentelijk protocol, waaraan de golfclub moet voldoen.
Inmiddels hebben 12 marshals en andere vrijwilligers zich aangemeld om bij toerbeurt als ‘Toezichthouders’ op de golfbaan aanwezig te zijn
Foto: ‘Toezichthouder’ Ruud Verzijlbergh houdt een oog in het zeil op hole 2.

 

 

 

Testdag baan(her)opening voor jeugdgolfers

30 april 2020

Op gepaste onderlinge afstand van elkaar mochten vanmiddag een aantal flights met jeugdleden weer de golfbaan in. Het betrof een test waarmee het projectteam van Old Course Loenen (op de achtergrond) de voorgeschreven protocollen ten aanzien van de veiligheid kon toetsen.
Aan de hand van de conclusies is besloten om de baan vanaf zaterdag weer open te stellen voor jeugdspelers tot en met 18 jaar.
Alle jeugdleden (t/m 18 jaar) ontvangen nader bericht over de – verplichte – wijze van reserveren, alsmede de dagen en tijden waarop de baan geopend zal zijn.
Voor de wegbrengers en ophalers geldt een speciale de routing op het parkeerterrein.

Er zal continue een toezichthouder op de golfclub aanwezig zijn en daarnaast moeten spelers tot en met 12 jaar in de baan te worden begeleid door een ouder(e) per flight, die overigens zelf niet mag spelen.
Overige ouders en toeschouwers zijn niet toegestaan op het golfbaanterrein. Het clubhuis en terras blijven op last van de overheid gesloten.

Over ruimte in de baan hadden de jeugdige spelers niet te klagen. Immers, bij een ‘volle’ baanbezetting (met de toegestane drieballen) heeft elke speler ruim 1 hectare ter beschikking …

 

Baan onder voorwaarden weer open voor jeugdspelers

28 april 2020

Het zal niemand ontgaan zijn dat het kabinet de gemeenten heeft opgeroepen om buitensporten weer mogelijk te maken. Vanzelfsprekend is dat ook de wens van golfclub Old Course Loenen.
Ondanks de lobby van de NGF (en andere sportorganisatie) wordt spelen voorlopig alléén toegestaan voor jeugdspelers tot en met 18 jaar. De verantwoordelijkheid voor handhaving van het daartoe opgestelde protocol ligt bij de sportclubs en kan bij overtreding leiden tot het (weer) sluiten van de baan.
In het protocol staan twee doelgroepen, met verschillende regels, omschreven:
– kinderen t/m 12 jaar

– jeugd van 13 t/m 18 jaar
Voor alle anderen, ook als ‘toeschouwer’, blijft het golfbaancomplex gesloten!

Ter toetsing van ‘het protocol’ zal donderdag 30 april een testdag worden gehouden voor jeugd van 13 t/m 18 jaar, waarbij alle procedures worden bekeken op praktische uitvoerbaarheid. Voor de jeugd t/m 12 jaar zijn er lessen in voorbereiding (hierover later meer).
Aan de hand van de ervaringen die worden opgedaan wordt de baan waarschijnlijk vanaf zaterdag 2 mei a.s. weer worden opengesteld voor de jeugd t/m 18 jaar. Alle jeugdleden t/m 18 jaar en/of hun ouders/verzorgers ontvangen daarover een separaat bericht met de procedures die ermee gepaard gaan.
Op het golfbaancomplex zal tijdens openingstijden altijd een marshal of toezichthouder (herkenbaar aan een geel hesje) aanwezig zijn. Diens aanwijzingen moeten te allen tijde worden opgevolgd.

De voorwaarden zijn:

 • Toegang tot de golfbaan is niet toegestaan als er in uw huishouden iemand positief is getest op COVID-19 of verkoudheidsverschijnselen, benauwdheid of koorts (>38º) heeft.
 • Voor personen van 13 jaar en ouder is de 1,5m-regel – overal en altijd – van toepassing.
 • Clubhuis, terras en kleedkamers zijn gesloten. Houd daar rekening mee.
 • Op het clubhuisterrein moeten de aangegeven loop- en rijrichtingen worden gevolgd.
 • Reserveringen van starttijden (9 holes per keer) en golflessen (via de pro’s) worden verplicht. Vooralsnog dient er telefonisch een starttijd gereserveerd worden via het secretariaat: om in het weekend te kunnen spelen, moeten starttijden voor vrijdag 17.00 uur gereserveerd worden. 
 • Vrije inloop, ook voor toegang tot de driving range en oefengreens, is niet toegestaan.
 • Kom zoveel mogelijk alleen of laat je door één persoon brengen/halen. Denk aan het toegangspasje (verkrijgbaar bij het secretariaat) voor het buitenhek.
 • Begeleiders dienen het complex direct na het afzetten weer te verlaten (kiss & ride).
 • Kinderen, jonger dan 13 jaar, moeten in de baan begeleid worden door een oudere (>18 jaar).
 • Kom niet eerder dan 15 minuten voor aanvang van de les of starttijd (+15 min. inslaan) naar de baan. Hetzelfde geldt voor ophalers, na de les of speelronde.
 • In de locker rooms mag slechts één persoon tegelijk aanwezig zijn.
 • In het oefengebied hebben golflessen voorrang.
 • Speel met maximaal 3 spelers in een flight en houdt u aan de afgesproken tee time.
 • Raak vlaggenstokken en hole cups niet aan met blote handen.
 • Er liggen geen harken bij de bunkers; als een bal in een voetstap ligt betekent dat vrije plaatsing in de directe nabijheid, niet dichter bij de hole.
 • Gebruik de desinfecterende middelen die op de club beschikbaar zijn of neem ze zelf mee.

En wat natuurlijk altijd van belang is en blijft: houd snelheid in de baan en repareer divots en pitchmarks.
Wij realiseren ons dat het naleven van deze regels de nodige inspanning van iedereen vraagt, maar het is in ieders belang.

Wij wensen alle jeugdspelers veel plezier!

Het bestuur van
Golfclub Old Course Loenen

 

 Werk aan en ín de gesloten winkel (een impressie)

Er was de afgelopen weken op Old Course Loenen geen golfer te vinden. De maatregelen in het kader van covid-19 zijn op dat punt heel duidelijk.
Voor de baancommissie en de greenkeepers bij uitstek de gelegenheid om van de nood een deugd te maken, zodat de baan momenteel in topconditie wordt gebracht.

De golfbaan en het clubhuis zijn dan wel gesloten, maar het secretariaat wordt steevast bemand. Een soort ‘last woman standing’ in een verder leeg clubhuis. Gezellig is het niet, zonder de gebruikelijke aanloop, maar Adrienne (foto) en Ilona zorgen er ieder geval voor dat de telefoon wordt opgenomen en de lopende zaken worden afgehandeld.

   

Toch heeft één man het wel bijzonder naar zijn zin: onze greenkeeper Sjoerd.
Na weken van zware regenval kan hij eindelijk met zijn machines de baan in. En nog ongehinderd door passerende flights ook.
Zo heeft elk nadeel ook voordelen.
Het resultaat is dat de fairways, de bunkers, de rough en de greens er inmiddels weer fraai bijliggen, wachtend op het terugtrekkende virus, hét verlossende woord en onze golfballen.
Intussen stak head pro Stuart Matthie de grasrandjes af op de driving range en is het ballenhok voorzien nieuwe oefenballen.

  

Maar er is in de afgelopen weken veel meer gebeurd op Old Course Loenen. En nog steeds.
Het pad van de chipping green naar het clubhuis is geplaveid en er zijn nieuwe, windbestendige fietsenhouders geplaatst. George pakt het houten meubilair aan, Henny van IJzendoorn houdt overal een technische vinger aan de pols en het door het weer en wind geteisterde parkeer-‘veld’ is rigoureus aangepakt.

    

Onder leiding van hovenier Ruben Bosch zijn zes man met zwaar materieel en groene handen in de weer geweest om ‘de doorn in veler ogen’ een ware metamorfose te doen ondergaan.
330 Meter betonbanden, 80 m3 gebroken puin, 30 m3 zand, 100 meter drainage-slang, 44 m3 teelaarde en 80 meter grind waren nodig om het terrein van onze golfclub een verrassend nieuw aanzien te geven. Daarnaast zijn ook, ter voorbereiding op het eventueel plaatsen van laadpalen voor elektrische voertuigen, speciale mantelbuizen aangelegd. Tot slot zijn, als kersen op de taart, 800 Vagus Sylvatica (wortelgoed voor een beukenhaag) in de aanlegde scheidingsvakken geplant.


Mooier konden ze het in de tussentijd niet maken.

 

Niet voor één gat te vangen.

Hun voorouders maakten en repareerden al in de 19e eeuw visserijnetten. De kennis van het nettenboeten is generatie op generatie doorgegeven en beperkt zich inmiddels niet meer tot de visserij alleen. Nettenspecialist J. van Dijk en Zn uit Katwijk heeft door de jaren heen – letterlijk en figuurlijk – allerlei nieuwe takken van sport toegevoegd aan zijn dagelijkse werkzaamheden. Zo hingen twee ‘boeters’ de afgelopen week in een hoogwerker, hoog boven de driving range van Old Course Loenen, om de stormschade aan de vangnetten te repareren. Aan de onderkant werden over een lengte van ca. 500 meter, 8 mm-dikke staalkabels aangebracht om doorgesleten stukken te vervangen en de bestaande constructie te verstevigen. Daarnaast werden zo’n 4,5 miljoen mazen (we kunnen er een paar honderdduizend naast zitten)  in het net geïnspecteerd en waar nodig opnieuw aan elkaar ‘gebreid’.
Met de hand; net als 200 jaar geleden.

Foto’s: Ruud Taal


Laatste nieuws m.b.t. ‘de uitbreiding’:

3 maart 2020, Gemeenteraad Stichtse Vecht stemt in met verlenen van gemeentegarantie voor het externe deel van de financiering!

