Tekenbeet

Pas op voor teken
Bal gezocht in hoog gras of bosjes? Controleer uzelf op teken, vooral de oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en achter de oren.Verwijder teken zo snel mogelijk met een puntig pincet (of tekentang).
Zo verwijdert u de teek  
Let op: u mag een vastzittende teek niet met alcohol, olie, nagellak, zeep of andere middelen bewerken of verdoven. Het zou de kans op besmetting kunnen vergroten. Pak met een puntig pincet (of een tekentangetje) de teek zo dicht mogelijk op uw huid vast en trek de teek loodrecht voorzichtig (en zonder te draaien) uit de huid. Als de kop van de teek hierbij afbreekt, is dat niet erg. Het resterende stukje komt vanzelf weer uit de huid, net als bij een splinter. Maak het wondje schoon met alcohol (70%) of met water en zeep.

Neem contact op met de huisarts in de volgende gevallen:
– als het niet lukt de teek te verwijderen
– als de teek misschien langer dan 24 uur in uw huid heeft gezeten
– als na enkele dagen tot weken een verkleuring of rode vlek rond de tekenbeet of op een andere plek van uw lichaam ontstaat
– als u na dagen tot maanden griepachtige verschijnselen krijgt, gewrichtsklachten, uitstralende pijn of minder kracht (kan wijzen op de ziekte van Lyme)

Zie www. thuisarts.nl

 

Scroll to top