UPDATE UITBREIDING d.d. 23-02-2020

Zoals u weet is OCL in gesprek met de gemeente over de toekomstige uitbreiding van onze golfbaan. De gesprekken richten zich op twee onderwerpen: de bestemmingswijziging en een gemeente garantie voor het externe deel van onze financiering.

Ter voorbereiding van de uiteindelijke beslissing in de Raadsvergadering van begin maart, hebben op 11 en 18 februari j.l. commissievergaderingen over deze onderwerpen plaats gevonden. In deze vergaderingen is besloten de nota van uitgangspunten als hamerstuk in te brengen in de raadsvergadering. Als de raad akkoord gaat met deze nota dat betekent dat zij akkoord gaan met het voornemen om mee te werken aan een toekomstige wijziging van het bestemmingsplan. Over het verlenen van een gemeentegarantie is besloten dit als een discussie-stuk in te brengen voor de raadsvergadering.

Op dit moment zijn de meningen in de raad verdeeld over de gemeentegarantie. Sommige partijen vinden dat wij het zogenaamde Treasury Statuut van de gemeente letterlijk moeten interpreteren. Dit houdt in dat een vereniging die op andere manier extern kan financieren geen garantstelling van de gemeente kan krijgen. Andere partijen zijn voorstander van een uitzondering of ruimere interpretatie van het Treasury Statuut: als een vereniging alleen tegen veel hogere kosten elders kan financieren, dan kan de gemeente zich wel garant stellen.Met gemeente garantie zouden wij tegen een zeer aantrekkelijk tarief kunnen lenen bij de Nederlandse Waterschaps Bank. (ongeveer de helft van het externe tarief).

De komende weken gaan wij in gesprek met de politieke partijen die twijfelen en zullen wij nagaan of en tegen welke tarieven wij externe financiering met of zonder gemeente garantie kunnen krijgen.

De media volgt dit debat ook. Onlangs is er al een artikel verschenen in het AD op de RTV Stichtse Vecht website en op social media.  Wij zelf zijn benaderd door de Gooi & Eemlander. Naar verwachting verschijnt er binnenkort een artikel waarin de voorzitter zijn punt over de bühne kan brengen.

Zolang deze discussie loopt kunnen wij gebruik maken van een overbruggingskrediet van onze huisbankier.

Wij houden u op de hoogte van verder ontwikkelingen.

Met vriendelijke groet,
het bestuur

‘Cursus van levensbelang’ bij golfclub Old Course Loenen

In ons land krijgen jaarlijks meer dan 38.000 mensen een hartinfarct. Ongeveer 8.000 daarvan worden in eerste instantie geholpen door omstanders door middel van reanimatie. Het resultaat daarvan is dat 1 op de 4 zo’n ‘circulatiestilstand’ overleeft. Daarmee behoort Nederland tot de top van wereld.

Directe actie van getrainde burgerhulpverleners, vaak met de hulp van Automatische Externe Defibrillator (AED)-apparaten die in woonwijken en gebouwen zijn opgehangen, speelt in afwachting van de komst van een ambulance een cruciale rol. Als binnen 6 minuten met reanimatie wordt begonnen is er een zeer redelijke kans dat het slachtoffer zonder letselschade overleeft.
Door het hele land worden cursussen gegeven om vrijwillige hulpverleners de juiste reanimatie-vaardigheden, zoals hartmassage en het gebruik van een AED-apparaat, bij te brengen.

Deze week is het aantal leden van golfclub Old Course Loenen in Loenen aan de Vecht met een reanimatie-certificaat gestegen tot boven de veertig. Daarmee is de kans op de aanwezigheid op de golfclub van iemand die kan reanimeren aanzienlijk vergroot. Maar minstens zo belangrijk is dat de houders van het certificaat kunnen worden opgenomen in een landelijk netwerk, waarbij per telefoon een oproep wordt gedaan aan hulpverleners die zich het dichtst bij een acuut geval van hartstilstand bevinden.

Foto:
Het clubhuis van Old Course Loenen diende deze week als locatie voor cursussen van de Stichting Reanimatieonderwijs, waarbij personeel en vrijwilligers van de golfclub groepsgewijs met reanimatiepoppen en AED-apparaten konden oefenen.

 

Overdracht grond voor uitbreiding Old Course Loenen is een feit.

Hoofddorp, 3 januari 2020

“We zijn vanochtend vanuit Haarlem nog even langs Loenen gereden om een foto te maken. Voor mijn broer in Amerika, een laatste blik. We zagen nog een buizerd en een zilverreiger”, vertelden mevrouw de Bruin en haar man.
Bespeurden we een lichte weemoed in hun stem?
De verkopers zouden toch niet …, bij nader inzien …?
Notaris Tasseron gaf het gesprek een wat zakelijker wending met het voorlezen van de verkoopakten, waarna enkele pennenstreken voldoende aanleiding waren om, amper drie dagen na de jaarwisseling, de glazen nogmaals te heffen.
De overdracht van de 13,7 hectare ‘grasland’, zoals dat notarieel heet, aan de Stichting Old Course Loenen was een feit.

In de komende tijd zal het traject ter verkrijging van de nodige vergunningen voor uitbreiding van de golfbaan worden voortgezet en zullen op de nieuw verworven grond nog schapen en koeien rondlopen. Vanaf nu zou het dan ook ‘legitiem’ lijken om met een flinke sprong over de sloot, dat dan weer wel, naar verdwaalde ballen te gaan zoeken. Echter, de grond is voorlopig verpacht, dus voor de rust van het grazende vee dient dat achterwege te worden gelaten. Vooralsnog is het plan om over een jaar of drie, vier met de uitbreiding van de golfbaan te beginnen.
Nog even geduld dus.

Als herinnering aan deze bijzondere dag ontvingen de heer en mevrouw de Bruin uit handen van golfclub-penningmeester Maarten van Twuijver een luchtfoto van de golfbaan, inclusief de zojuist aangekochte grond ten zuiden van hole 6.

Op de foto v.l.n.r.:
Wendy Horsten, secretaris van de Stichting Golfbaan Loenen, Paul van de Walle namens de OCL-obligatiehouders, Nienke van der Koogh, voorzitter van de Stichting Golfbaan Loenen, Maarten van Twuijver en het echtpaar de Bruin.

 

Bestuurswisseling bij Old Course Loenen

De ambities van zijn nieuwe senioren-competitieteam zijn minstens zo groot als die bij de bestuursfunctie horen die Matthijs Babeliowsky (54) sinds vorige maand bij Old Course Loenen bekleedt: “Zo snel mogelijk van de vijfde klasse, waar we nu eenmaal moeten beginnen, naar de hoofdklasse. Ik ben 10 jaar captain geweest van Zondag-heren 1 en terwijl dat team steeds grijzer werd diende zich een grote groep jongeren aan als onze opvolgers. Dat is toch super mooi?” Marco de Jong, zijn voorganger in het bestuur, zit met een grote glimlach naast hem, want die stond mede aan de wieg van het succesvolle jeugdbeleid van OCL. “Laagdrempelige contributies en een aantal gratis lessen trok de jeugd naar de golfbaan met in hun kielzog de ouders. Het heeft goed gewerkt.”

Dat moesten de heren toch even kwijt alvorens we het over de invulling van Matthijs’ nieuwe rol bij OCL hebben. Matthijs: “Er zijn drie lopende projecten die momenteel prioriteit hebben. Allereerst de parkeerplaats. Die gaat tijdens deze winter volledig op de schop. Dan volgt de buiten-afslagplaats van de driving range, die van een lange doorlopende mat wordt voorzien. Maar het leukste dossier voor de komende jaren is natuurlijk de uitbreiding van de golfbaan. De voorbereidingen daarvoor gaan onverminderd door. Dat vergt veel tijd en is voor sommige bestuursleden bijna een dagtaak aan het worden. We proberen niet alleen de leden, maar ook de ‘buren’ zoveel mogelijk betrokken te houden bij die plannen. Er is immers ook zoiets als sociale betrokkenheid bij de gemeenschap om ons heen. Een tijdlijn voor dit project valt op dit moment nog moeilijk uit te zetten. Vooralsnog streven we naar drie nieuwe holes, bij voorkeur een par-3, -4 en -5. Maar dan zijn we wel 3 à 4 jaar verder. En dat mag tussentijds absoluut niet ten koste gaan van het onderhoud aan de huidige baan, waarbij financiële stabiliteit en behoud van kwaliteit absoluut voorop staan”. Marco de Jong beaamt dit volledig: “We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd, zoals een nieuwe loods, snellere greens en ‘droge voeten’ in de baan. Met een compliment en dank aan alle betrokkenen, want dat is steeds in een goede balans met de beschikbare middelen gerealiseerd.”

Matthijs vult hem direct aan: “En daar gaan we mee door. Onze club heeft momenteel echt ‘schwung” en bruist als nooit tevoren. Kijk maar hoe nieuwe leden zich snel bij ons thuisvoelen. En daar draait het tenslotte om. Dat maakt van onze club een échte club!”


De billen bloot op de golfbaan

De naweeën van onze Hollandse zomer, met een afwisseling van zon en regen, zorgen momenteel voor een fantastisch schouwspel halverwege hole 3 van golfclub Old Course Loenen.
Op de plek waar het dikwijls zoeken is naar een klein wit balletje, liggen nu tientallen voetbalgrote exemplaren; als kunstwerken verspreid in een kring rond een boom.
Schrik niet, ze zijn niet afkomstig van een verre planeet, noch zijn het overgeschoten voetballen van het nabijgelegen Sportpark De Heul. Het zijn ‘gewoon’ paddestoelen, Reuzenbovisten (Langermannia gigantea), die ook in kleinere formaten (Bovista plimbea) wereldwijd voorkomen.
Doordat de bollen door het rijpen van de sporen een beetje open scheuren is er voor de bijnaam ‘blote billenzwam’ niet veel fantasie nodig.
En het ‘met de billen bloot moeten’ op de golfbaan, dat herkent iedere golfer. Telkens weer.

 

Het Business Friends of Loenen-gala

De Business Friends of Loenen en hun partners hadden zich maandagavond feestelijk uitgedost ter gelegenheid van het jaarlijkse galadiner bij ster-restaurant Het Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. De zakelijke vrienden van golfclub Old Course Loenen sloten daarmee hun seizoen af.
Business Friends of Loenen is in korte tijd een zeer succesvolle club binnen de golfclub geworden. Het beoogde maximum aantal zakelijke leden uit de regio, die vier maal per jaar bijeenkomen voor een partij golf en een gezamenlijk diner met gastspreker, is al bijna bereikt.

De avond in Het Amsterdammertje stond grotendeels in het teken van het Fonds Gehandicaptensport. Hun Faircare-programma nodigt ondernemingen uit om voor € 1,- per dag lid te worden en daarmee het lokaal sporten voor iedereen met een beperking, van jong tot oud, mogelijk te maken. Ook Old Course Loenen stelt haar golfbaan daarvoor beschikbaar.


Bij een golfcompetitie hoort ook een winnaar. De resultaten van de vier gespeelde business-wedstrijden leverde ‘meubelmaker’ Matthijs Manten uit Breukelen het felbegeerde ‘jasje’ op. Zijn voorgangster, Nicole van Twuijver-Jansen, directeur van CottoceramiX in Weesp, mocht hem het begeerde kledingstuk aantrekken.

Waarna restaurateur Andre Gerrits en zijn keukenbrigade van Het Amsterdammertje de registers in de keuken nog maar een keer volledig opentrokken en er uiteindelijk ook nog een paar beentjes van de vloer gingen.

 

De eieren van Bram

     

Het valt voor wedstrijdcommissies niet altijd mee om iedere keer weer iets origineels te bedenken als het aankomt op het vullen van de prijzentafel. Steevast onderdeel zijn doosjes met golfballetjes voor de winnaars, maar dat zijn nu juist de spelers die zelden een balletje verspelen. Daardoor winnen ze immers.

Bram van Vliet, lid van zowel de MIDI- als de Herencommissie, heeft daar iets op gevonden. Een vrij onconventionele oplossing, maar daarom wel zo uniek.

Bram’s kippenren biedt plaats aan 18 jonge Wyandotte krielkippen met een stamboom van hier tot ginder. En allemaal met een koninklijke naam. Wat dacht u van de zilverwit-gezoomde koningin Máxima? Op de wit-blauwe Margarethe van Denemarken? Daarnaast dartelen er nog een aantal fraai gestoffeerde Sofia’s, Fabiola’s en Camilla’s rond. Allemaal achterna gezeten door de enige haan in de ren, prins Charles, die overduidelijk de scepter zwaait en de dames in goede conditie houdt. Het gevolg daarvan is dat Bram elke ochtend voor dag en dauw de hennen van het nest moet jagen om de verse eieren te kunnen rapen of zoals hij het zelf noemt: ’het beste voorbehoedsmiddel toepast’.

Menig winnaar van een MIDI- en Herenwedstrijd bij Old Course Loenen heeft intussen met smaak kunnen genieten van Bram’s koninklijke eitjes. Het gevolg van een voedingsprogramma, dat naast de noodzakelijke granen en legkorrels bestaat uit ingrediënten zoals sla, brandnetels, pasta en restanten van de huiselijke pot.

Eitjes in plaats van ballen dus, als eerste prijs.
Columbus zou het bedacht kunnen hebben!

Wat is wijsheid?

OCL-lid Jan Blokker vond onlangs in het bunkerzand van hole 15 een afgebroken deel van een Delfts blauw siertegeltje waarop onmiskenbaar twee voeten en een golfclub te herkennen zijn.
Een historische vondst …?
Jan liet het kleinnood in het clubhuis achter, in de vertrouwde handen van Jelle Terpstra, vergezeld van zijn geschreven bevindingen:

‘’Op 3 geraakte mijn tweede niet geheel perfect uitgevoerde slag in de laatste fairway bunker zo’n vijftig meter links voor de green.
Na het spelen van een verbluffend goede bunkerslag naar en op de green, viel mijn oog op een witte scherf in het zand. Het bleek tot mijn verbazing een brokstuk van een oude Delfts blauwe tegel te zijn, uit het zand gespoeld door een van de zware hoosbuien, welke ons land kortelings teisteren.

De afbeelding toont de onderzijde van twee benen met iets wat op het slaggedeelte van een kolfstok lijkt.
Op de site www.colf-kolf.nl van het Webmuseum Colf & Kolf staan afbeeldingen van dit soort tegels. 

Volgens een door zijn leeftijd ervaren medelid in het clubhuis, zou de tegel weleens uit rond 1296 kunnen dateren, wat mij eerlijk gezegd overdreven en niet wetenschappelijk te bewijzen lijkt!
Wellicht kan de Historie-commissie, welke ook al een historische film vervaardigde, haar licht op deze vondst laten schijnen?’

De (informele) Historische Commissie van OCL tast eveneens in het zand.
Bestonden er al Delfts blauwe tegeltjes in 1297 (want daar houden ‘wij’ ons maar aan vast als het over de vermeende historie van de geboorteplaats van golf, al-dan-niet met een c of een k, in Loenen aan de Vecht gaat)?
Het antwoord is neen. De Delftse plateelbakkers produceerden pas vanaf de 15e eeuw hun kleitegels met het fameuze laagje tinglazuur (overigens een ‘goedkope’ variant van het échte Chinese porselein, maar dat terzijde).

Hoe dan ook, welke goedkope of misschien wel unieke variant heeft Jelle Terpstra nu in handen gekregen?
Is er nog iemand met enige tegeltjeswijsheid, of misschien zelfs een héél tegeltje achter de hand …?
pr.oldcourseloenen@gmail.com

Eens per jaar is het stil op de herenochtend

Doorgaans staan op de parkeerplaats van Old Course Loenen op dinsdagochtend meer dan veertig auto’s geparkeerd. Een teken dat de wekelijkse Herenochtend weer uitstekend wordt bezocht.
Vorige week dinsdag vormde daarop een uitzondering. Vierentwintig heren hadden zich aangemeld voor de jaarlijkse, tweedaagse trip van ‘de Mannetjeputters’. Dit keer werd ‘uitgeweken’ naar de Swinkelsche en de Golfhorst, twee bijzondere banen in Noord-Brabant en Limburg.

Organisator Jan Theunissen overhandigt de Mannetjesputter-trofee aan zijn ‘opvolger’ Bram van Vliet, die dit jaar de wedstrijd won.

Dinsdag, herendag

Deelname aan de ‘vrije’ dinsdagochtenden is van oudsher voor meer dan tachtig herenleden van Old Course Loenen een bijna heilige verplichting. De Herencommissie, bestaande uit Harry Vos, Frans van Liempt, Bram van Vliet, Jan Theunissen en Lambert Thiry, organiseert daarnaast twee keer per maand een bijzondere wedstrijd, waarvoor zelfs van tevoren moet worden ingeschreven. De belangstelling daarvoor overschrijdt namelijk met gemak het maximum aantal deelnemers van 48. Commissielid Lambert Thiry daarover: “Gedurende de winterperiode wordt elke eerste dinsdag een Matchplay-competitie gespeeld om de titel ‘Winterkoning’; in de zomer staat de eeuwige roem van ‘Zomerkoning’ op het spel. Op de overige dinsdagen wordt een mix van wedstrijdvormen en ‘vrij’ spelen georganiseerd, die door de deelnemers zeer wordt gewaardeerd.”

De Herenochtend is ook een bron voor andere activiteiten gebleken. Vijftien senioren namen de afgelopen jaren succesvol deel aan de landelijke NGF-competitie. Twee teams speelden in april en mei op vier andere banen in Nederland en waren elk eenmaal gastheer op onze home course.
Lambert Thiry: “Dat de Herenochtend in een behoefte voorziet, blijkt niet alleen uit de grote belangstelling voor de wedstrijden, maar ook uit de gezamenlijke lunch, erna, in het clubhuis. En als de weergoden de spelers een keer niet gunstig gezind zijn, dan maken sommigen er toch nog een gezellige dag van en worden de fairways ingeruild voor de biljartkamer in het clubhuis. Al met al kunnen we stellen dat de Herenochtend binnen OCL een instituut is dat in de behoefte voorziet om met een grote groep golfliefhebbers wekelijks een rondje golf te spelen en daarna onder het genot van een hapje en een drankje de contacten en vriendschappen te onderhouden.”

VECHTCUP 2019 naar Maarssen

De jaarlijkse greensome-wedstrijd om de Vechtcup, waarbij leden uit de verschillende dorpen in teams van twee samenspelen, is gewonnen door Maarssen. Marianne en Lambert Thiry scoorden maar liefst 42 stableford-punten. Na optelling van alle scores per dorp – en deling door het aantal deelnemers – bleken zij de besten van de regio.
Marianne en Ruud Taal uit Loenen werden tweede met 36 punten; Lizzy te Braak en Corry Zagt (Oud-Loosdrecht) behaalden de derde plaats (35 pt).

FOTO: Marianne en Lambert Thiry met de zilveren schaal, waarin voor het eerst in de geschiedenis van de Vechtcup de naam van het dorp Maarssen zal worden gegraveerd.

 

Nieuwe leden nemen hun intrek

En daar zat het dan, zomaar, zonder enige vooraankondiging. Het echtpaar ooievaar.
Hun woning op Old Course Loenen stond al zo’n vijf jaar klaar om betrokken te worden, maar het was kennelijk even zoeken.
En waar kun je, middenin de randstad, een rustiger woonplek vinden dan op een golfbaan? Bovendien met het mooiste uitzicht op hole 9, de oefengreen en het terras van het clubhuis.

Als ze zich maar wel van commentaar onthouden ….


‘Hoog’ bezoek op hole 8

En dan is er vanuit de lucht opeens ‘hoog’ bezoek op onze golfbaan. Twee duurzame sporten ontmoeten elkaar op een zwoele zomeravond.
Een enorme ballon daalt schijnbaar vanuit het niets, in een stilte die slechts af en toe wordt onderbroken door het openen van de gasbrander, richting de green van hole 8.
Om daarna zwijgend verder te varen op de wind.

 

De ‘Drill van Phil

Phil Alan, de coach van Nederlands topgolfer Joost Luiten, was maandag 15 juli op uitnodiging van de ‘Business Friends of Loenen’ te gast bij golfclub Old Course Loenen.

In smeuïg Schots-Nederlands lichtte Phil een tip van de sluier op van het wel en wee binnen het professionele golfcircuit. Hij liet daarnaast met een uitgebreid scala aan slagen zien wat het effect is van een goede voorbereiding op elk shot en over wat het gevolg kan zijn van een klein stapje teveel naar links of rechts, een verkeerde grip of draai van de heupen.
Het klonk allemaal zo logisch en simpel.

Deze ‘Drill van Phil’ gaf de golfende ondernemers uit Loenen en omgeving in ieder geval genoeg inspiratie om daarna vol goede moed de baan in de te gaan voor een onderlinge wedstrijd. Op hole 4, een par-3 van bijna 120 meter, kregen alle deelnemers de kans om Phil Allen te verslaan. Een viertal lukte dat, wat maar weer eens aantoonde dat golf een sport is die iedereen – en altijd -kansen biedt.

De ‘Business Friends of Loenen’ spelen vier keer per jaar een wedstrijd op Old Course Loenen en sluiten in oktober het speeljaar af met een galadiner in sterrenrestaurant ‘Het Amsterdammertje’ in Loenen. De opbrengst daarvan komt ten goede van het Fonds Gehandicaptensport, met name ter ondersteuning van de aangepaste sporten in de regio.

Foto: Ruud Taal

Grote X-factor bij 10-jarig bestaan golfbaan

Exact tien jaar na de opening van golfbaan Old Course Loenen, op 27 juni 2009, speelden 54 dames hun ‘Vriendinnendag’ tijdens de jaarlijkse Golfweek. Het thema X-factor speelde een belangrijke rol bij de X-travagante uitdossingen die sommige dames zich hadden aangemeten.Maar ook bleek hoe mooi Old Course Loenen in tien jaar is uitgegroeid van een ‘golfbaan in de polder’, zoals de media destijds schreven, tot een  letterlijk en figuurlijk ‘volgroeide’ golfclub. Het aantal leden heeft inmiddels het aantal van 650 overstegen, zodat de onlangs aangekocht 13.7 hectare, ten zuiden de huidige golfbaan, in de komende jaren zeker nodig zal zijn voor uitbreiding van het aantal holes.

Clubkampioenen strokeplay 2019

Na het spelen 54 holes, verdeeld over twee speeldagen, konden zondagmiddag 16 juni de nieuwe strokeplay-kampioenen van golfclub Old Course Loenen in de bloemen worden gezet.

Bij de heren prolongeerde Tyron de Groot zijn titel. Met 235 slagen bleef hij Andries Nieuwland en Diederik Tange 5 slagen voor.

Bij dames moest een shoot out de beslissing brengen. Op de 55e hole versloeg Annette Blommendaal haar tegenstandster Nicole van Twuijver. Derde werd Johanna Rijntjes.

 

De vrijwilliger:
Marshal Leoniek Jansen, gastvrouw met een knipoog

Samen met twee heren en vijf andere dames van de Marshal-commissie ziet ‘marshal’ Leoniek Jansen toe op een goede gang van zaken in de baan bij golfclub Old Course Loenen. Ze volgde er zelfs een workshop voor bij de NGF.

Leoniek: “Zie ons in de eerste plaats als gastvrouwen en gastheren. We zijn er absoluut niet voor de naleving van de golfregels en zijn evenmin een referee. Ik vind het gewoon leuk om een gezellig praatje te maken met de spelers, maar de functie vereist ook dat je, voor een goede doorloop in de baan, af en toe wat strenger moet zijn.”

Er zijn helaas spelers die denken dat de dames en heren in ‘de buggy’ een ‘marshall’ zijn, met dubbel ‘l’; een soort politieagent.
Leoniek daarover: “Maar dat zijn we absoluut niet. Soms nemen spelers helaas een houding aan van ‘wat doe jij hier?’. En eerlijk gezegd vindt ook niet iedere man het leuk om door een vrouw te worden gecorrigeerd. Daar had ik in het begin best wel moeite mee. Ja, natuurlijk letten we op de naleving van de etiquette, zoals de juiste kleding en een goede omgang met de baan. Want er zijn helaas nog altijd spelers die ‘per ongeluk’ bunkers niet aanharken, plaggen laten liggen of met hun karren over kwetsbare grond rijden. En daar zeg ik dan wel wat van. Heel soms ook stuit je op ‘zwart’-spelers, met allerlei argumenten waarom hij of zij niet vooraf hebben betaald. Die stuur ik dan niet meteen weg, maar verwijs ze na afloop van hun rondje vriendelijk naar het clubhuis om alsnog de rekening te voldoen. En dat allemaal zoveel mogelijk met een knipoog.”

En weg rijdt ze weer. Er dreigt een opstopping bij hole 1. Ze lijkt in haar element, alhoewel de marshal natuurlijk op z’n best is als hij of zij de hele dag niets te doen heeft.
Leoniek: “Maar dan ben je toch heerlijk een dagje buiten geweest.”

 

Golfclub Old Course Loenen zet eerste stap voor uitbreiding

 Luchtfoto: © Ruud Taal

Met de aankoop van 13,7 hectare grond ten zuiden van de huidige golfbaan (rechts op de foto), tussen de N402 en het Amsterdam-Rijnkanaal, heeft golfclub Old Course Loenen zich verzekerd van de nodige ruimte voor een toekomstige uitbreiding.
Voorzitter Ben van Doesburgh: “De grond van je buurman is doorgaans maar één keer te koop en daarom hebben wij aan de leden voorgesteld om deze kans nu te pakken. Dat voorstel is met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Voor het realiseren van de aankoop wordt gewerkt aan een combinatie van financiering door leden en externe partijen.”

De grond, die op 1 januari 2020 aan de golfclub wordt overgedragen, zal de voorlopig een agrarische bestemming behouden. Ben van Doesburgh: ”Terwijl schapen het land begrazen zullen verschillende teams binnen de club zich in alle rust buigen over de aanleg van nieuwe holes. Maar dat het gebied ‘groen’ is – en blijft – staat nu al vast.” De aangekochte grond is extra bijzonder omdat zeer nabij tijdens archeologisch onderzoek een oude ijzeren kolfslof, vergelijkbaar met het blad van een hedendaagse golfclub, is gevonden. Een vondst die de overlevering, dat de golfsport in 1297 in Loenen aan de Vecht is ‘geboren’, ondersteunt.

De huidige 9-holes golfbaan van Old Course Loenen is tien jaar geleden in gebruik genomen. De golfclub heeft de A-status van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie en telt op dit moment 648 leden. De toekomstige uitbreiding omvat een nog onbepaald aantal holes. Bestuurslid Marco de Jong, verantwoordelijk voor de baan, daarover: “De eerste leden hebben zich al spontaan gemeld met suggesties voor de vormgeving van de baanuitbreiding. Die betrokkenheid geeft een heel prettig clubgevoel en bevestigt dat we met zijn allen een goed besluit hebben genomen.”

Een deel van de aangekochte grond, gezien vanaf de Oostkanaaldijk van het Amsterdam-Rijnkanaal. Op de achtergrond de huidige golfbaan, het clubhuis en het dorp Loenen aan de Vecht.

 

Nog meer topprestaties

Bij alle nabeschouwingen over de successen en andere belevenissen van de competitieteams van Old Course Loenen zou een van de belangrijkste prestaties bijna over het hoofd worden gezien. Achter en voor de keukendeur van ons clubrestaurant werd in die zes weken minstens zo hard gewerkt en gepresteerd als in de baan.

Het vaste team van Brasserie Old Loenen, Susan en Göran Gitsels, Jelle Terpstra en Hans Groenewold, zorgden op de vijftien speeldagen voor meer dan 800 lunches en diners. Maar daar bleef het niet bij, want de ‘business as usual’ ging intussen ook gewoon door. Göran: “Op de maandag na de laatste competitiedag zat het hier al weer stampvol met meer dan veertig Business Friends of Loenen. Het waren werkweken van 60 tot 80 uur voor ons, maar als je alles goed voorbereid lukt dat prima.” Susan vult haar man aan: “Intussen neemt ook het aantal borrelaars en eters van buiten de golfclub sterk toe. We zien dat als een groot compliment, want we zien steeds vaker dezelfde gezichten. Het ‘open besloten club’-idee geldt heel duidelijk ook voor de brasserie. En dan is het seizoen nog maar net begonnen. Helaas merken we dat er nauwelijks horeca-personeel beschikbaar is, maar toch hopen we snel een of twee medewerkers te vinden die ons team 20 tot 30 uur per week kunnen versterken.”
Het weerhoudt de keukenstaf er niet van om vol goede moed het zomerseizoen in te gaan, waarin elke week een ‘special’ met verse seizoensproducten op de kaart zal worden gezet.
Göran: “We zouden het zelfs heel leuk vinden als leden ons daarvoor suggesties aan de hand doen.”
En weg is hij, de keuken weer in. Het is woensdag, de MIDI gaat zo van start. De fameuze ‘daghap’, voor zo’n veertig hongerige deelnemers, moet worden voorbereid.

V.l.n.r. Göran Gitsels, Jelle Terpstra en Susan Gitsels treffen voorbereidingen voor de zoveelste lunch, terwijl Hans Groenewold in de keuken de oven op temperatuur houdt. 

Eerste herenteam van Old Course Loenen promoveert wederom

Nog voordat op 12 mei de laatste putt van de nationale golfcompetitie was gevallen, kon al feest worden gevierd bij golfclub Old Course Loenen. Het hoogste herenteam werd, zonder zelf te spelen, voor het tweede achtereenvolgende jaar kampioen en promoveert naar de landelijke eerste klasse van de NGF-competitie. Daarin zal het team zich volgend jaar mogen meten met de ‘gevestigde’ Nederlandse golforde.

De samenstelling van het kampioensteam is opmerkelijk: de oudste speler is 58 jaar en de jongste, Jimi Nieuwland, was bij de start van de competitie pas 15. Diens vader en teamcaptain Andries Nieuwland (50): “Het team is een goede mix van ervaring en jong talent. Maar laten we ook de inbreng van onze golfpro, Stuart Mathie, niet onderschatten. We hebben de hele winter met hem getraind en zijn met zijn adviezen tot de sterkste opstelling gekomen.”

Golfclub Old Course Loenen kan trouwens terugkijken op een zeer succesvolle competitie. Van de vijftien deelnemende dames- en herenteams, in diverse klassen, zijn er vier gepromoveerd. Een mooi resultaat voor de pas 10 jaar oude golfclub uit Loenen aan de Vecht.

FOTO: Heren 1 (v.l.n.r.): Coach Stuart Mathie, Diederik Tange, Jimi Nieuwland, Andries Nieuwland, Gerard Kloosterboer, Tyrone de Groot, Danny van Kuik en reserve Bas van Stekelenburg. Vaste speler Job van Nieuwkerk ontbrak op het feestje in verband met zijn studie.

 

In gesprek met de Baancommissie: een college grasbeheer

Een praatje met Baancommissie-voorzitter Michael van den Berg en greenkeeper Sjoerd Griffioen van Old Course Loenen ervaart als luisteren naar het ‘gesproken Groot Hoveniers Handboek’.
Deze mannen hebben niet alleen groene vingers, maar ook een groene tong. Waar elders treft je zoveel passie voor de natuur?

Michael: “Wij streven ernaar om van Old Course Loenen de leukste, mooiste en meest ‘natuurlijke’ golfbaan te maken. Door de kwaliteit steeds weer te verhogen lonken we naar een plaats bij de top tien 9 holes-banen van Leading Courses. Van al dat werk is heel veel onzichtbaar, maar we kunnen er nu eenmaal niet omheen dat de baan en de greens af en toe bezand, geverticuteerd, gesneden, belucht of geborsteld moeten worden. Daarbij komt ook nog dat de natuur zich geen dag hetzelfde gedraagt”. Sjoerd, die ‘zijn’ golfbaan na 10 jaar kent als geen ander: “Als alles volgens het boekje gaat is ons dagelijkse programma heel overzichtelijk. In het zomerseizoen beginnen mijn collega en ik elke dag met het maaien van de greens, dan de rough en twee tot drie keer per week de fairways en de afslagplaatsen. Maar als je daarna net alle bunkers hebt aangeharkt en er breekt een stortbui los, dan kun je weer opnieuw beginnen. De natuur is nooit hetzelfde. In het voor- en najaar hebben we bovendien te maken met groeispurts van het gras, dus het blijft continue schakelen met de omstandigheden.”

Dan volgt een college ‘grasbeheer’; geen onbelangrijk bestanddeel van een golfbaan. Je kunt het haten, strelen en liefhebben, maar gras blijft, zo blijkt uit het betoog van de heren, een verzamelnaam voor een heel eigenwijze soort groen. Sjoerd: “Op onze greens groeit rood zwenkgras. Die plantsoort is heel resistent tegen schimmels en ziektes en zeer goed te onderhouden zonder gebruik van onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen. En dat is in overeenstemming met de ‘Green Deal Nederland’. Maar op de fairways tieren de bloemetjes zonder een vorm van bestrijding welig. Daar hebben we dan weer een andere, natuurvriendelijke oplossing voor gevonden.”

Michael vult hem aan met een misschien wat heikel onderwerp, het ontvilten van de greens: “Rood zwenkgras heeft diepe wortels, dus moeten we zorgen dat regen- en sproeiwater snel in de grond verdwijnt. Daarmee bestrijden we op een natuurlijke manier de groei van het kort gewortelde straatgras, dat op elke green voorkomt. Vorig jaar zijn we begonnen met het ‘snijden’ van de greens, maar helaas net iets te laat in het seizoen. Er was te weinig tijd voor herstel. De richels die nu nog op sommige greens zichtbaar zijn zullen echter snel verdwijnen. Om die oneffenheden te dichten hebben we heel fijn zand gestrooid, waardoor de greens ook iets sneller zijn geworden. We streven dit jaar naar een ‘rol’-snelheid van 8 of 9 op de stimpmeter. Maar dat heeft natuurlijk alleen zin als we allemaal onze pitchmarks repareren. We blijven het roepen. Van bezanden van de baan zullen we dit jaar minder last hebben, want slechts enkele hardnekkige, drassige plekken zullen worden aangepakt.”

Intussen is met de start van de competitie het golfseizoen weer officieel losgebarsten. De invoering van de nieuwe golfregels betekende ook werk aan de winkel voor de Baancommissie. Michael daarover: “Wij hebben op het streven naar meer snelheid in de baan geanticipeerd door, in samenspraak met de NGF en de Handicap en Regelcommissie, wat aanpassingen te doen. Van sommige gebieden, waar het vaak lang zoeken was naar afgedwaalde ballen, hebben we rode penalty area’s gemaakt. In dat kader is ook het zogenoemde ‘opschot’ bij hole 9 verwijderd, maar ook omdat daar de wallenkant van de sloot dreigde in te storten. Tevens zijn sommige out of bounds-gebieden iets verlegd en duidelijker zichtbaar gemaakt.
Maar het was bij al die maatregelen ook onze taak om de mooie zichtlijnen in de baan te bewaren en bewaken. En daar is dus niks aan veranderd!”

Sjoerd maakt intussen aanstalten om op zijn machtige maaimachine weer de baan in te gaan. Elke dag opnieuw wordt bepaald of er ‘tegendraads’, ‘two tone’, ‘countour’ of ‘cross’ gemaaid zal worden. Het zal de doorsnee golfer waarschijnlijk een zorg zijn, als ‘ie maar kan doorspelen. Sjoerd daarover: “ Dat begrijpen wij best en daarom passen we onze maaistijl aan de omstandigheden aan. Het is niet leuk als wij bij een vol bezette baan in de lengte maaien, want dan kom we de golfers op elke hole meerdere keren tegen. Dat is niet efficiënt. Daarom maaien we vaak ‘dwars’, zodat we elkaar sneller kunnen passeren.”
En weg is Sjoerd; de groeispurt van het gras te lijf.

Vrijwilligers maken de club (2): De Damescommissie

Het is donderdagochtend half elf. De baan is voor even het domein van de Damescommissie. Maar liefst 30 dames hebben zich verzameld in het clubhuis. Komt het door het milde najaarsweer of is het de aangekondigde komst van voorzitter Ben van Doesburgh? Een heer op de damesochtend, een zeldzaamheid in het clubhuis. Zijn korte toelichting op de voorgenomen aankoop van enkele hectaren grond voor een toekomstige uitbreiding van de golfbaan creëert voor even een voor de donderdagochtend ongebruikelijke stilte.
Daarna gaan de dames de baan in voor hun ‘eigen’ wekelijkse rondje matchplay.


De Damescommissie, v.l.n.r.: Marianne Taal, Marianne Thiry, Liesbeth van der Heijden, Marianne Gadella en Laetitia Praamstra.

De damesochtend bij Old Course Loenen kende 9 jaar geleden een wat moeizame start. Er werd nogal geschoven met de wekelijkse speeldag, waardoor de opkomst enigszins stagneerde. De huidige damescommissie probeert met een duidelijk communicatiebeleid het elan weer op te voeren. Regelmatig krijgen alle damesleden een bericht over de wedstrijdvorm op de volgende donderdagen.
Voorzitter Laetitia Praamstra: “En er wordt weer veel gelachen. Die boodschap verspreidt zich kennelijk snel, want de opkomst begint steeds beter te worden. We hebben ook bewust gekozen voor continuïteit in de winter met het organiseren van een ‘Winterkoning’-matchplaycompetitie. Voor veel dames is dat een mooie oefening voor de NGF-competitie in het voorjaar en voor anderen een leuke uitdaging om iedere week tegen iemand anders te spelen. Op de laatste donderdag voor kerstmis houden we een Kerstputt-wedstrijd, maar speelt een groot deel van die ochtend zich af met koffie of iets anders lekkers en kadootjes onder de kerstboom”.

De overwinteringsperiode wordt door de damescommissie benut om het afgelopen jaar te evalueren en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Laetitia: “We geven alle dames de mogelijkheid om hun voorkeuren kenbaar te maken, zodat we tot een leuke mix van ‘echte’ en fun-wedstrijden kunnen komen. Een van onze grootste wensen, starten om 11:00 uur, is inmiddels door het bestuur ingewilligd, zodat ook de dames uit de wijdere omgeving file-vrije naar de baan kunnen komen”.

Maar de absolute hoogtepunten van het seizoen zijn toch wel de ‘Vriendinnendag’, waarbij alle dames een vriendin van buiten de club uitnodigen en de ‘Golfen en golven’-dag, waarbij ’s ochtend wordt gegolfd en na de lunch met sloepen een vaartocht wordt gemaakt over de Vecht. Die dag eindigt altijd in een van de vele leuke restaurantjes die de Vechtstreek rijk is. Laetitia: “En daar ontstaan dan weer tal van nieuwe ideeën …”.


De Vriendinnendag 2018, in Italiaanse sferen

 

Vrijwilligers maken de club (1): De Handicap & Regelcommissie

Zoals bij zovele amateur-organisaties is ook golfvereniging Old Course Loenen voor een belangrijk deel afhankelijk van haar vrijwilligers. Het is dan ook niet verbazend dat de jaarlijkse Commissiedag, speciaal voor commissieleden en hun partners, een van drukst bezochte clubwedstrijden is. Bijna een kwart van de leden vervult een rol in een van de 21 commissies die de vereniging zo gezellig en levendig houden. Van de Baan- en Milieucommissie, die zorgt voor een perfecte conditie van het ‘groene’ gebied, tot aan de Wedstrijdcommissie die alle clubwedstrijden organiseert. Met alle denkbare disciplines daar tussenin. Ze worden in deze rubriek in de nabije toekomst allemaal een keer in het zonnetje gezet.


Een van de minst opvallende commissies in die rij is de Handicap- & Regelcommissie (v.l.n.r. Joyce Lucardie, Gert te Braak en Thalien Wesselink, voorzitter). Zij waakt niet alleen over de naleving van de vele regels die de golfsport kent, maar is ook verantwoordelijk voor een correcte inrichting en bespeling van de golfbaan. Maar daar kwam dit najaar opeens veel meer bij kijken. Er wachtte de drie commissieleden een hoop studie- en vertaalwerk, want op 1 januari 2019, klokke middernacht, worden wereldwijd de golfregels drastisch aangepast. De ‘R&A Rules Limited’ in St Andrews en de ‘United States Golf Association’ noemen het, onder de naam ‘Ready Golf’, aanpassingen om het spel vlotter te laten verlopen.
Op www.golf.nl/regels worden alle nieuwe regels toegelicht.

275 jaar later

In 1744 schreven de ‘honourable’ Gentlemen Golfers of Edinburgh 13 ‘articles & laws’ op een papiertje om hun onderlinge spel zo fair mogelijk te laten verlopen. Door de jaren heen is het handgeschreven kattebelletje, dat inmiddels zorgvuldig wordt bewaard in de National Library of Scotland, uitgegroeid tot een boekwerk met 34 regels, subregels en appendices, met een oplossing voor elke denkbare spelsituatie. Van een bal die in een vogelnestje is beland tot aan het op de juiste wijze schoonmaken ervan. Het staat er allemaal in. Maar men wil daarnaast ook een beetje tempo in het spel houden, dus worden binnenkort sommige spelhervattingen, waar zinvol en mogelijk, reglementair vereenvoudigd.

De Handicap & Regelcommissie heeft inmiddels al twee druk bezochte ‘regel’-middagen voor de leden van Old Course Loenen achter de rug. En er volgen er ongetwijfeld meer.
Terwijl het allemaal zoveel eenvoudiger zou kunnen als we met z’n allen gewoon de oeroude basisregels van het golf zouden volgen: ‘Play the ball as it lies, play the course as you find it, and if you cannot either, do what is fair’. Maar ja, zo zit de golfwereld nu eenmaal niet in elkaar.
En dat maakt het spelletje juist zo boeiend!

 

Een beeld dat meer dan duizend woorden vertelt.

De schoonheid van een ‘ontwakende’ Golfbaan Old Course Loenen, gezien door Camilla Navermyr, marketing-manager van Duca del Cosma.
Duca del Cosma, ontwerper en leverancier van modieuze golfschoenen en accessoires, is een van de sponsoren van Old Course Loenen.“Heel bewust gekozen voor sponsoring lokale sport”

Rico Eerenstein, general-manager van Auto Spijker in Loenen aan de Vecht, is er heel duidelijk over: “We hebben als bedrijf heel bewust gekozen voor sponsoring van sportverenigingen en evenementen in Loenen aan de Vecht en de omliggende dorpen. Zoals de Swim to Fight Cancer in Breukelen, de lokale voetbal- en hockeyclubs in Loenen en uiteraard ook golfvereniging Old Course Loenen. En niet alleen omdat ik golf een erg leuke sport vind, maar het is voor ons bedrijf een geweldige manier om meer bekendheid te krijgen. Wij hadden ooit het imago van een ‘goedkope’ autohandel; misschien niet zo vreemd voor een bedrijf dat voorkomt uit de lokale dorpssmederij anno 1928. Maar onze huidige collectie jonge auto’s straalt kwaliteit en betrouwbaarheid uit. Auto’s van onder de vijfduizend euro hebben wij sinds een paar jaar niet meer in de verkoop. Daarnaast speuren we voor onze klanten via onze dochteronderneming Auto Import Nederland heel West-Europa af naar auto’s ‘op maat’. Bovendien hebben we een prachtig geoutilleerd garagebedrijf met een stel uitstekende monteurs, die van alle markten thuis zijn en volledig aan de BOVAG-normen voldoen. Van Fiat tot Ferrari en Toyota tot Tesla”.

Dat je naast heel zakelijk ook een beetje creatief moet zijn blijkt uit de actie die Rico samen met Old Course Loenen-voorzitter Ben van Doesburgh heeft bedacht: de Hole-in-One-prijs. De komende vijf jaar kan tijdens bepaalde clubwedstrijden een auto tussen de zeven en de tienduizend euro worden gewonnen als een hole in one wordt geslagen op hole 5.

Rico: “Zelf ben ik serieus bezig met golflessen bij Stuart Mathie en ben lid van de Business Friends of Loenen. Daar komen elke maand 50 à 60 lokale ondernemers bijeen. De contacten die ik daar opdoe blijken van grote waarde voor Auto Spijker, want onze bekendheid in de omgeving is al aardig merkbaar. Veel van mijn collega-ondernemers uit de regio nemen ook deel aan ons Cars & Lifestyle Gooi & Vechtstreek-evenement op 16 en 17 november, dat we dit jaar voor het eerst organiseren. En als dat allemaal achter de rug is ga ik hard aan mijn baanpermissie werken en wordt dan meteen persoonlijk lid van de golfclub. Kan ik samen met mijn vrienden op mijn vrije maandag lekker de baan in”.

 

Aanstormend jong golftalent geeft kleur aan strokeplay-kampioenschap 

Dit weekeinde werd het Strokeplay-kampioenschap van golfclub Old Course Loenen gespeeld. Bij de heren werd het verloop van de tweedaagse strijd over 3 x 18 holes verrassend bepaald door twee zeer jeugdige spelers. V.l.n.r.: Diederik Tange (15 jaar) en Job van Nieuwkerk (17 jaar), die beiden pas drie jaar serieus golfen, maakten het de uiteindelijke winnaar, Tyrone de Groot, tot op de laatste holes zeer moeilijk. Tyron, die eerder dit jaar ook de Matchplay-titel won en daarmee de onbetwiste clubkampioen van Old Course Loenen werd , had voor de 54 gespeelde holes slechts enkele slagen minder nodig dan zijn jeugdige opponenten.

Bij de dames wist Nicole van Twuijver haar naaste tegenstandsters, Maureen Scroggie en Eline de Zeeuw, pas op de laatste dag van zich af te schudden.


Foto: Nicole van Twuijver en Tyron de Groot, de strokeplay-kampioenen van 2018

 

Het clubgevoel van Frank en Caroline van Wezel

Het is druk in het Vreelandse kantoor van Duca del Cosma. Binnenkort gaat het KLM Open van start. En daar moeten 1.300 vrijwilligers in ‘het officiële pak’ worden gehesen. Tijd om te golfen heeft Frank van Wezel, een van de founding members van Old Course Loenen, dan ook nauwelijks. Want samen met zijn vrouw Caroline is hij sinds twee jaar eigenaar van het trendy Italiaanse golfschoenenmerk Duca del Cosma. 

Frank: “Vanaf het moment dat we Duca del Cosma van de befaamde schoenenontwerper Baldovino Mattiazzo hebben overgenomen draait hier alles op volle toeren. Bovendien kregen we de unieke kans om voor drie jaar officieel kledingsponsor van het KLM Open te worden. Na de verkoop van ons vorige sportschoenenbedrijf HiTec hadden we de hoop om meer tijd om te golfen te krijgen, maar dat is er tot nu toe dus niet van gekomen. Hoe leuk we het spelletje ook vinden”.

Na hun vele omzwervingen, want het bedrijf heeft vestigingen in meerdere landen, keerden zij uiteindelijk toch weer terug naar hun roots, vlak bij Frank’s Nijenrode en Caroline’s Breukelen. “En dan is het natuurlijk leuk om een ‘eigen’ golfclub te hebben zo dicht bij je woonplaats Vreeland. We hebben na al dat reizen een echt clubgevoel gevonden bij Old Course Loenen en dan kijk je ook wat jij voor de club kunt betekenen. Een sponsoring lag daarom al snel voor de hand. Bovendien kunnen we hier op een fantastische manier onze relaties ontvangen. Het prachtige wijdse uitzicht over de baan, met die schepen in de verte, dat is toch uniek? Vorig jaar hebben we hier met Japanse klanten een geweldig kerstdiner gehad. Ze waren totaal verbouwereerd dat ze een paar meter onze zeeniveau zaten te eten”.

Toch zullen we Frank en Caroline niet al te vaak op de club aantreffen, alhoewel ze een trouw lid zijn van de Business Friends of Loenen. Frank: “Maar er is hoop, want we hebben net een nieuwe CEO aangetrokken. Een echte schoenenman uit de Brabantse Langstraat, dus wie weet kunnen we de belofte aan onszelf binnenkort toch gaan inwisselen. Want na 53 jaar golfen begin ik het spelletje na iedere keer nog leuker te vinden”.
Caroline, moet zich intussen melden bij Stuart Mathie voor haar golfles. Op de valreep roept ze nog: “Zet er nog even bij dat leden van Old Course Loenen 15% korting krijgen op al onze golfschoenen!”.
En dat doen we natuurlijk graag: OCL2018

 

VECHT CUP gaat voor een jaar naar Vreeland

De jaarlijkse golfwedstrijd om de Vecht Cup van golfclub Old Course Loenen, tussen teams van twee spelers uit hetzelfde dorp of stad, is gewonnen door Wim Kögeler (links) en Henny van IJzendoorn uit Vreeland.
Zij hadden in de strijd tegen teams uit de wijde omgeving van de Vechtstreek het minst aantal slagen nodig nodig om de zilveren schaal voor een jaar mee naar huis te mogen nemen.

Stuart Mathie: “Je voelt je hier welkom”
 
Sinds eind vorig jaar heeft Old Course Loenen een nieuwe head pro, Stuart Mathie.
Tijd voor het opmaken van een tussenbalans en het noteren van zijn eerste ervaringen.

Stuart kan met zijn mond net zo makkelijk uit de voeten als met zijn golfclubs en barst onmiddellijk en enthousiast los: “Het begint al bij de lange oprijlaan. Heel apart. En in het clubhuis krijg je er meteen een huiskamergevoel overheen. Je voelt je gewoon welkom. Deze club bruist. Ik was in het begin blij verrast over de vele actieve leden en het aantal deelnemers aan wedstrijden. Maar ook niet-leden zijn hier echt welkom. De club is heel toegankelijk voor mensen die les willen nemen of alleen maar iets willen eten en drinken. Iemand die hier voor het eerst binnenkomt wordt altijd even apart verwelkomd. Dat was ik bij mijn vorige clubs niet gewend. Dat is de bijzondere sfeer hier”.

Bijna vergeten we dat Stuart in hoofdzaak is ‘aangenomen’ om met zijn golfschool de golfers van Old Course Loenen en daarbuiten op een hoger niveau te brengen. Daarover heeft hij regelmatig contact met de greenkeepers en diverse commissies binnen de club. Of het nu over het baanonderhoud gaat of over de jeugdopleiding, het hoort er volgens hem allemaal bij. Stuart daarover: “Het belangrijkste is dat je altijd je gezicht laat zien. Daarom speel ik af en toe ook mee met clubwedstrijden. Zo hoor en voel je wat er leeft binnen de club. En tussen de lessen door ben ik altijd beschikbaar voor advies over clubfitting of repareer ik golfclubs. Ik noem dat de golfclub-APK”.

Samen met zijn collega Maryono Victor Olink zorgt Stuart Mathie ervoor dat er zeven dagen per week golfles wordt gegeven. Volgend jaar introduceren ze naast de reguliere lessen een nieuw concept onder het motto ‘Golfen doe je samen’. Stuart: “We brengen dan groepjes van circa vier, vijf spelers van hetzelfde niveau bij elkaar om zo’n anderhalf uur op de driving range en in de baan ‘letterlijk’ aan de slag te gaan. Dat is in meerdere opzichten aantrekkelijker dan wanneer je in je eentje staat te oefenen”.
 
Stuart was bij zijn entree ook verbaasd over het niveau van de competitieteams die hij les geeft. “Ik geloof dat Old Course Loenen het grootst aantal competitieteams van alle 9-holes banen van Nederland heeft. En ze presteren nog goed ook. Verschillende herenteams zijn dit jaar gepromoveerd, waarbij vooral het aandeel van de jeugdleden opvallend was. Hun niveau is verbazend hoog, zodat ‘Heren 1’ volgend jaar wel eens voor het merendeel uit jongeren zou kunnen bestaan. En dat is voor een jonge golfclub met een groot aantal oudere leden toch een mooi vooruitzicht”

 

 

Nike Boor, een van de Business Friends of Loenen

De ‘Business Friends of Loenen’ (BFoL) is een bijzondere club binnen Golfvereniging Old Course Loenen. De bijna vijftig regionale business-professionals en ondernemers vormen een belangrijke groep beneficianten van Old Course Loenen.
Vier keer per jaar organiseert de ‘BFoL’ golf-events, waarbij golfen, netwerken en gezamenlijk dineren hand in hand gaan. Daarbij komt steevast ook het maatschappelijk ondernemen ter sprake. Voorafgaand aan elk diner is er een gastspreker. Dit jaar waren golfpro Robert-Jan Derksen, oud-bokser Arnold Vanderlyde en golfbaanarchitect Alan Rijks op bezoek (zie ook oclbcl.nl).

Tijdens het laatste event spraken we met ‘BFoL’-lid Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport. De vraag lag voor de hand: waarom sponsort een fondsenwerver een golfclub?
Nike Boor: “Het antwoord is heel duidelijk. De golfwereld kent veel ‘beslissers’ die iets voor de maatschappij kunnen en willen doen. In de samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven vragen we bedrijven en organisaties om bovenop hun totale budget voor sportsponsoring 1% te willen investeren in de gehandicaptensport. We noemen dat ‘1% FairShare®’. In Nederland sporten bijna 5 miljoen mensen bij een sportvereniging, waarvan circa 50.000 met een handicap, 1% van de geregistreerde sporters dus. Maar uiteindelijk willen we er naar toe dat we circa 1.000.000 gehandicapten, zo’n 60% van alle mensen met een handicap in Nederland, op een gelijkwaardige manier kunnen sporten. Old Course Loenen is een van de vele sportclubs die faciliteiten voor gehandicapten bieden. Daarom heeft Fonds Gehandicaptensport twee lidmaatschappen bij de ‘BFoL’. En de spontane contacten die wij to nu toe hebben opgedaan blijken dat meer dan waard. Bovendien heeft de ‘BFoL’ als tegenprestatie toegezegd om ons contributiegeld viervoudig terug te betalen door middel van fondsenwervende activiteiten. Tijdens het slotdiner van het ‘BFoL’-jaar in oktober, bij het Loenense sterrenrestaurant ‘Het Amsterdammertje’, zal in dat kader een veiling ten bate van Fonds Gehandicaptensport worden gehouden. Om de sportparticipatie voor mensen met een handicap te kunnen vergroten is immers veel geld nodig. Het is wel jammer dat ik door het vele werk dat we daaraan hebben iets te weinig aan mijn handicap op de golfbaan kan doen …”.

 

Het caddieboekje van Erik van de Klippe

Bij de ene golfclub heet het ‘birdie’-boekje, de andere noemt het ‘baan’-boekje, maar bij Old Course Loenen is deze week de vierde editie van het ‘caddie’-boekje verschenen.
De inhoud bevat alle informatie over de baan, teneinde een vlekkeloos rondje golf te kunnen spelen. U hoeft eigenlijk alleen nog maar de bal over de exact omschreven afstand naar de hole te slaan. Zo’n boekje dus.

Als verwijzing naar Loenen aan de Vecht als bakermat van het golfspel is de – inmiddels bekende – prent van de historische colf-partij gekozen voor de voorpagina.
De samensteller van het caddieboekje is Erik van de Klippe, Old Course Loenen-lid en vrijwilliger van het eerste uur: “Zo’n boekje is mijn figuurlijke caddie in de baan, dus die naam leek me logisch. Ik verzamel ze van overal”. En dat overal mag bij een gezagvoerder op een Boeing 777 wel heel wijds worden geïnterpreteerd. Erik: “Ik vind een caddieboekje een belangrijk hulpmiddel bij het spelen en het is ook nog een aardige herinnering aan de baan waar je gespeeld hebt. Bij Old Course Loenen heb ik tijdens mijn bestuurslidmaatschap, zo’n vijf jaar geleden, het reeds bestaande boekje gerestyled. De Baancommissie zag niet zoveel in hole-borden en daar was ik het eigenlijk wel mee eens. Ik had jarenlang het blad van een autoclub gemaakt en kon daardoor aardig ‘knippen en plakken’, dus heb het caddieboekje maar meteen ter hand genomen”. 

Het nieuwste caddieboekje is in een beperkte oplage gedrukt omdat volgend jaar een aantal wijzigingen in de golfregels worden doorgevoerd. Zodra die bekend zijn gaat Erik er weer mee aan de slag. Maar dan moeten we wel nog op zoek naar enkele hole-sponsors, want we willen het caddieboekje graag tegen zo laag mogelijk kosten blijven produceren.
Voor geïnteresseerden: de holes 3/12, 5/14 en 8/17 zijn nog beschikbaar ….

 

Zonovergoten Golfweek

De jaarlijkse Golfweek van Old Course Loenen stond vorige week vijf dagen lang in het teken van de ‘Golffather’. Die knipoog naar het beroemde verhaal ‘the Godfather’ betekende veel rood, wit en groen in en om het clubhuis, waar chef-kok Göran Gitsels zich in de keuken naar hartelust kon uitleven met Mediterraanse ingrediënten.

De diverse wedstrijden, waarvoor veel leden hun golfvrienden en -vriendinnen hadden uitgenodigd, bevatte nogal wat ludieke elementen. De ‘Vriendinnendag’ werd gestart met een massale warming-up, tijdens de Cross Country-wedstrijd moesten de spelers hun bal kriskras door de baan slaan en als apotheose van de Golfweek werd de zogeheten Battle of the Sexes gespeeld, oftewel ‘de dames tegen de heren’. Ook de te winnen prijzen hadden een bijzonder karakter, uiteenlopend van een dinertje of een vaartocht op de Vecht met een van de leden tot een gratis kapbeurt bij de Loenense Kapper Niels, een fles wijn en bonbons van Prinselijk Proeven en een volledige autopoetsbeurt bij Auto Spijker.

Het afsluitende, feestelijk Golfweek-diner vond zaterdagavond plaats bij een ondergaande zon die de deelnemers zich aan de Middellandse Zee deed wanen.

 

Old Course Loenen-sponsor Duca del Cosma lanceert de ‘KLM Open’-golfschoen

Directeur Harm Kreulen van KLM Nederland (links) en Carl Stal, managing director van ING Private Banking Private Wealth & Asset Management (rechts), beiden hoofdsponsor van het KLM Open-golftoernooi, waren aanwezig bij de presentatie van de kleding die 1.500 vrijwilligers tijdens de belangrijkste golfwedstrijd van Nederland zullen dragen. Het 99e KLM Open, een van de oudste toernooien van de Europese Tour, wordt van 13 tot 16 september gespeeld op golfbaan ‘The Dutch’ in Spijk.
Directeur Frank van Wezel van Duca del Cosma, kledingsponsor van het KLM Open en fabrikant van modieuze golfschoenen, verrasten de aanwezigen met de lancering van een speciaal door de Italiaanse ontwerper Baldovino Mattiazzo ontworpen ‘KLM Open’-golfschoen. De schoen is beschikbaar in twee kleuren blauw met wit en heeft, als knipoog naar beide hoofdsponsors, oranje veters.
Frank en Caroline van Wezel, die samen de directie vormen van Duca del Cosma, zijn beiden lid van Old Course Loenen.
De’ KLM Open-schoen is verkrijgbaar in de pro-shops en online: www.ducadelcosma.com (speciale 15%-kortingscode voor OCL-leden: OCL2018).

 

Matchplay-kampioenen 2018

Old Course Loenen heeft twee nieuwe matchplay-kampioenen. De finalisten bij zowel de dames als de heren hadden in de één tegen één strijd meer dan de reguliere achttien holes nodig om tot een winnaar te komen. In beide gevallen kwam het tot een verlenging.
Maureen Scroggie versloeg Simone Enneking pas op de 19e hole. Bij de heren besliste Tyrone de Groot de ‘match’ op de 20e hole tegen Andries Nieuwland.

Hierbij een foto-impressie:
 

  

 

Old Course Loenen stijgt flink bij Golfers’ Choice Rankings 2018

De website www.leadingcourses.com publiceert continue de laatste gegevens en kwaliteit van golfbanen in 40 landen. Daarnaast worden aan de hand van beoordelingen, die door golfers worden ingediend, ranglijsten samengesteld. Alleen golfclubs met voldoende beoordelingen worden in die jaarlijkse Golfers’ Choice Rankings opgenomen. Voor de vaststelling van deze lijsten zijn elementen, zoals kwaliteit en onderhoud van de baan, het clubhuis, de faciliteiten en gastvrijheid verwerkt.

Op de lijst van beste Nederlandse golfclubs met 9 holes is Old Course Loenen in 2018 opgeklommen naar een gedeelde 16e plaats. De betrekkelijk ‘jonge’ golfbaan (2009) kreeg een beoordeling van 7,6 op de schaal van 10. Dat betekent een stijging van tien plaatsen ten opzichte van vorig jaar.

 

Even voorstellen: Maryono Victor Olink, golfpro

Per 1 juni heeft onze golfpro Stuart Mathie assistentie gekregen van zijn collega Maryono Victor Olink. Vooralsnog zal Maryono de vrijdag en de zaterdag voor zijn rekening nemen. Lessen bij hem kunnen worden geboekt via de gebruikelijke manier op de OCL-website of telefonisch: 06 50 21 63 41.

Maryono is dertig jaar geleden geboren in Bandung, Indonesië, maar werd als vier weken oude baby liefdevol geadopteerd door de familie Olink in Amsterdam. Al op zijn 10e maakte hij kennis met de golfsport.
In zijn studietijd aan de Hotelschool (hij is volledig ‘horeca’-bevoegd) was hij 2,5 jaar voorzitter van de Amsterdamse Studenten Golf Vereniging, met als homecourse De Hoge Dijk. Maryono :“Ik kreeg daar les van onder anderen Stuart. Hij was ook één van degenen die me aanspoorde om golfpro te worden. Stuart en ik hebben dezelfde visie op de golfsport. Samen hebben we allerlei ideeën om Old Course Loenen een nog leukere golfclub te maken voor iedereen. Old Course Loenen is ideaal; er zijn geen starttijden en heeft ook de mogelijkheid om, bijvoorbeeld na het werk, nog even een korte lus te spelen. Heel wat vrienden, mijn eigen vriendin voorop, zijn om die reden geïnteresseerd in een eventueel lidmaatschap.”

Tot slot nog een ontboezeming van Maryono: “Ik houd van lekker eten. Stuart en ik beginnen de dag daarom altijd met de vraag ‘wat eten we vandaag?’. Mijn tip is om tijdens een rondje golf om de hole wat te eten en te drinken. Kleine hapjes en kleine slokjes doen wonderen voor je energie in de baan. En zo kan je met één banaan makkelijk de holes van Old Course Loenen aan”.

Jeugdige golfers laten zich gelden bij Old Course Loenen

Het ‘vlaggenschip’ van golfclub Old Course Loenen, het eerste herenteam, is ongeslagen kampioen geworden van de NGF-competitie en promoveert naar de 2e klasse.
Van de 54 te behalen winstpunten liet het team er slechts 3 liggen. Nog verheugender is de opmars van de jeugd binnen het team, waarvan drie spelers van 21 jaar en jonger deel uitmaken.

Teamcaptain Matthijs Babeliowsky prijst het jeugdbeleid van de pas tien jaar oude golfclub: “Job van Nieuwkerk (17) is de eerste ‘vrucht’ daarvan en zeker niet de laatste. Ook de aantrekkingskracht van onze nieuwe golfpro Stuart Matthie heeft geresulteerd in de overstap van enkele jonge spelers van elders naar Loenen aan de Vecht. In de laatste wedstrijden hebben we zelfs twee ‘eigen’ talenten van 15 jaar opgesteld om ze te laten kennismaken met het speelniveau waarop we met Old Course Loenen zijn beland. Het ziet er dan ook naar uit dat de ‘oudere’ garde langzaam een stapje terug zal moeten doen”.

Op de foto v.l.n.r.: Andries Nieuwland, Michael van den Berg, Ben van Doesburgh, Job van Nieuwkerk, Gerard Kloosterboer, Fabian van Bockel, Danny Kuik en Matthijs Babeliowsky.

Bavaria om ‘t vat -wedstrijd

Zaterdag 5 mei draaide op Old Course Loenen alles ‘om het vat’. Een vat Bavaria-bier.
Dat verdient enige uitleg.
Wat ruim 30 jaar geleden door de zesde generatie Swinkels, de brouwers van Bavaria-bier, werd begonnen als een golfwedstrijd om een vat bier, is inmiddels uitgegroeid tot een serie landelijke golfwedstrijden. In het hele land worden golfbanen bezocht waar Bavaria-bier voor verbroedering en jolijt zorgt. Samen met leden van de ontvangende club wordt een wedstrijd in de wedstrijd gespeeld. Op Old Course Loenen gingen zaterdag 11 flights van start. Na afloop kregen de winnaars van OCL het nodige ‘huiswerk’ mee; de verliezende Swinkels-speler ontving de rekening voor een vat bier. Daarvan kon overigens al tijdens de 18 holes-ronde worden ‘geproefd’. De dames van onze brasserie kwamen handen te kort om bij de ‘turn’ het verfrissende schuimend vocht aan te reiken.

Menno Luyer en Wim Kögeler werden winnaars in hun categorieën en mogen zich opmaken voor de finale die volgend jaar op de Brabantse Golfclub Princenbos wordt gespeeld. Maarten van Twuijver ging er met ongeveer alle andere prijzen vandoor. Waarna het op het terras nog lang heel gezellig bleef.

De alles overtreffende hoofdprijs van de landelijke finale van deze Bavaria Om ‘t Vat-competitie is de schenking van een nieuwe buggy aan de Stichting Handicart, bijeengebracht door alle deelnemers aan de voorronden.

Robert-Jan Derksen bij Old Course Loenen

De ‘Business Friends of Loenen’ zijn hun golfcompetitie uitbundig begonnen. Veertig ondernemers uit de regio Loenen aan de Vecht, allen behept met liefde voor de golfsport, gingen de golfbaan in, waar het normaal gesproken niet over zaken mag gaan. Bij de Business Friends of Loenen echter wel. Sterker nog, het is juist de bedoeling dat business-professionals en ondernemers uit de regio elkaar spelenderwijs – en later aan de gedekte tafels van Brasserie Loenen – beter leren kennen.
De winnaar van de wedstrijd was Ewout Wolff (Onedaycompany). Uit handen van Duca del Cosma’s PR-directeur Caroline van Wezel kreeg hij een paar Italiaanse design-golfschoenen aangeboden.
Daarna was het woord aan de eerste gastspreker van dit jaar, voormalig golfprofessional Robert-Jan Derksen. Zijn boeiende betoog ging over hem als jonge golfprofessional, die aanvankelijk moeizaam sponsors bij elkaar sprokkelde om zijn reiskosten te kunnen dekken, maar uiteindelijk op de European Tour de Dubai Dessert Classic en het Madeira Island Open won. Hij vertelde verder over de 25 kwaliteiten die een topgolfer moet bezitten, waarvan de bal goed slaan er slechts één is. Het klonk allemaal zo logisch.
Maar na 20 jaar als professional, waarvan hij hij gemiddeld 40 weken per jaar van huis was, besloot Robert-Jan zijn passie voort te zetten in zijn puttingschool in Nunspeet en geeft wekelijks commentaar bij de tv-beelden van Ziggosport Golf.

Op 28 mei vindt het tweede Business Friends of Loenen-golfevent plaats. Gastspreker is dan voormalig bokser Arnold van der Leijden. Voor meer informatie zie: www.oclbcl.nl

 

 

Scroll to top